Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει αλλά η Ελλάδα παραμένει στην εντατική

Franklin Templeton: Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει αλλά η Ελλάδα παραμένει στην εντατική
Όσον αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους η συμφωνία Ελλάδος με την ΕΕ είναι κάπως (και πιθανώς σκόπιμα) ασαφής.....
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις στις 12 και 13 Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισεκ ευρώ ή ακριβέστερα, κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Franklin Templeton σε ειδική ανάλυση για την παγκόσμια οικονομία με ημερομηνία 22 Ιουλίου του 2015. 
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της συμφωνίας διάσωσης ήταν μια διάταξη που αναγκάζει τους Έλληνες να μεταφέρουν μέχρι και 50 δις ευρώ κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε ένα νέο ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τη μείωση του χρέους και να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι τώρα δύο προγράμματα διάσωσης από το 2010 που απέτυχαν να παράσχουν θεραπεία.
Λόγω ελάχιστων επενδύσεων και χαμηλής απόδοσης της βιομηχανίας και λόγω των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων, η οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας παραμένει εν αμφιβόλω, όπως και η ικανότητά της να φέρει σε πέρας τις δραστικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πιστωτές της Ελλάδος θα χρησιμοποιήσουν επαχθείς μηχανισμούς εποπτείας.
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές όμως  δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και μια πτώση 25% στο ΑΕΠ, ένα νέο πρόγραμμα θα λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της Ελλάδος.
Υπό τις συνθήκες αυτές, θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει σοβαρά την ικανότητά της Ελλάδας να εξοφλήσει οποιαδήποτε μέρος του υφιστάμενου χρέους της (περίπου 310 δισεκατομμύρια).
Το ΔΝΤ, έχει θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. 
Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους η συμφωνία Ελλάδος με την ΕΕ είναι κάπως (και πιθανώς σκόπιμα) ασαφής.
Το haircut στο χρέος στην Ελλάδα έχει αποκλειστεί, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει περίοδος χάριτος στις αποπληρωμές.
Συνολικά, ενώ η Ευρώπη έχει αποφύγει "Grexit" (που σημαίνει έξοδος από το ευρώ της Ελλάδος) στο άμεσο μέλλον, η ελληνική οικονομία παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Είναι, βεβαίως, δυνατόν η συμφωνία για το ένα τρίτο πακέτο διάσωσης να έχει τα χαρακτηριστικά της θεραπείας σοκ που να αποδώσει.
Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Εκτός από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει εξαιρετικά αβέβαιες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, ακόμη και στην περίπτωση που η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καταφέρει να επιβιώσει λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων.
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για νίκη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Η απειλή του Grexit φαίνεται πιθανό ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα.
Θα μπορούσε αυτή η πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής αριστεράς να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Οι γενικές εκλογές της Ισπανίας τον Νοέμβριο θα αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης για την εξάπλωση ή όχι του λαϊκισμού στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία που υποτίθεται ότι πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια μπορεί να έχουν τώρα δεύτερες σκέψεις.
Και η κατάσταση στην Ελλάδα αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί από εκείνους θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το 2017.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αρχικά υποδέχθηκαν θετικά τη συμφωνία ωστόσο η μείωση των spreads μεταξύ των περιφερειακών  ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν σχετικά υποτονική.
Με εξαίρεση την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται.
Η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο.
Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί, η δημοσιονομική πολιτική είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη και το ευρώ παραμένει αδύναμη, βοηθώντας τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα όμως παραμένει πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης