Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Άξιζε τον κόπο το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ; - Ποιες δράσεις πρέπει να αναλάβει η ΕΚΤ

Franklin Templeton: Άξιζε τον κόπο το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ; - Ποιες δράσεις πρέπει να αναλάβει η ΕΚΤ
H ΕΚΤ πρέπει να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προχωρώντας σε ενέσεις ρευστότητας
Στο ερώτημα του αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ άξιζε τον κόπο επιχειρεί να απαντήσει σε ανάλυσή της η Franklin Templeton Investments, επισημαίνοντας ότι είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.
Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να διαμορφώνεται κάτω του στόχου 2% της ΕΚΤ και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι σχεδόν αμετάβλητη έναντι του δολαρίου σε σχέση με έξι μήνες πριν, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ υπήρξε σημαντικό για να θέσει την Ευρωζώνη στον σωστό δρόμο.
Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι είναι πιθανόν να απαιτηθεί περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, σημειώνει η Franklin Templeton.
Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει μεγάλο μέρος της αστάθειας που έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, όμως είναι πιθανόν να αισθανθεί τις συνέπειες της αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος.
Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης φέτος, αλλά και το 2016 δεν θα είναι τόσο ισχυρές όπως θα περίμεναν πολλοί εξαιτίας της υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Απόδειξη τούτου είναι ότι ήδη αυτό αρχίζει να φαίνεται από στοιχεία, όπως των γερμανικών εξαγωγών για τον μήνα Αύγουστο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 5,2% σε μηνιαία βάση.
Αν και η Franklin Templeton σημειώνει ότι δεν αναμένει κατάρρευση των εξαγωγών της Ευρωζώνης, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι πιθανή μια επιβράδυνσή τους και γι' αυτό η εκτιμά ότι ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση.
Ωστόσο, σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάνει πολλά όσον αφορά τα επίπεδα των επιτοκίων και προσθέτει ότι μια περαιτέρω μείωσή τους στην Ευρώπη δεν θα βοηθήσει να τονωθεί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός.
Αντιθέτως, η ΕΚΤ θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προχωρώντας σε ενέσεις ρευστότητας.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να επεκτείνει το πρόγραμμα QE πέραν της προθεσμίας που έχει δοθεί για την ολοκλήρωσή του τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η άλλη εναλλακτική, αυτής της αύξησης του μεγέθους των αγορών assets ανά μήνα, θα ήταν περισσότερο προβληματική τόσο πολιτικά όσο και πρακτικά.
Αν για παράδειγμα η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει την πολιτική αγοράς assets για όλες τις χώρες, πολύ σύντομα θα μπορούσε να ξεμείνει από γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα για να αγοράσει σε περίπτωση που αποφάσιζε αύξηση της αγοράς assets ανά μήνα.
Επανερχόμενη στο θέμα της αποτελεσματικότητας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί σημαντική επιρροή στην ενίσχυση του ευρώ όπως θα περίμεναν πολλοί, ούτε οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί ουσιωδώς όπως πολλοί προέβλεπαν.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εφαρμογής το QE μέχρι τώρα είναι μειωμένο εν μέρει λόγω του μεγάλου πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης.
Αυτό το πλεόνασμα σημαίνει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται σε ένα περιορισμένο εύρος στο μέλλον.
Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς το ευρώ να υποχωρεί σημαντικά, έτσι η προοπτική οι εξαγωγές να ωθήσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φαίνεται περιορισμένη.
Σύμφωνα με την Franklin Templeton, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του QE είναι καλό να θυμηθεί κανείς τι συνέβη την εποχή πριν την εφαρμογή του: μεταξύ του Ιουνίου 2014 και Ιανουαρίου 2015, όταν το πρόγραμμα είχε επισήμως αποκαλυφθεί, καταγράφηκε μια υποτίμηση 20% του ευρώ, κάτι που οφειλόταν κυρίως στην αναμονή εφαρμογής του.

1015_Euro_Account_2

1015_Euro_strength

Ένας ακόμη τομέας όπου το QE υπήρξε αποτελεσματικό είναι ότι ενθάρρυνε τον τραπεζικό δανεισμό, κυρίως στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Τα επιτόκια δανεισμού υποχώρησαν και η ζήτηση για δάνεια άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ανόδου, επομένως πρέπει να αναγνωριστεί ότι το QE οδήγησε σε μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας από τότε που τέθηκε σε ισχύ και διευκόλυνε τις πιστωτικές συνθήκες επίσης.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες υπήρξαν θετικοί για τη ζώνη του ευρώ.

1015_Euro_Loans

Πλέον, σύμφωνα με τη Franklin Templeton, είναι η σωστή στιγμή για την ενίσχυση του οπλοστασίου, με τον Δεκέμβριο να είναι η πιθανότερη ημερομηνία.
Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε χθες και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον Δεκέμβριο θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές.


Πολιτικοί κίνδυνοι για την Ε.Ε.

Στην ανάλυσή της η Franklin Templeton αναφέρει ως κινδύνους για την Ε.Ε. τις εξελίξεις στην Ισπανία και την πιθανότητα Brexit.
Ειδικότερα όσον αφορά την Ισπανία, σημειώνει ότι οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, όπου το κόμμα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας είχε μια αξιοσημείωτη νίκη, μπορεί να οδηγήσει σε αβεβαιότητα στην Ισπανία στον δρόμο της προς τις γενικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.
Μετά τις εκλογές, η Franklin Templeton αναμένει ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της καταλανικής κυβέρνησης και της νέας κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας ώστε να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία και να διασφαλιστεί η ενότητα της χώρας.
Αυτό επίσης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια, ενώ ο κίνδυνος απόσχισης της Καταλονίας είναι ένας παράγοντας κινδύνου που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Επιπλέον, εκτιμά ότι η Ισπανία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να συγκρατήσει το έλλειμμά της, ενώ μια χαλάρωση των δημοσιονομικών μετά τις εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.
Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Franklin Templeton σημειώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από το αν ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, θα μπορέσει να αποσπάσει μερικές υποχωρήσεις από την Ε.Ε., τις οποίες θα παρουσιάσει στους βρετανούς ψηφοφόρους προκειμένου να τους πείσει ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.
Καθώς οι συζητήσεις επί του θέματος θα θερμαίνονται για ένα πιθανό Brexit, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί περαιτέρω αστάθεια, η οποία θα ενταθεί καθώς θα πλησιάζει το δημοψήφισμα.
Βεβαίως, σύμφωνα με τη Franklin Templeton, αυτού του είδους η αστάθεια μπορεί να παρουσιάσει επενδυτικές ευκαιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης