Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Οι μεγάλες μάχες για το μέλλον της Ευρώπης - Πως συνδέονται προσφυγικό, Brexit και αρνητικά επιτόκια

Marketwatch: Οι μεγάλες μάχες για το μέλλον της Ευρώπης - Πως συνδέονται προσφυγικό, Brexit και αρνητικά επιτόκια
Ο αρθρογράφος του Marketwatch David Marsh, αναλύει πως η προσφυγική κρίση, ο κίνδυνος Grexit και η πολιτική χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, συνδέονται μεταξύ τους
Στο αποκορύφωμά τους αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες, οι τρεις μεγάλες μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, με τους βασικούς πρωταγωνιστές να είναι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Ο αρθρογράφος του Marketwatch David Marsh, αναλύει πως η προσφυγική κρίση, ο κίνδυνος Grexit και η πολιτική χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, συνδέονται μεταξύ τους.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, όποιος βγει νικητής από τον «πόλεμο νεύρων» ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος (winner takes it all).
H Merkel ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός ενισχυμένων ελέγχων και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. καθώς και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των θαλάσσιων περασμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα μειώσει τις προσφυγικές ροές προς τη Γερμανίας, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 13 Μαρτίου σε τρία γερμανικά κρατίδια.
Αξιωματούχοι του Βερολίνου αναμένουν αύξηση των ροών τους επόμενους μήνες, καθώς οι απελπισμένοι πρόσφυγες θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να φτάσουν στη Γερμανία, πριν κλείσουν τα σύνορα, σημειώνει ο αρθρογράφος του Marketwatch.
Την ίδια ώρα, ο Cameron αναζητά σημάδια υποχωρήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων στις απαιτήσεις της Βρετανίας, τα οποία θα μεταφραστούν σε αλλαγή της στάσης των Βρετανών ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Κρίσιμη τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το Brexit, θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18-19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, το ευρώ ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδας, στα επίπεδα του περασμένου έτους, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.
Το τρίτο πεδίο μάχης αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, όσον αφορά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο χαμηλός πληθωρισμός.
Οι πιέσεις για λήψη περαιτέρω μέτρων στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου εντείνονται, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κεντρική τράπεζα.
Παράλληλα αυξάνεται η κριτική στον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi για την πολιτική που ακολουθεί από την πλευρά της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Marsh, προσφυγικό, Brexit και ΕΚΤ είναι αλληλένδετα.
Οι χώρες που ανησυχούν για το Brexit προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και είναι οι ίδιες χώρες που εναντιώνονται στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων αλλά και στην πολιτική ανοικτών συνόρων για τους πρόσφυγες.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, με φόντο τα παραπάνω, να μεγαλώσει το χάσμα Βορρά - Νότου.
Οι αμφιβολίες για τη δέσμευση της ΕΚΤ περί ενίσχυσης του QE, σε συνδυασμό με τα σημάδια ότι η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί το ευρώ σε άνοδο έναντι του δολαρίου, γεγονός που δυσαρεστεί την ΕΚΤ, καθώς η αποτελεσματικότητα του QE συνδέεται με την υποτίμηση του ευρώ, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης