Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετικές οι προοπτικές των ιρλανδικών τραπεζών, παραμένουν όμως τα εμπόδια

Fitch: Θετικές οι προοπτικές των ιρλανδικών τραπεζών, παραμένουν όμως τα εμπόδια
Η αδύναμη ποιότητα ενεργητικού αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο για την αναβάθμιση της αξιολόγησης, τονίζει ο οίκος
Θετικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ιρλανδικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος ωστόσο επιμένει ότι η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο για την αναβάθμιση.
Η μεταβλητότητα των οικονομικών κύκλων της χώρας και ο υψηλά χρεωμένος ιδιωτικός τομέας είναι πιθανόν να περιορίσουν τα τελικά επίπεδα αξιολόγησης, σημειώνει η Fitch, για να προσθέσει όμως ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες της ότι οι αξιολογήσεις μπορεί να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω τους επόμενους 12-24 μήνες, αν συνεχιστούν οι βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιοποίησή τους.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η Bank of Ireland και η Allied Irish Banks έχουν κάνει καλή πρόοδο στη μείωση των προβλημάτων assets, όμως η ποιότητα του ενεργητικού εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ιρλανδία υπήρξε ισχυρή το 2015, σημειώνει η Fitch, προσθέτοντας ότι το ποσοστό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2015 πλησίασε το 7%, αρκετά πάνω από το μέσο όρο για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η Fitch προβλέπει ότι το 2016 η ιρλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4%, κάτι που θα παρέχει υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα στο 150% του ΑΕΠ είναι παρόμοιο με αυτό της Βρετανίας (154%), όμως η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας υπογράμμιζε στην έκθεσή της του β' τριμήνου του 2015 ότι το χρέος εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για πολλά νοικοκυριά στην Ιρλανδία, με τις υποθήκες για χρέη να είναι ιδιαίτερα βαριές για 18-44 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης