Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernanke: Γιατί η Fed ΔΕΝ ευθύνεται για την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ

tags :
Bernanke: Γιατί η Fed ΔΕΝ ευθύνεται για την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ
«Πολλοί θεωρούν πως η διευκολυντική νομισματική πολιτική ευνοεί κυρίως τους κατόχους assets, δηλαδή τους πλούσιους»
Τις κατηγορίες περί ευθύνης της Fed στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας στις ΗΠΑ απορρίπτει ο πρώην διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Ben Bernanke.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο Brookings Institute, ο πρώην Αμερικανός τραπεζίτης αποδομεί το βαρύ κατηγορώ εναντίον της Fed.
«Πολλοί θεωρούν πως η διευκολυντική νομισματική πολιτική ευνοεί κυρίως τους κατόχους assets, δηλαδή τους πλούσιους» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, συνεχίζει, «εγώ εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά μ’ αυτό το συμπέρασμα».
Όπως εξηγεί εν συνεχεία, το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων αποδίδεται κυρίως σε μακροπρόθεσμους παράγοντες που διαθέτουν βάθος τουλάχιστον 10 ετών.
«Ο βαθμός της σημερινής ανισότητας είναι κυρίως αποτέλεσμα των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αρκετά χρόνια νωρίτερα» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογική πρόοδο, τις δημογραφικές τάσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
«Σε αντίθεση με τη μακροπρόθεσμη εξήγηση του φαινομένου, η επίδραση της νομισματικής πολιτικής είναι ήπια και πρόσκαιρη» αναλύει ο Ben Bernanke.
Παράλληλα, συνεχίζει ο πρώην διοικητής της Fed, η νομισματική πολιτική, εάν τυγχάνει μίας ορθής διαχείρισης, προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αύξηση της ευημερίας, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά εργασίας και στον πληθωρισμό.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Ben Bernanke διαμηνύει γιατί η «χαλαρή» νομισματική πολιτική ΔΕΝ συνεισφέρει στη διεύρυνση της ανισότητας:
- Η χαλαρή νομισματική πολιτική διευκολύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Εκτός των assets της πλούσιας τάξης και τα assets της μεσαίας τάξης επωφελούνται των προνομίων της διευκολυντικής πολιτικής
- Ο υψηλότερος πληθωρισμός, ως απόρροια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τείνει να ωφελεί τους οφειλέτες. Παραδοσιακά, οι οφειλέτες ανήκουν σε χαμηλότερες οικονομικές τάξεις εν συγκρίσει με τους πιστωτές, οι οποίοι ανήκουν στις υψηλότερες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης