Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Praet (ΕΚΤ): Επιστροφή στο μεσοπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2%

Praet (ΕΚΤ): Επιστροφή στο μεσοπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2%
Εκτενές άρθρο του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung
Την άποψή του για το ύψος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του θέματος αναλύει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Peter Praet, με εκτενές άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Χαρακτηριστικά, ο Praet αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής στο άρθρο του:
«Οι ευρωπαϊκές συνθήκες καθορίζουν τη διατήρηση των τιμών ως το βασικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αφήνουν πάντως ανοιχτό τον ακριβή αριθμητικό ορισμό για την σταθερότητα των τιμών.
Το 1998 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ όρισε τη σταθερότητα των τιμών ως ένα μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό της τάξης του 2%.
Το 2003 παρείχε περισσότερες διευκρινίσεις ότι προσπαθούσε να κρατήσει τον πληθωρισμό κάτω από, αλλά κοντά στο 2%.
Από τα μέσα του 2013 ο πληθωρισμός κινείται κάτω από το 1% και, έπειτα από μήνες αρνητικών τιμών, επέστρεψε στο 0,2% το Δεκέμβριο του 2015.
Οι επικριτές που βλέπουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να αυξήσει το επίπεδο του πληθωρισμού ως μέρος αλλαγής της πολιτικής της κάνουν λάθος.
Το αντίθετο: εγκαταλείποντας το στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα θα έδειχνε μία αλλαγή στη νομισματική στρατηγική της.
Σε καιρό που η επίτευξη του στόχου φαίνεται δύσκολη, αυτό θα ήταν μία καιροσκοπική κίνηση που θα ζημίωνε την αξιοπιστία της ΕΚΤ.
Είναι ακριβώς στους δύσκολους καιρούς που οι στόχοι θα πρέπει να διατηρούνται».
Συνεχίζοντας το εκτενές άρθρο του, ο Praet επισημαίνει ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός μακροπρόθεσμα, όπως και ο αποπληθωρισμός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες προοπτικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ τονίζει ότι η μέχρι σήμερα κινήσεις και η γενικότερη πολιτική της ΕΚΤ σε αυτό το μέτωπο έχουν υπάρχει σωστές.
Υπογραμμίζει δε ότι τα οφέλη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ είναι πολύ περισσότερα από το όποιο κόστος μπορεί αυτή να συνεπάγεται, ενώ επισημαίνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει τελευταία η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι αποσπασματικά, αλλά αποτελούν μέρος της νομισματικής της πολικής.
Τέλος, καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η κοινή νομισματική πολιτική μπορεί να πετύχει, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως και η ίδια η ΕΚΤ, μόνο εάν τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης αντιμετωπιστούν στην πηγή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης