Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Haefele (UBS): Οι μεγαλύτεροι νικητές και ηττημένοι του α’ τριμήνου του 2016

tags :
Haefele (UBS): Οι μεγαλύτεροι νικητές και ηττημένοι του α’ τριμήνου του 2016
Με «τρενάκι του λούνα παρκ» παρομοιάζει το α’ τρίμηνο του 2016 ο Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της UBS 
Με το α’ τρίμηνο του 2016 να αποτελεί παρελθόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της UBS, Mark Haefele, παρουσιάζει τους μεγαλύτερους νικητές και τους μεγαλύτερους ηττημένους του τριμήνου που πέρασε.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει το εν λόγω τρίμηνο ως «τρενάκι του λούνα παρκ», ενώ σημειώνει ότι μετά την έντονη μεταβλητότητα, οι αμερικανικές μετοχές διατηρήθηκαν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα.

Ο απολογισμός

Οι μεγάλοι ηττημένοι
Στερλίνα: Η στερλίνα υποχώρησε κατά 2,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εξαιτίας του φόβου ότι οι πολίτες της Βρετανίας θα απορρίψουν την πρόταση για παραμονή της χώρας στην Ε.Ε..
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα της παραμονής στην Ε.Ε., εντούτοις η στερλίνα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί.
Shanghai Composite: Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 15% το α’ τρίμηνο του έτους, παρά την ήπια βελτίωση του κλίματος για την οικονομία της χώρας.
Δεδομένου ότι οι κινέζοι επενδυτές κατέχουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο του πλούτου τους σε μετοχές, η αδυναμία των μετοχών δεν αναμένεται να βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Dilma Rousseff: Ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες, η πρόεδρος της Βραζιλίας είχε ίσως το πιο δύσκολο τρίμηνο.
Η Russeff κατηγορείται πως επιχείρησε να κρύψει το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού ενόψει των εκλογών του 2014.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εταίρος, το κόμμα Democratic Movement της Βραζιλίας, αποχώρησε από την κυβέρνηση, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες να «πέσει» η Rousseff.

Οι μεγάλοι νικητές
Μετοχές Βραζιλίας: Τα άσχημα νέα για την πρόεδρο της χώρας ήταν θετικά νέα για τους επενδυτές.
Οι μετοχές επέστρεψαν 28% το α’ τρίμηνο του 2016, λαμβάνοντας ώθηση από τις ελπίδες ότι η Rousseff θα αντικατασταθεί από έναν ηγέτη πιο φίλα προσκείμενο προς τις αγορές.
Το γιεν και το ευρώ: Έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το γιεν ενισχύθηκε κατά 7,3% ενώ το ευρώ κατά 5%.
Όμως μην περιμένετε επευφημίες από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στοιχηματίζουν σε πιο ασθενή νομίσματα για την ανάκαμψη της οικονομίας των περιοχών τους.
Πετρέλαιο: Το Brent έκανε δυναμική επιστροφή το α’ τρίμηνο του έτους.
Μπορεί το σημείο αναφοράς να βρίσκεται μόλις στο +7,5%, εντούτοις σε σύγκριση με το ναδίρ του Ιανουαρίου βρίσκεται στο +40%.
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι το πλεόνασμα των παραγωγής είναι πλέον σε καλό δρόμο προς εξισορρόπηση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρξε επεισοδιακό, με μια ευρεία διασπορά μεταξύ νικητών και ηττημένων.
Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου που είναι κατάλληλα διαφοροποιημένο, τόσο γεωγραφικά όσο και μεταξύ κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, καταλήγει το στέλεχος της UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης