Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Άνοιξε και επίσημα το θέμα του Grexit – Τα τρία θέματα - κλειδιά που ανακύπτουν

Deutsche Bank: Άνοιξε και επίσημα το θέμα του Grexit – Τα τρία θέματα - κλειδιά που ανακύπτουν
Η πολιτική απάντηση των Ευρωπαίων, η απάντηση της ΕΚΤ και οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα
Ιδιαίτερα αρνητική χαρακτηρίζει την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία σε σημερινό της σημείωμα σημειώνει ότι άνοιξε πλέον και επίσημα το θέμα αναφορικά με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank τρία είναι τα σημεία – κλειδιά που ανακύπτουν:

Η πολιτική απάντηση των Ευρωπαίων
Είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί σύντομα σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών.
Όπως συνέβη και το 2012 με την πρόταση του τότε πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι ένα δημοψήφισμα ισοδυναμεί με το ερώτημα της θέσης της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν αν θα δώσουν μια μικρή επέκταση του προγράμματος διάσωσης.
Αν και ακόμη αναμένουμε την αντίδραση της Ευρώπης, σημειώνεται, εκτιμούμε ως πιθανό αποτέλεσμα ότι το πρόγραμμα θα αφεθεί να λήξει: επέκτασή του απαιτεί την έγκριση πολλών εθνικών κοινοβουλίων και δεδομένου του τόνου του διαγγέλματος του έλληνα πρωθυπουργού, είναι απίθανο να υπάρχει πολιτική διάθεση να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.
Η απάντηση του ΔΝΤ είναι επίσης πολύ σημαντική: όταν και αν η Lagarde ενημερώσει το δ.σ. του Ταμείου για το γεγονός της μη πληρωμής, αυτό θα προκαλέσει cross default στα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF, το δ.σ. του οποίου θα έχει την επιλογή, όχι όμως την υποχρέωση, να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή τους.

• Η απάντηση της ΕΚΤ
Η κεντρική τράπεζα αξιολογούσε καθημερινά το επίπεδο της ρευστότητας του ELA για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, με πολλούς αξιωματούχους να προχωρούν σε πολλαπλές δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας σαφές ότι η παροχή της ρευστότητας βασιζόταν στην αξιόπιστη προοπτική μιας συμφωνίας.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν συνδυαστικά με την ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση και την επέκταση του προγράμματος αυτό το σαββατοκύριακο.
Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ρευστή, όμως όπως έχουν τα πράγματα, σημειώνει η Deutsche Bank, το πιο πιθανό είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει να μην αυξήσει τον ELA πέρα από τα όρια της περασμένης Παρασκευής, ή εναλλακτικά μια επιθετική προσαρμογή στα haircut των collaterals κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

• Οι δημοσκοπήσεις για το ερώτημα του δημοψηφίσματος
Ο τρίτος παράγοντας που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, είναι οι δημοσκοπήσεις σχετικά με το δημοψήφισμα.
Μέχρι τώρα, σημειώνει, έχουν δείξει ότι η υποστήριξη ως προς την παραμονή στο ευρώ χωρίς όρους φθάνει στο 70%.
Ωστόσο, όταν αυτό το ερώτημα συνδέεται με περισσότερη ρευστότητα, το ποσοστό υποχωρεί στο 55-65%, ανάλογα με το πώς τίθεται το ερώτημα.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η θέση του έλληνα πρωθυπουργού και το πώς θα τεθεί το ερώτημα, είναι πιθανό να αυξήσει το ποσοστό του «όχι».
Αυτό ειδικά από τη στιγμή που τονίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα δεν θα αφορά τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Όσο πιο κοντά είναι στο «όχι» οι δημοσκοπήσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η αγορά να αποτιμήσει μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης