Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος του Grexit - Κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη

tags :
Moody’s: Μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος του Grexit - Κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη
Το Grexit μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν, προειδοποιεί η Moody's
Δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος που απορρέει από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του με ημερομηνία 30 Απριλίου, μόλις μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε Caa2.
«Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι μικρές, ωστόσο το Grexit μπορεί να υπονομεύσει την μακροπρόθεσμη ευελιξία της ευρωζώνης και θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση κρίση εμπιστοσύνης, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκους αξιολόγησης σε έκθεση με τίτλο "Greek Euro Area Exit Might Be Manageable, But Risks Should Not Be Underestimated (Το Grexit μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν)".
Η Moody's εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ωστόσο η έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ αυξάνεται.
«Η επίδραση του Grexit δεν πρέπει να υποτιμηθεί», προειδοποιεί ο Alastair διευθυντής του τμήματος Global Sovereign Risk της Moody’s.
Η άμεση επίδραση μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των περιορισμένων εμπορικών δεσμών και της χαμηλής άμεσης έκθεσης των αγορών άλλων χωρών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.
Ωστόσο η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει νευρικότητα και ένα σοκ στην επενδυτική εμπιστοσύνη.
Παράλληλα θα προκαλούσε αναταραχή στην αγορά ομολόγων, προειδοποιεί ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τη Moody’s ούτε η ελληνική κυβέρνηση,  ούτε οι ψηφοφόροι επιθυμούν τη ρήξη.
Οι αρχές της ευρωζώνης επίσης έχουν ένα κίνητρο να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας, διότι θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και να παγιώσει τις ζημιές στις αρχές της ευρωζώνης από τα δάνεια στην Ελλάδα.
«Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα αποτελούσε παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλοι στο μέλλον, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την τροχιά των μελλοντικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Θα αύξανε, έστω και λίγο, την πιθανότητα ότι και αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χρεοκοπία και έξοδο», αναφέρει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης