Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Το ευρώ δεν θα επιβιώσει αν ξεσπάσει μια νέα τραπεζική κρίση - Η Deutsche Bank και η... Ελλάδα

tags :
Marketwatch: Το ευρώ δεν θα επιβιώσει αν ξεσπάσει μια νέα τραπεζική κρίση - Η Deutsche Bank και η... Ελλάδα
Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα λόγω Deutsche Bank, αποτελούν άλλη μια προβληματική στιγμή για τη ζώνη του ευρώ
Το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει αν ξεσπάσει μια νέα τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί με άρθρο του στο Marketwatch ο Matthew Lynn.
Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα λόγω Deutsche Bank, αποτελούν άλλη μια προβληματική στιγμή για τη ζώνη του ευρώ.
Γιατί; Επειδή φαίνεται πλέον ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το κοινό νόμισμα να επιβιώσει μιας νέας τραπεζικής κρίσης, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Όχι γιατί η ΕΚΤ δεν θα έκανε ότι μπορεί για να την αποτρέψει.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Draghi θα τύπωνε όσα ευρώ χρειάζονταν για να διασώσει τις τράπεζες.
Αλλά γιατί η πολιτική καθιστά τη διάσωσή τους αδύνατη.
Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ υποβλήθηκαν και capital controls.
Αν η ΕΚΤ διασώσει τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες, ενώ έθεσε περιορισμούς στις ελληνικές, η αντίθεση θα είναι πολύ επίπονη για να αγνοηθεί.
Αν οι τράπεζες καταρρεύσουν, θα συμπαρασύρουν και το ευρώ, διαπιστώνει ο Lynn.
O Φεβρουάριος ήταν ένας πολύ κακός μήνας για τους μετόχους της Deutsche Bank αλλά και των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.
Από τα 20 ευρώ τον Ιανουάριο, κατρακύλησε στα 13 ευρώ, ενώ τα επίπεδα των CDS είναι τρομακτικά.
Εάν μια γερμανική τράπεζα βρεθεί σε μπελάδες, η διάσωσή της από το Βερολίνο θα είναι πολύ δύσκολη, όχι οικονομικά, αλλά πολιτικά.
Την ίδια ώρα είναι απίθανο να φανταστεί κανείς ότι μια τράπεζα με τόσο μεγάλη συστημική σημασία για την Ευρωζώνη θα αφεθεί να καταρρεύσει.
Εν κατακλείδι, το μόνο που μπορεί κανείς να ελπίζει είναι ότι οι διοικήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα φερθούν λογικά και θα αποφύγουν την ανάληψη ρίσκου.
Γιατί αν δεν γίνει αυτό, η διάσωσή τους είναι απίθανη - τουλάχιστον χωρίς να υποστεί ζημιά το ευρώ, καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης