Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Καταστροφική μια χρεοκοπία της Ελλάδας - Θα μετατρεπόταν σε παρία, αποκλεισμένη από τις αγορές

El Pais: Καταστροφική μια χρεοκοπία της Ελλάδας - Θα μετατρεπόταν σε παρία, αποκλεισμένη από τις αγορές
Ένα καλοφτιαγμένο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης είναι πολύ καλύτερο μιας στάσης πληρωμών, ακόμη και χωρίς η Ελλάδα να εξέλθει της Ευρωζώνης
Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup συνεχίζονται επί μακρόν, όχι μόνο η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά παράλληλα προκύπτουν ιδέες εκπληκτικές και μερικές φορές χωρίς νόημα.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», μια από αυτές τις ιδέες χωρίς νόημα είναι ότι μια χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι επωφελής.
Πρόκειται για μέγα λάθος, σημειώνει ο αρθρογράφος Xavier Vidal-Folch, προσθέτοντας ότι ποτέ μια χρεοκοπία δεν αποτελεί καλή λύση, στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν μια έξοδος από το ευρώ αν αποτύγχαναν οι υπόλοιπες λύσεις, όπως μια καλύτερη συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ή πιο περίπλοκα σχέδια που θα ενσωμάτωναν φορολογικά κίνητρα/ευρωπαϊκές επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και βιώσιμη.
Μέχρι τώρα, σημειώνεται, η χρεοκοπία σχετιζόταν με την έξοδο/αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, το γνωστό Grexit, είτε οργανωμένα είτε άτακτα («Grexident»).
Εδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει της… μόδας η φράση «χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ», δηλαδή χρεοκοπία, όμως μέσα στο ευρώ.
Μια χρεοκοπία χαοτική, μονομερής, εχθρική, άτακτη, άγρια και χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική, σημειώνει ο ισπανός αρθρογράφος, όχι μόνο για τους έλληνες πολίτες αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Αν η Ελλάδα δεν αποπλήρωνε τα οφειλόμενα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μετατρεπόταν σε έναν παρία, αποκλεισμένο από τις παγκόσμιες αγορές, καθώς κανείς δεν θα τη χρηματοδοτούσε.
Παράλληλα, αν δεν πληρώσει τα οφειλόμενα προς τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης ή/και προς τους ευρωπαίους πιστωτές της Ε.Ε., θα πολλαπλασιάζονταν τα ελλείμματά τους και μάλιστα σημειώνει ότι χαρακτηριστικά το έλλειμμα της Ισπανίας θα πολλαπλασιαζόταν κατά 2,6%, γεγονός που θα προκαλούσε την αποστροφή των πιστωτών.
Επίσης, για την ΕΚΤ θα ήταν σχεδόν απίθανο να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους θα διπλασιαζόταν με την τραπεζική χρεοκοπία.
Οι καταθέτες θα απέσυραν τα χρήματά τους, αυξάνοντας την οικονομική ασφυξία και θα έπρεπε να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η φυγή κεφαλαίων, όπως έγινε στην Κύπρο, αν και αυτό συνέβη εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης