Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ebury (βρετανική επενδυτική εταιρεία): Τα σχόλια Draghi για επιπλέον μέτρα τον Δεκέμβριο «καταδικάζουν» το ευρώ

tags :
Ebury (βρετανική επενδυτική εταιρεία): Τα σχόλια Draghi για επιπλέον μέτρα τον Δεκέμβριο «καταδικάζουν» το ευρώ
Οι δηλώσεις Draghi όχι μόνο επηρέασαν το ευρώ, αλλά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η πλειονότητα των ευρωπαϊκών νομισμάτων διαπραγματεύονταν σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 2,5% και 3% έναντι του δολαρίου
Οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ότι τον Δεκέμβριο θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική της τράπεζας, υποδηλώνοντας την πιθανή εφαρμογή επιπλέον μέτρων, είχαν άμεσο αντίκτυπο στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε μέχρι το 1,11 δολάριο, χάνοντας το 1,6% της αξίας του.
Όπως αναφέρει η βρετανική επενδυτική εταιρεία Ebury στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την αγορά νομισμάτων, οι δηλώσεις Draghi όχι μόνο επηρέασαν το ευρώ, αλλά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η πλειονότητα των ευρωπαϊκών νομισμάτων διαπραγματεύονταν σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 2,5% και 3% έναντι του δολαρίου.

Οι προοπτικές για το ευρώ

Εν όψει των επόμενων ημερών, οι αναλυτές της Ebury εκτιμούν ότι το ευρώ «θα ανανεώσει την πτωτική τάση» έναντι των κυριότερων νομισμάτων και υπό αυτή την έννοια, θεωρούν δύσκολο ένα βιώσιμο ράλι του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων.
Όσον αφορά τις δηλώσεις Draghi, υπενθυμίζουν την ανάγκη οι αρχές της Ευρωζώνης να δρουν ενώπιον ενός πλαισίου αδύναμης ανάπτυξης και αρνητικού πληθωρισμού.
Ωστόσο, επισημαίνουν ως «περίεργο» το γεγονός ότι ο διοικητής της ΕΚΤ έκανε αυτή την ανακοίνωση σε μια εβδομάδα ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων μετρίως θετικών, όπως ο σύνθετος PMI και η αύξηση των πιστωτικών διευκολύνσεων.
Για αυτό οι αναλυτές σημειώνουν ότι το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει αρχίσει να επηρεάζει την πραγματική οικονομία.

Ενισχυμένη η στερλίνα

Από την άλλη πλευρά, η στερλίνα θα ενισχυθεί ελέω των θετικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία, ειδικότερα μετά τα στοιχεία έκπληξη για τις λιανικές πωλήσεις, που αυξήθηκαν κατά 1,9% έναντι του περασμένου μήνα.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών μπορούν να έχουν ως συνέπεια μια αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αύξηση της κατανάλωσης.
Έτσι, σημειώνουν οι αναλυτές της Ebury, εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα βρετανικά επιτόκια νωρίτερα του προβλεπομένου, στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα βλέμματα εξακολουθούν να είναι στραμμένα στην ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, εν όψει μιας πιθανής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι πιθανό, μετά και τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι η εσωτερική ζήτηση στις ΗΠΑ αυξάνεται με πολύ καλό ρυθμό, στοιχεία που έρχονται να προστεθούν στην αύξηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των μισθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης