Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Η Ελλάδα «ξοδεύει» το πολυτιμότερο asset - Εγκαταλείπουν τη χώρα οι νέοι επιστήμονες

tags :
Marketwatch: Η Ελλάδα «ξοδεύει» το πολυτιμότερο asset - Εγκαταλείπουν τη χώρα οι νέοι επιστήμονες
Η Ελληνική Δημοκρατία διώχνει τα μεγάλα μυαλά, καθώς παλεύει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και έχει φορτωθεί με χρέος ύψους 300 δισ. ευρώ
Το πιο σημαντικό «asset» που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο «ξοδεύει» η Ελλάδα αναφέρει σε ανάλυσή του το Marketwatch.
Η Αρχαία Ελλάδα αποτελούσε μαγνήτη για την ελίτ των διανοούμενων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ωστόσο η Ελληνική Δημοκρατία διώχνει τα μεγάλα μυαλά, καθώς παλεύει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και έχει φορτωθεί με χρέος ύψους 300 δις. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης εγκατέλειψαν τη χώρα 180 χιλ. – 200 χιλ. νέοι επιστήμονες, μέγεθος το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό 10% του εργατικού δυναμικού ανώτερης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Λ. Λαμπρινίδη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.
Σύμφωνα με έρευνα του European University Institute study (ΕUI) τον Μάρτιο του 2014, το 88% όσων έφυγαν από την Ελλάδα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, ενώ το 11% είναι κάτοχοι διδακτορικού.
Επίσης το 79% όσων εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν ήταν άνεργοι, αλλά ένιωσαν ότι δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα (50%) ή ότι υπήρχε έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών (25%).

Embedded image permalink

Όπως σημειώνεται η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης, ποσοστό που συγκρίνεται μόνο με την κρίση που προκάλεσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Δυτική Ευρώπη.


Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης