Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Charles Schwab: Υπάρχει μία πρωτοφανής φούσκα ύψους 1 τρισ. δολ. στην αγορά ομολόγων

Charles Schwab: Υπάρχει μία πρωτοφανής φούσκα ύψους 1 τρισ. δολ. στην αγορά ομολόγων
Στην εποχή μετά την οικονομική κρίση υπήρξε ένα κυνήγι αποδόσεων, με τους εκδότες χρέους να ψάχνουν στα «σκουπίδια» για να βρουν μία καινούργια αγορά
Τα ομόλογα «σκουπίδια» δικαιώνουν μέχρις στιγμής το όνομά τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, τα χαμηλότερης αξιολόγησης ομόλογα μπορεί να έχουν δημιουργήσει μία φούσκα ύψους 1 τρισ. δολ. στον «πάτο» της αγοράς χρέους.
Το θέμα είναι ότι αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ.
Η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab, το γνωστό οίκο που δραστηριοποιείται στους χώρους της τραπεζικής και των χρηματιστηριακών επενδύσεων, δήλωσε ότι τα σημερινά επίπεδα των εκδόσεων χρέους χαμηλής αξιολόγησης (CCC και χαμηλότερα) δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν συμβεί στο παρελθόν.
«Όταν ήμουν στη σχολή δεν μιλούσαμε καν για αυτά τα πράγματα, γιατί δεν μπορούσε κανείς ούτε καν να εκδώσει ομόλογα αξιολόγησης CCC», είπε η Jones στο Business Insider.
Η αλλαγή, δήλωσε η Jones, είναι ότι στην εποχή μετά την οικονομική κρίση η χαμηλή απόδοση πολλών στοιχείων ενεργητικού σταθερού εισοδήματος οδήγησε στην αναζήτηση αποδόσεων.
Αυτή η ζήτηση για τα προϊόντα στα οποία οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν μια καλή απόδοση δημιούργησε μια κατάσταση κατά την οποία οι εκδότες ψάχνοντας στα «σκουπίδια» θα μπορούσαν να βρουν μια μεγάλη αγορά.
«Αυτή η αναζήτηση απόδοσης άνοιξε πραγματικά το παράθυρο για αυτά τα είδη των προϊόντων», τονίζει η αναλύτρια.
Η Jones δεν αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης μιας φούσκας, αλλά αμφέβαλλε ότι οι επιπτώσεις θα εξαπλωθούν.
«Η αγορά κάνει πολύ καλή δουλειά στην προεξόφληση αυτού του κινδύνου», δήλωσε.
«Μπορεί να υπήρχε μια στιγμή όπου αυτό θα ήταν ένα ζήτημα, αλλά φαίνεται ότι η αγορά έχει αναγνωρίσει επαρκώς την ύπαρξη του κινδύνου».
Μετά την εκτίναξη σε όλα τα spreads ομολόγων στις αρχές του 2016, τα spreads σε ανώτερης ποιότητας ομόλογα, όπως για εκείνα με αξιολόγηση ΒΒ, έχουν συρρικνωθεί και πλησιάζουν τα επίπεδα που δεν διαφέρουν από άλλα σημεία κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.
Από την άλλη, τα spreads στην κατηγορία CCC και χαμηλότερα είναι ακόμη πιο διευρυμένα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο από την ύφεση.
Έτσι, φαίνεται ότι ακόμη και μετά την ανάκαμψη των spreads, υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα γύρω από αυτά τα ομόλογα χαμηλού επιπέδου.
Η Jones επεσήμανε επίσης ότι αυτό το νέο «παράθυρο» που επέτρεψε να συμβεί μεγάλο μέρος αυτών των εκδόσεων έχει πλέον κλείσει ξαφνικά και ερμητικά κατά το ταραχώδες Α' τρίμηνο του 2016 και μόλις τώρα αρχίζει να ανοίγει ελαφρώς και πάλι, αλλά όχι τόσο πολύ για τα ομόλογα-«σκουπίδια».
Υπάρχουν δύο τρόποι για να το ερμηνεύσει κανείς αυτό.
Από την πλευρά των «αρκούδων», αυτή η αδυναμία στα ομόλογα-«σκουπίδια» θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος δύσκολων στιγμών για το σύνολο της αγοράς χρέους.
Από την πλευρά των «ταύρων», όπως υπαινίχθηκε η Jones, θα μπορούσε απλά να δείχνει ότι η αγορά προστατεύει τον εαυτό της και, επιτέλους, ότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο που συνδέεται με αυτά τα ομόλογα.
Σύμφωνα με την Jones, το πρόβλημα με αυτά τα είδη ομολόγων είναι ότι ο υπολογισμός του λόγου κινδύνου/ανταμοιβής είναι ασύμμετρος.
Η πιθανότητα αθέτησης συνήθως δεν αξίζει την υψηλότερη απόδοση.
Για το λόγο αυτό, η Jones έχει επίσης μια απλή πρόταση για τους απλούς επενδυτές.
«Δεν πρέπει ποτέ να αγοράσετε αυτά τα ομόλογα», υπογραμμίζει.
«Μπορεί να είναι κάτι που αφορά εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και κάποια είδη επενδυτών, αλλά οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει απλώς να μείνουν μακριά».
Αυτό είναι λογικό, καθώς οι μεγάλοι εναλλακτικοί επενδυτές, όπως η Blackstone και η Lazard, έχουν πει ότι το χρέος από εταιρείες κοντά ή εντός πτώχευσης πρόκειται σύντομα να είναι καταστεί εξαιρετικά δραστήριο.
Οπότε, έτσι το κάποτε αδιανόητο επίπεδο εκδόσεων ομολόγων-«σκουπιδιών» έγινε πραγματικότητα και ελπίζουμε ότι οι επενδυτές έχουν λάβει τα μέτρα προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης