Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Σύντομη η χρονική διάρκεια ενδεχόμενων capital controls στην Ελλάδα

UBS: Σύντομη η χρονική διάρκεια ενδεχόμενων capital controls στην Ελλάδα
«Θα έχουν βραχύβιο χρόνο ζωής» εκτιμά χαρακτηριστικά η UBS
Την εκτίμηση ότι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, θα είναι βραχύβια, προέβη η UBS.
Σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, η ελβετική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι εφόσον καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα οδηγηθεί στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), αυτά θα διατηρηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα.
«Θα έχουν βραχύβιο χρόνο ζωής» σχολίασε χαρακτηριστικά η UBS.
Σημειώνεται ότι από τις 2 έως τις 22 Ιουνίου, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν σε 6,59 δισ. ευρώ.
Οι εκροές καταθέσεων σήμερα έφθασαν το -1 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ την Παρασκευή 19 Ιουνίου χορήγησε ELA ύψους 1,81 δισεκ. ευρώ, ενώ σήμερα 22 Ιουνίου αύξησε η ΕΚΤ το ELA προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά 2 δισεκ. στα 87,9 δισεκ. από τα 85,9 δισεκ. που ήταν την Παρασκευή.
Επίσης και αύριο Τρίτη 23 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για το ELA για να το αυξήσει κατά 1,5 με 2 δισεκ.....
Είναι ενδεικτικό ότι το ELA που χορήγησε η ΕΚΤ στις 19 Ιουνίου εξαντλήθηκε σε μια ημέρα καθώς η εκροή έφθασε τα 1,71 δισεκ. ευρώ ωστόσο σήμερα 22 Ιουνίου, οι εκροές έφθασαν στο 1 δισ. ενώ το ELA 2 δισεκ. κάλυψε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μεταξύ σαββατοκύριακού και Δευτέρας.
Με βάση την σωρευτική εκροή καταθέσεων του Ιουνίου τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων έχουν μειωθεί στα 124 δισεκ. ευρώ.
Έχουμε επισημάνει ότι αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν κάτω από τα 120 δισεκ. ορισμένες τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα επαρκούν ούτε τα collaterals που ανέρχονται σε 20-23 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αν υπάρχει διάθεση για συμφωνία το θέμα των collaterals μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις παραμέτρους των κριτηρίων για τα collaterals και έτσι να αυξηθεί το απόθεμα εγγυήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης