Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σημαντική η δημιουργία «βάσης» στη ζώνη των 825 μονάδων για συνέχεια της ανοδικής κίνησης

Σημαντική η δημιουργία «βάσης» στη ζώνη των 825 μονάδων για συνέχεια της ανοδικής κίνησης
Η αγορά μας προετοιμάζει για ισχυρή διάσπασή του, η οποία θα αλλάξει σε αρκετά  μεγάλο βαθμό τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του ΓΔ
Στις 840,22 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ την Παρασκευή (22/5) δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη (+3,48%).
Το ενδοημερήσιο βύθισμα (Δευτέρα 18/5) έως τη γνώριμη ζώνη των 790 μονάδων εξελίχθηκε σε ισχυρή ανοδική αντίδραση η οποία ‘σταμάτησε’ για ακόμα μία φορά στην ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, αναφέρει στο σχόλιο της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Συνέχεια συσσώρευσης λοιπόν για 3η εβδομάδα στο ίδιο σημαντικότατο εύρος διακύμανσης (780 – 850) με την αγορά να μας προετοιμάζει για ισχυρή διάσπασή του, η οποία θα αλλάξει σε αρκετά  μεγάλο βαθμό τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του ΓΔ.
Αναλυτικότερα, μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα ημερήσια candlesticks όπου ο ΓΔ ‘έγραψε’ τιμές άνω των 850 μονάδων αλλά έκλεισε χαμηλότερα! (7/5, 19/5, 20/5, 22/5).
Οι πολλαπλές προσπάθειες ανοδικής διάτρησης της ανωτέρω ζώνης προδιαθέτουν περισσότερο σε αναμονή του θετικού καταλύτη που θα σπρώξει την αγορά προς το άνω εύρος της σημαντικής περιοχής που έχουμε ορίσει (850 – 900 μονάδες).
Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πρέπει να επισημάνουμε τη σημαντική βάση που έχει δημιουργήσει ο ΓΔ στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, στην περιοχή (825 – 830) παραβίαση της οποίας θα προκαλούσε επικίνδυνη επαναπροσέγγιση της ζώνης των 800 μονάδων, μειώνοντας τις αντοχές της συγκεκριμένης ζώνης στήριξης.
Σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη (+5,56%)  στις 668,23 μονάδες δίνοντας ικανοποιητική ανοδική αντίδραση από το χαμηλό των (599,7 μονάδων), έχοντας ορίσει στο προηγούμενο σχόλιο τη νευραλγική ζώνη για το ΔΤΡ να  εντοπίζεται από τις 615 – 590 μονάδες.
Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα τόσο με τους A. Merkel – F. Hollande στη Ρίγα όσο και με τον πρόεδρο της Commission Juncker στις Βρυξέλλες.
Και στις δύο συναντήσεις επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας εντός 10ημέρου, όπως επίσης και η σημαντικότητα της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας.
Προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών κινήθηκε και το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ  J. Lew όπου και συζητήθηκε η σκληρή στάση των δανειστών αλλά και η αδυναμία της πληρωμής των δόσεων 1,53 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα  χωρίς την ύπαρξη άμεσης χρηματοδότησης.
Από αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group με σκοπό να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα (ΦΠΑ, ασφαλιστικό, εργασιακό).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια, μετά από τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup, να επιβεβαιωθεί η συμφωνία.
Η όποια προσδοκία για εξεύρεση λύσης εντός μηνός απομακρύνεται για τις αρχές Ιουνίου, με σημαντικές ημερομηνίες την 5/6 και 12/6 όπου είναι να πληρωθούν οι πρώτες δύο εκ των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ (πέριξ των 300 και 336 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος είναι σε κρίσιμα επίπεδα και όπως αναφέραμε, χωρίς μερική χρηματοδότηση θα είναι αδύνατη η πληρωμή όλων των δόσεων αν όχι καμίας εξ αυτών, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Τμήμα Ανάλυσης Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης