Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπό πίεση η ΕΚΤ για την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης - Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις σύμφωνα με τους αναλυτές

tags :
Υπό πίεση η ΕΚΤ για την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης - Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις σύμφωνα με τους αναλυτές
Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου στη Μάλτα
(upd)Υπό πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, τη στιγμή που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθούν να απογοητεύουν.
Ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου στη Μάλτα.
Τα σημάδια επιβράδυνσης της Κίνας και οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές συνιστούν μία νέα απειλή για την ευρωζώνη, κάτι που έκανε τον Μario Draghi να αναρωτηθεί τον προηγούμενο μήνα αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να επεκταθεί.
Στις δεύτερες σκέψεις του Ιταλού Κεντρικού Τραπεζίτη, ήρθε να προστεθεί η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed εξαιτίας της ανησυχίας για τις αναδυόμενες αγορές και της επιβράδυνσης της Κίνας.
Αν και σε μία πρόσφατη έρευνα το 65% των αναλυτών υποστήριξε ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιδείνωση της προοπτικής για τις αναδυόμενες αγορές θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση για να δικαιολογήσει την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης ή, κάποιας άλλης επιλογής από την ΕΚΤ, όπως σχολιάζουν οι Financial Times.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ ο διοικητής Mario Draghi θα επαναβεβαιώσει την ετοιμότητα της ΕΚΤ για περαιτέρω δράση εφόσον χρειαστεί.

TD Securities
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα επεκταθεί, αλλά όχι σήμερα (22/10), διατυπώνει ο αναλυτής της Toronto Dominion Securities, Prashant Newnaha.
Αναλυτικότερα, εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την μετριοπαθή στάση του Σεπτεμβρίου, βάζοντας στον πάγο την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον αναλυτή της TD Securities, η ΕΚΤ αναμένεται να έχει ανακοινώσει την επέκταση του QE έως τα τέλη του 2015.
Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τόσο την επέκταση και αύξηση του QE, στα 80 δισ. ευρώ το μήνα έως τον Δεκέμβριο του 2016 ή επ’ αόριστον, όσο και μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η TD Securities, ο Mario Draghi ενδέχεται να επιχειρήσει στην ομιλία του να προετοιμάσει τις αγορές για ότι επίκειται.

Goldman Sachs
Δεν αναμένει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στην συνεδρίαση της ΕΚΤ η Goldman Sachs, εκτιμά ωστόσο ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεδομένου του ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,13 και του ότι η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να ενθαρρύνει την άνοδο του ευρώ, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για υποχώρηση της ισοτιμίας.
Σε περίπτωση μιας αιφνιδιαστικής απόφασης για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, η Goldman Sachs προβλέπει υποχώρηση του ευρώ, ιδιαίτερα αν η απόφαση αφορά την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ή μια νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.
Ωστόσο το βασικό σενάριο προβλέπει καταρχήν μια επέκταση του QE πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 και εν συνεχεία μια αναβάθμιση του ρυθμού των αγορών ομολόγων ή μια μείωση στα επιτόκια καταθέσεων.
Το πιο σημαντικό για τον Draghi, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να καταστήσει σαφές το μήνυμα που θέλει να περάσει στις επερχόμενες συνεδριάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα QE χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις και τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συμβούν.

Rabobank
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τη μετριοπαθή στάση της και μετά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στη Μάλτα διατυπώνει ο Elwin de Groot, επικεφαλής αναλυτής της Rabobank.
Ειδικότερα, σημειώνει πως οι πρόσφατες δηλώσεις των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ δεν απέχουν πολύ, ή μάλλον ταυτίζονται με τη στάση της τράπεζας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Mario Draghi, μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα ως προς τις δηλώσεις του Ewald Nowotny, που για πολλούς ήταν μία ένδειξη ότι επίκεινται νέα μέτρα, ο αναλυτής της Rabobank δεν φαίνεται να συμφωνεί, καθώς υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του Nowotny αποπλαισιώθηκαν και έχασαν το πραγματικό νόημά τους.
Το βασικό μήνυμα της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει πως «αν και το μοτίβο της επιβράδυνσης της ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα και οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν ενισχυθεί, εντούτοις είναι πολύ νωρίς για να αντλήσουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα, σε σχέση με την ανάγκη για νέα μέτρα», αναφέρει η Rabobank.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «με τις αγορές να περιμένουν νέα μέτρα από την ΕΚΤ, το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητευτούν».
Το μήνυμα της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρηθεί μετριοπαθές, καθώς, σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank, η ΕΚΤ επιχειρεί να “αγοράσει” χρόνο, με στόχο να εξετάσει και να αντιληφθεί καλύτερα τις νέες, αναδυόμενες συνθήκες.
Τέλος, η Rabobank διατυπώνει την εκτίμηση ότι η επέκταση του QE είναι το επόμενο βήμα της ΕΚΤ, το οποίο, όμως, θα συντελεστεί το νωρίτερο τον Δεκέμβριο.

Danske Bank
Την πρόθεσή της για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, εφόσν χρειαστεί, θα επαναβεβαιώσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου, σημειώνουν οι αναλυτές της Danske Bank.
H Danske Bank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επέκταση του QE, ωστόσο η σχετική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τον Δεκέμβριο του 2015.
Από την οπτική της αγοράς, η συνεδρίαση της Πέμπτης δεν αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία, ωστόσο είναι πιθανό να αποτελέσει μια «μεταβατική» συνεδρίαση, ενόψει των αποφάσεων που αναμένονται τον Δεκέμβριο από την κεντρική τράπεζα.
Μόλις ένας εκ των 43 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το QE εντός του Οκτωβρίου, ενώ το 51% εκτιμά ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο.
Τα στοιχεία για τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο, εντείνουν τις πιέσεις για δράση από την κεντρική τράπεζα.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω χαλάρωση, αλλά η Danske σημειώνει ότι ο Draghi δεν θα στείλει σήμα για μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.
Προς το παρόν η ΕΚΤ έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE και πολλοί αξιωματούχοι έχουν στείλει το μήνυμα ότι είναι νωρίς να συζητηθεί η επέκταση του προγράμματος.
«Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο η απόφαση δεν θα παρθεί πριν τον Δεκέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται να τηρήσει στάση αναμονής και μέχρι το α΄τρίμηνο του 2016», σημειώνουν οι αναλυτές.
Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, δεν αναμένεται να καταγράψει σημαντικές μεταβολές.
Σε ορίζοντα 12 μηνών το ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,20 δολ.

(Πρώτη Ενημέρωση: 9:52, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης