Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Π. Δούκας (πρώην υπουργός): Οι 4 λόγοι της νέας διεθνούς κρίσης που πρέπει να διαβάσετε

Π. Δούκας (πρώην υπουργός): Οι 4 λόγοι της νέας διεθνούς κρίσης που πρέπει να διαβάσετε
Άρθρο του Πέτρου Δούκα πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΝΔ στο bankingnews
Βρισκόμαστε στο μέσο μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης!
Μιας κρίσης που εδώ και κάποιους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη!
Θα αναφερθώ σήμερα όχι στα γενικά αίτια, αλλά στους 4 βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν αυτές τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις:

1. Οι τεράστιες διαφορές στον πλούτο μεταξύ των πολύ φτωχών και των πολύ πλουσίων!
Οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν μαζί μεγαλύτερη περιουσία από το φτωχότερο 50% των κατοίκων του πλανήτη μας –περίπου 3,3 δισεκ. άνθρωποι!
Αυτές οι διαφορές προκαλούν ένα αίσθημα αποξένωσης, αναστάτωσης, φθόνου και ανασφάλειας και οδηγούν σε τριγμούς τη σταθερότητα του διεθνούς πολιτικού συστήματος - ακριβώς όπως τα περιέγραψαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης πριν από σχεδόν 25 αιώνες!

2. Οι Γεωπολιτικές αναταράξεις που και αυτές προκαλούν τριβές, ανασφάλεια και που ταλαιπωρούν την οικονομική δραστηριότητα!
Ας αναφέρω πέντε από αυτές:


2.1. Η επέκταση του τυφλού τζιχαδισμού με τις βιντεοσκοπημένες κτηνωδίες του και το αίσθημα φόβου  που προκαλεί.

2.2. Η αύξηση του αριθμού των λεγόμενων "failed states", δηλ. κρατών που δεν λογίζονται πλέον ως "Κράτη" και αποτελούν θύλακες παρανομίας και φανατισμού!
Βλέπε  Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη, Μάλι, και άλλες
εκτός ελέγχου περιφέρειες.

2.3. Η διάλυση της Συρίας και το μεταναστευτικό τσουνάμι όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική, το Σουδάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κ.α. με τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

2.4. Οι σχέσεις με την Ρωσία και το ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας που αποξενώνουν τη Ρωσία από τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές, και

2.5. Η επέκταση της Κίνας και η "απαλλοτρίωση" της South China Sea με δημιουργία νήσων με προσχώσεις στους υφάλους στο νότιο μέρος της θάλασσας αυτής, με αποτέλεσμα την όξυνση των σχέσεων με Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ινδονησία και ΗΠΑ!

3. Τρίτος παράγοντας και μέγα ζήτημα, η παγκόσμια υπερχέωση: το Παγκόσμιο ΑΕΠ/Global GDP είναι περίπου 80 τρισεκ.$, όμως το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος υπολογίζεται στα $240 τρισεκ!

Αυτό είναι αποτέλεσμα των animal spirits και της υπεραισιοδοξίας των ανθρώπων - όπως την περιέγραψε ο μέγας οικονομολόγος John Maynard Keynes, και του γεγονότος ότι για 70- 71 χρόνια δεν είχαμε κάποιο γενικευμένο πόλεμο που να καταστρέφει όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και να μηδενίζει τα χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις!!

•Γιαυτό, παρά το ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν μειώσει τα προεξοφλητικά τους επιτόκια στο 0%, οι εμπορικές τράπεζες δεν προσφέρουν ρευστότητα, γιατί θα πρέπει να δανείσουν σε ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά!
Γιά παράδειγμα, η Τράπεζα Α πρέπει να δανείσει στην επιχείρηση Β (που ήδη είναι υπερχρεωμένη), ώστε αυτή να μπορεί να παρέχει κάποιες πιστωτικές διευκολύνσεις στους Γ πελάτες της που όμως και αυτοί είναι υπερχρεωμένοι, κ.ο.κ.
Γιαυτό δεν κινείται το χρήμα, όσο χαλαρή πολιτική και να ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες!

4. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε και μιά κατάσταση όπου the Winner Takes it All: δηλαδή τα κεφάλαια, τρομαγμένα από τις εξελίξεις, συρρέουν στα "Κράτη-νικητές"!
Ποιά είναι αυτά; ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, δηλαδή τα κράτη που έχουν

α. Πολιτική σταθερότητα,
β. Σοβαρή και Ανεξάρτητη δημόσια Διοίκηση,
γ. Σοβαρό σύστημα έγκαιρης απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών, και
δ. Σύγχρονες υποδομές!

Βέβαια και αυτά τα επωφελούμενα Κράτη, μπορεί κάπως να ευνοούνται από την προτίμηση των επενδυτών και των αποταμιευτών, δεν παύει όμως και αυτά να υποφέρουν πολύ από τη γενική διεθνή οικονομική καθίζηση!

Αυτή η κατάσταση δεν προβλέπω να ανατρέπεται σύντομα!
Θα πάρει καιρό, καθηλώνοντας το διεθνές οικονομικό σύστημα σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης!

Γιαυτό πέφτει το πετρέλαιο (φυσικά και από την αύξηση της προσφοράς από τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας), οι τιμές των αγροτικών προιόντων (commodities), των μετάλλων, κλπ., αλλά και των ναύλων των πλοίων χύδην φορτίου (με καταστροφικές συνέπειες γιά τον Ελληνικό εφοπλισμό και την εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος)!

Κάποιες λύσεις; Σε επόμενο άρθρο!


Petros G. Doukas
•Chairman, Capital Partners SA - Investment Banking Advisors
26 Filellinon Street
Athens 10558 Greece
•Member of the Board, Kustom Kolor Paint Research Laboratories SA
•fm. Member of Parliament - Attica Region
•fm. Deputy Minister of Finance
•fm. Deputy Minister of Foreign Affairs
•fm. Chairman of the Board: PEPSICO Greece, ERICSSON Greece, AGET-HERACLES CEMENT, NOVA PAY-TV GROUP
•fm. Country Head: CITIBANK Greece
•fm. Vice-President, CITIBANK New York, Treasury Division
•President, The Hellenic Golf Federation
•Ph.D Econ. New York University, MBA Fin. Columbia U., MA Econ. NYU, BA Intl.Affairs The George Washington University

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης