Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για θρίαμβο Τσίπρα κάνουν λόγο 12 διεθνείς οίκοι - Οι προκλήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Στο επίκεντρο το χρέος

Για θρίαμβο Τσίπρα κάνουν λόγο 12 διεθνείς οίκοι - Οι προκλήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Στο επίκεντρο το χρέος
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αναλυτές και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θεωρείται όλο και πιο πιθανή, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη απαιτητική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
(upd)Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλυτών, στον απόηχο του χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης 210 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αναλυτές και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θεωρείται όλο και πιο πιθανή, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη απαιτητική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Deutsche Bank
Για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Deutsche Bank σε σημερινό της σχόλιο στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της Νέας Δημοκρατίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εισήλθαν στη Βουλή.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έλαβε επί της ουσίας μια επαναβεβαίωση, με δύο κόμματα να σχηματίζουν κυβέρνησης με 155 έδρες.
Ωστόσο ο αναλυτής της Deutsche Bank Γιώργος Σαράβελος εντοπίζει μία ειδοποιό διαφορά έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης:
Την ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού στην απόφαση του Τσίπρα να συμβιβαστεί με τους ευρωπαίους πιστωτές και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελείται πλέον από πιο μετριοπαθείς βουλευτές, ενώ και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν τον συμβιβασμό με την Ευρώπη, γεγονός που είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στη χώρα», σημειώνει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.
Παράλληλα τονίζει ότι μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, θα ανοίξει την πόρτα για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, αν και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί προτού λυθούν τα ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις και τη συλλογή φόρων.
H πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος είναι εφικτή, δεδομένης της πολιτικής νομιμοποίησης του συμβιβασμού με την Ευρώπη, τον οποίο επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Commerzbank
Οι εκλογές στην Ελλάδα ανέδειξαν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας τη συνέχιση του συνασπισμού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο οποίος θα εξασφαλίσει μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή 7σέλιδη ανάλυσή της η Commerzbank που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, υπό τον τίτλο «Still no reprieve», στην οποία επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την εκταμίευση των χρημάτων διάσωσης παραμένουν.
Οι προκλήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση για τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρωζώνη.
Μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα θα βρεθούν στο επίκεντρο οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, όπου αρκετές πολιτικές δυνάμεις πιέζουν για την ανεξαρτησία της.
Οι δημοσκοπήσεις στις επόμενες ημέρες δεν θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα, αλλά τελικά αυτό που θα είναι πολύ σημαντικό θα είναι το ποσοστό που θα λάβουν οι αυτονομιστές.

Citigroup
Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τις εκλογικές επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται η Citigroup στο σημερινό της σχόλιο για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ένα εντυπωσιακά παρόμοιο αποτέλεσμα με εκείνο των εκλογών του Ιανουαρίου, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους εννέα μήνες: έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, κλειστές τράπεζες και πολιτική στροφή με την υπογραφή του Μνημονίου.
Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα έχει πιθανώς μικρότερη πλειοψηφία στη Βουλή, σε σχέση με την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο (155 έναντι 162 βουλευτές), αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σχετικά σταθερή, καθώς λείπουν οι ακροαριστεροί αντιφρονούντες που έχουν αποχωρήσει από την κόμμα.
Η Citigroup εκτιμά ότι η συμφωνία διάσωσης απολαμβάνει μια ευρεία υποστήριξη επίσης μεταξύ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθιστώντας την επικείμενη νομοθεσία πιο εύκολη σε σχέση με τις προηγούμενες.
Ωστόσο, η Citigroup πιστεύει πως η εφαρμογή των πολύ φιλόδοξων όρων διάσωσης μέσα στο σύντομο χρονικό πλαίσιο παραμένει δύσκολη, παρά την δεδηλωμένη δέσμευση Τσίπρα «να το πράξει».
Μάλιστα, αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν ακόμη αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη.
Άλλωστε, η απότομη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα σκληρύνει τη στάση των ψηφοφόρων, οι οποίοι πιθανόν να μην διευκολύνουν τη δουλειά της νέας κυβέρνησης.
Η μη συμμόρφωση με τους όρους διάσωσης θα μπορούσε και πάλι να αφήσει την Ελλάδα χωρίς ρευστότητα.
Επίσης, οι επίσημες συζητήσεις για τα πιθανά μέτρα προς την ελάφρυνση του χρέους εξαρτώνται από την τήρηση του προγράμματος, η οποία είναι και προαπαιτούμενο για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο.
Κατά την άποψη της Citigroup, το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα εξετασθεί εκ νέου κατά τα επόμενα τρίμηνα.

HSBC
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας είναι τεράστιες», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, όπως μεταδίδει το CNBC, προσθέτοντας ότι «το βασικό πρόβλημα παραμένει ότι κανείς δεν θέλει την "ιδιοκτησία" της συμφωνίας για το πρόγραμμα διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων».
«Ο Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν του αρέσει, όπως και ότι δεν του αρέσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και δεν θα αρέσει ούτε στους συνταξιούχους», αναφέρει.
«Οι αισιόδοξοι θα έλεγαν ότι αυτές οι εκλογές ενδυναμώνουν τον Τσίπρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, όμως οι απαισιόδοξοι θα επισημαίνουν ότι αν και μέχρι η ελληνική κυβέρνηση πειστεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, δεν θα πετύχει –και ανήκω στους απαισιόδοξους», σημειώνει ο Auer.
O Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC, επίσης συμφωνεί ότι ο Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις εν όψει.
«Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πολλές προκλήσεις απλώνονται μπροστά της: επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πιθανή συρρίκνωση του τρίτου τριμήνου, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls, η εφαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος και η επίτευξη της πολύ αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους», ανέφερε σε σημείωμά του.

ING
Όπως σημειώνει η Carsten Brezski, οικονομολόγος της ING, οι συζητήσεις για το χρέος θα πρέπει να λάβουν χώρα αργά ή γρήγορα.
«Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», ανέφερε σε δηλώσεις της στο CNBC.
«Υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτές είναι κάτι που ο Τσίπρας θα πρέπει να εφαρμόσει, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι κάτι που θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», τόνισε.

NBG Securities
Η κυβέρνηση που αναδείχθηκε στις χθεσινές εκλογές δεν είναι τίποτα άλλο από μια επανάληψη του αποτελέσματος των προηγούμενων γενικών εκλογών, όπου ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες θα σχηματίσουν και πάλι έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή 2σέλιδη ανάλυσή της η NBG Securities, υπό τον τίτλο «Elections: A replay of Jan 25, 2015, with some small changes» (Εκλογές: Μια επανάληψη της 25ης Ιανουαρίου 2015, με μερικές μικρές αλλαγές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός βλέπει μια μικρή μείωση της κοινοβουλευτικής εξουσίας, αλλά χωρίς το ριζοσπαστικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπείται στη νέα Βουλή.
Η NBG Securities αναμένει μια γρήγορη επανάληψη των διαπραγματεύσεων που εκκρεμούν με τα θεσμικά όργανα (η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι στις 5 Οκτωβρίου 2015).
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η εμπροσθοβαρής υλοποίηση του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να οδηγήσει σε προσωρινή επιβράδυνση (ύφεση) της οικονομίας, αλλά ο κίνδυνος της αγοράς θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί στην ελληνική έκθεσή τους.

Economist Intelligence Unit
Με επιφύλαξη βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο Robin Bew διευθυντής του Economist Intelligence Unit.
Ειδικότερα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, σημειώνει πως η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες περνάει μόλις οριακά το όριο των 150 εδρών.
Ως εκ τούτου, προειδοποιεί ο Bew, η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ασταθής, όπως και προηγουμένως.
Ο Bew σημειώνει, επίσης, πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με διαφορά, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Economist Intelligence Unit.

Teneo Intelligence
Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο μόνος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας» διατυπώνει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence.
Παράλληλα, προβλέπει «περισσότερο πόνο» για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημοσκοπήσεις.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι το κόμμα της ΝΔ θα περάσει μία νέα φάση εσωτερικής κάθαρσης, με τον νέο ηγέτη να εκλέγεται στις αρχές του 2016.
Ο Wolfgango παρατηρεί πως «η υπέρτατη πολιτική ικανότητα του Τσίπρα είναι εφάμιλλη μόνο με την ανικανότητα των πολιτικών αντιπάλων του».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) δεν θα είναι σε θέση να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, περιορίζοντας την ικανότητά του να προβάλει ουσιαστική αντίσταση στην επόμενη κυβέρνηση.
Επιπλέον, η κακή επίδοση του Ποταμιού αναμένεται, επίσης, να προκαλέσει εσωτερικές αναζητήσεις, προσθέτει η Teneo Intelligence.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει ο Wolfgango, ο μόνος πραγματικός αντίπαλος του Αλ. Τσίπρα μπορεί να είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα και οι συνδέσεις του με τις επιχειρήσεις.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη δύναμη των κεκτημένων συμφερόντων.
Έχοντας κάνει αυτή την υπόσχεση εδώ και μήνες, δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία αν δεν πραγματοποιήσει, τονίζει χαρακτηριστικά,, ενώ προειδοποιεί πως «αυτή η μάχη θα μπορούσε να δηλητηριάσει γρήγορα το σύνολο της πολιτικής σκηνής, ειδικά αν «στόχοι» κοντά στα υπόλοιπα κόμματα απειληθούν.

Eurobank Equities

Τους τέσσερις παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις αγορές και την οικονομία μετά τις εκλογές της Κυριακής σκιαγραφεί στο σημερινό της σχόλιο η Eurobank Equities.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank η πορεία της νέας κυβέρνησης θα καθοριστεί από:
α) την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του νέου προγράμματος διάσωσης (αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου).
Αυτό εξαρτάται από την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων ενεργειών / ορόσημα που είναι μέτρα που περιγράφονται στο μνημόνιο και καθορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Κατά την άποψη της Eurobank αυτό θα επιτρέψει την εκταμίευση της υποδόσης των 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά επίσης να οδηγήσει την ΕΚΤ δυνητικά να αποκαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ελληνικού χρέους στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης προγράμματος
β) η πρώτη θετική ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους, οι οποίες ορίζονται ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα
γ) η επιτυχής ολοκλήρωση των επικείμενων τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων (αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και πριν τεθεί σε εφαρμογή το εργαλείο του bail-in, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην μεγιστοποίηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι πριν από αυτό, το νέο νομικό πλαίσιο ανακεφαλαίωσης θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή έως τα μέσα Οκτωβρίου,
δ) η χαλάρωση ή ακόμα και η μερική κατάργηση των ελέγχων των κεφαλαίων.

Open Europe

Ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει εντυπωσιακά παρόμοιο με εκείνο τον Ιανουάριο, το νόημα της ψηφοφορίας είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικό.
Αυτό αναφέρει ο αναλυτής του Open Europe, Raoul Ruparel, ο οποίος επισημαίνει ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, αλλαγή από την λιτότητα και την επαναδιαπραγμάτευση της διάσωσης.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, είναι ουσιαστικά μια επικύρωση του status quo.
Είναι μια ψήφος υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας που η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με τους πιστωτές.
Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να δούμε πολλές αλλαγές, ακόμα και αν ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι: «ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά μας για δουλειά και αγώνα».

JP Morgan

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών φαίνεται να αναπαράγει τη σύνθεση της προηγούμενης ελληνικής Βουλής, παρατηρεί η JP Morgan, στη σημερινή της ανάλυση, ενώ η κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί έχει τους δύο εταίρους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στη σημερινή της ανάλυση με τίτλο «Greece: Election returns Tsipras as PM in a parliament very like the last» (Ελλάδα: Οι εκλογές επαναφέρουν τον Τσίπρα πρωθυπουργό, σε μια Βουλή που μοιάζει με την τελευταία), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan επισημαίνει ότι η νεοσυσταθείσα «Λαϊκή Ενότητα» δεν έπιασε το όριο του 3% που απαιτείται για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατάφεραν και εξασφάλισαν 10 έδρες, τα οποία είναι αρκετά για τη συμμετοχή τους σε μια δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού (αν και με πολύ μικρή πλειοψηφία).
Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει τώρα μια πρόκληση: Θα παραμείνει μόνο με τους ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση, ή θα επιδιώξει μια μεγαλύτερη πλειοψηφία από άλλα κόμματα: το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν συλλογικά περί τις 36 έδρες.
Δεδομένου ότι ο Τσίπρας είχε απορρίψει μια τέτοια προοπτική μετά την εκλογή του Ιανουαρίου, θα είναι έκπληξη για όλους εάν επιλέξει το τελευταίο σενάριο.
Αλλά, και πάλι, δεν είναι αδύνατο ο Τσίπρας να αποφασίσει να αναζητήσει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη από ό, τι στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα, παρόλο που ο αριθμός των εδρών που θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει μειωθεί κατά περίπου 4, το πιο ενοχλητικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αναχωρήσει, οπότε ο Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται κάπως πιο σίγουρος από πριν ότι μπορεί να κρατήσει την πλειοψηφία του συνασπισμού.
Η JP Morgan εκτιμά ότι θα είναι πιο σαφές τι θα γίνει, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.
Η JP Morgan εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αμφισβητεί σημαντικά τμήματα του προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, συνεχίζει να πιστεύει ότι, παρόλο που υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για μια θετική πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς θα κρίνει και την πορεία της αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.
Αλλά δεν αποκλείεται να δούμε το πρόγραμμα, μετά από κάποια αναδιάρθρωση, να έχει μια δύσκολη διαδρομή, ακόμα κι αν δεν επαναληφθούν αυτά που έγιναν στις αρχές Ιουλίου.

Capital Economics

Ενώ το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα ενισχύει την εντολή του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση και τους πιστωτές της είναι να βρει μια εφικτή και μόνιμη λύση για το αφόρητα υψηλό χρέος της.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή της ανάλυση η Capital Economics, υπό τον τίτλο «Election result does not address Greece’s biggest challenge» (Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα, το αποτέλεσμα δικαιώνει αναμφισβήτητα την απόφασή του να αψηφήσει το
αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου και ενισχύει την εντολή του προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Το γεγονός ότι η αποσχισθείσα Λαϊκή Ενότητα έλαβε λιγότερο από το όριο του 3% που απαιτείται για να εισέλθει στη Βουλή, φαίνεται να ενισχύουν αυτό το μήνυμα, τονίζει η Capital Economics.
Και για τους πιστωτές στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα είναι μάλλον προτιμότερο να υπάρχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όπου θα υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση αντιμνημονιακής ρητορικής.
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι εκλογές δεν θα φέρουν ένα τέλος στις πολιτικές και στην ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Κατ 'αρχάς, το ιστορικό χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, μόλις 56%, δείχνει μια γενική απογοήτευση μεταξύ των ψηφοφόρων, ένα μήνυμα που ενισχύθηκε από τη σχετικά ισχυρή στήριξη (7%) της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικός διχασμός και η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσαν γρήγορα να επανέλθουν.
Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε το σχέδιο διάσωσης, ο Τσίπρας είναι απίθανο να δεχθεί κάθε νέο μέτρο που θα επιβληθεί από τους πιστωτές της και τα «όργανα» της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, έχει ήδη δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες βασικές πτυχές της συμφωνίας, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να αναληφθούν τον επόμενο μήνα.
Οι ημέρες των εκτεταμένων διαπραγματεύσεων στις συνόδους κορυφής των Βρυξελλών δεν είναι απαραίτητα πίσω.
Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, το πακέτο διάσωσης δεν αντιμετωπίζει τη μ
Μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος της.
Ενώ ο Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι έχει κερδίσει μια συμφωνία για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, οι πιστωτές – και κυρίως η Γερμανία - συνέχισε να αποκλείει τις μεγάλες περικοπές που απαιτούνται για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα που προβλέπονται στο πλαίσιο των προηγούμενων διασώσεων της Ελλάδας.
Με λίγα λόγια, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της κλιμάκωσης των ανησυχιών της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση της χώρας έχει τελειώσει ή η μελλοντική ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση είναι ασφαλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης