Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Templeton: Το «ελληνικό δράμα» συνεχίζεται - Πιθανή μια συμφωνία... ενώ το Grexit δεν φοβίζει

Templeton: Το «ελληνικό δράμα» συνεχίζεται - Πιθανή μια συμφωνία... ενώ το Grexit δεν φοβίζει
Οι Ευρωπαίοι δεν είναι πιθανό να επιτρέψουν στους Έλληνες να διαγράψουν οποιοδήποτε χρέος
Να αρχίσει σύντομα να διατυπώνει και να εφαρμόζει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση ο David Zahn, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Σταθερού Εισοδήματος της Franklin Templeton, ο οποίος εκτιμά ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να αυξηθούν οι πιθανότητες για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία ή το Grexit.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, προσέλθουν στο τραπέζι και στην πραγματικότητα διαπραγματευτούν, ότι οι πιστωτές τους θα είναι στην ευχάριστη θέση να έχουν μια λογική συζήτηση μαζί τους, αλλά δεν είναι πιθανό να επιτρέψουν στους Έλληνες να διαγράψουν οποιοδήποτε χρέος.
Όπως παρατηρεί ο Zahn, τα προβλήματα του χρέους στην Ελλάδα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς οι προθεσμίες πληρωμής πλησιάζουν και οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται.
Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα μυαλά των επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει την ευρωζώνη αφθονούν.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο David Zahn, προσφέρει την προοπτική του για το δραματικό έπος του χρέους στην Ελλάδα, καθώς και την ομαλή έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Καθώς το δράμα του χρέους στην Ελλάδα συνεχίζει, ορισμένοι παρατηρητές προβλέπουν ότι η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ή να φύγει από την ευρωζώνη, ή και τα δύο.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε πιθανότατα να είναι περισσότερο μια συναισθηματική από μια οικονομική τραγωδία για την περιοχή. Ένα Grexit είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ήταν πιθανόν να είναι πολύ επιζήμια για την οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, ο Zahn εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αφού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα του θα ικανοποιήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Μάλιστα η χώρα επιβεβαίωσε την υπόσχεση στις 9 Απριλίου όταν έκανε μια πληρωμή 460 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να τηρήσει την προθεσμία πληρωμής για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για ένα άλλο πακέτο διάσωσης που θα κρατήσει τη χώρα στη ζωή - για την ώρα.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πρόσθετους πόρους και απομείωση χρέους, το ΔΝΤ και οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης πιέζουν για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία στις 24 Απριλίου, κατά το Eurogroup.
Εάν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του κυβερνώντος κόμματος, προσέλθουν στο τραπέζι και στην πραγματικότητα διαπραγματευτούν, ο Zahn εκτιμά ότι οι πιστωτές τους θα είναι στην ευχάριστη θέση να έχουν μια λογική συζήτηση, αλλά δεν είναι πιθανό να επιτρέψουν στους Έλληνες να διαγράψουν οποιοδήποτε χρέος.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή/και αφήσει την ευρωζώνη, ο Zahn εκτιμά ότι δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης, αν και θα περιμέναμε να δούμε κάποια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.
Σε αντίθεση με πριν από μερικά χρόνια, το μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας ανήκει τώρα στους δημόσιους φορείς.
Έτσι οποιαδήποτε επίπτωση ενός Grexit θα την επωμίζονταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πολιτική επιρροή

Ενώ η δυναμική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έχει πιθανόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για άλλες χώρες της περιοχής, η πολιτική επιρροή της έχει αυξηθεί μετά την εκλογή του κυβερνώντος κόμματος νωρίτερα αυτό το χρόνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο εξτρεμιστικό κόμμα της, το οποίο υποστηρίζει ότι θέλει να αναστρέψει πλήρως ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε κάνει.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ "γέρνει" προς την άκρα αριστερά, η νίκη του φάνηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχει ενισχύσει τα εξτρεμιστικά κόμματα και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Από την ανάληψη της εξουσίας, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει όσα είχε υποσχεθεί, όπως η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στην οικονομία και η διαγραφή του χρέους της χώρας.
Αντ 'αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει και να κινηθεί προς ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει.
Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε ότι η στήριξη ορισμένων περιθωριακών κομμάτων έχει μειωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου απέκτησε ένα αξιοσέβαστο 26% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά δεν αναδείχθηκε ως κορυφαίο κόμμα, όπως είχε προβλεφθεί.
Και στην Ισπανία, το Podemos υπέστη πρόσφατα πτώση στις δημοσκοπήσεις μετά την άνοδο για αρκετούς μήνες.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ό, τι έχει υποσχεθεί να κάνει, τα εξτρεμιστικά κόμματα πιθανότατα θα γίνουν πολύ πιο δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο, εάν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ καταλήξουν σε υπαναχωρήσεις από τις υποσχέσεις τους πιθανότατα θα σημάνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια συνεχιζόμενη πτώση στις δημοσκοπήσεις για μερικά εξτρεμιστικά κόμματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η πρεμιέρα του QE

Σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ξεκίνησε ήρεμα τον περασμένο μήνα.
Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα για να πετύχει το μηνιαίο στόχο αγορών των 60 δις ευρώ.
Ο Zahn εκτιμά ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ ξοδεύει ακριβώς 60 δισ. για το πρώτο μήνα τουλάχιστον, διότι πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πετυχαίνει.
Και, ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία έλλειψη των ομολόγων, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο φόβος όταν ορισμένοι κάτοχοι των τίτλων του Δημοσίου δεν επρόκειτο να τα πουλήσουν.
Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα αρκετά εύκολα εφαρμόζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή.
Έτσι το QE παίζει μόνο ένα μέρος της ιστορίας για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Η συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας.
Οι χώρες εντός της ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να άρουν ορισμένους από τους ελέγχους τους για να επιτρέψουν στις οικονομίες τους να είναι πιο ελεύθερες,  ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη, καταλήγει ο Zahn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης