Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gross: Ο καπιταλισμός πεθαίνει όπως και ο ζωογόνος ήλιος, αλλά αυτό συμβαίνει τώρα

tags :
Gross: Ο καπιταλισμός πεθαίνει όπως και ο ζωογόνος ήλιος, αλλά αυτό συμβαίνει τώρα
Το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα βρίσκεται στη διαδικασία της υποβάθμισής του από ένα μοντέλο προσανατολισμένο στην παραγωγή σε ένα που ανακυκλώνει το χρήμα προς όφελος όσων λειτουργούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο
Σε παρομοίωση του καπιταλισμού με το ζωογόνο ήλιο προχωράει στην τελευταία του έκθεση για τις επενδύσεις ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Bill Gross.
Συγκεκριμένα, γράφει ότι όπως ο ήλιος δίνει ζωή στη Γη, αλλά σε 5 δισ. χρόνια θα την καταπιεί ολόκληρη καταστρέφοντάς την, το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τον καπιταλισμό, δηλαδή το οικονομικό σύστημα που κάποτε έδινε ζωή σε όλο τον πλανήτη τώρα κινδυνεύει να τον αφανίσει, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ ταχύτερα από ότι στην περίπτωση του ήλιου.
Ορίστε τι ακριβώς γράφει στο κείμενό του ο Gross:
Ο ήλιος μας, ένα μάλλον μικρό άστρο στο γαλαξιακή τάξη των πραγμάτων, μοιάζει ανεξάντλητος.
Αλλά σε 5 δισ. χρόνια από τώρα θα καταπιεί, αντί για να φροντίζει, τη ζωή καθώς εξαντλεί τα καύσιμά του, έχοντας πρώτα συρρικνωθεί και έπειτα «φουσκώνοντας» και σκάζοντας, σαν φλόγα κεριού που γίνεται βεγγαλικό.
Αλλά μην ανησυχείτε, εμείς δεν πρόκειται να βρισκόμαστε εδώ.
Δεν είναι ότι δεν ανησυχούμε γι' αυτό, αλλά οι ζωές μας είναι πολύ μικρότερες και δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε τόσο πολύ.
Η πρωτοβουλία του καπιταλισμού, σε συνδυασμού με μία αενάως επεκτεινόμενη προσφορά πίστωσης έχει διευκολύνει, την οικονομική ευημερία, περίπου όπως ο ήλιος έχει υπάρξει το κέντρο παροχής της ενέργειας και τροφής και τη θρέψη της ίδιας της ζωής.
Αλλά τώρα, με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια, η ιδέα της πίστωσης που θρέφει την οικονομία έχει μεταμορφωθεί σε κάτι καταστροφικό, που αντιτίθεται στην βελτίωση της ανάπτυξης.
Το παγκόσμιο πιστωτικό μας σύστημα φαίνεται ότι βρίσκεται στη διαδικασία της υποβάθμισής του από ένα μοντέλο προσανατολισμένο στην παραγωγή σε ένα που ανακυκλώνει το χρήμα προς όφελος των ανθρώπων που λειτουργούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
«Φτιάχνοντας» χρήματα από τα χρήματα μοιάζει να είναι ο στόχος ενός συστήματος που τρεμοπαίζει.
Η παγκόσμια οικονομία που στηρίζεται στα χρηματοοικονομικά γίνεται όλο και πιο αδρανής, όχι επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλεύουν ή επειδή η τεχνολογία δεν παράγει καλύτερα πράγματα, αλλά επειδή τα χρηματοοικονομικά από μόνα τους εξαντλούν τα «καύσιμά» τους, όπως θα συμβεί στο μέλλον με τον ήλιο μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης