Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bill Gross: Οι αποδόσεις των τελευταίων 40 ετών είναι «μαύρος κύκνος» που δεν θα επαναληφθούν

Bill Gross: Οι αποδόσεις των τελευταίων 40 ετών είναι «μαύρος κύκνος» που δεν θα επαναληφθούν
Έχετε καλύτερη πιθανότητα να δείτε μία ακόμη εποχή όπως τα προηγούμενα 40 έτη στον πλανήτη Άρη παρά επί Γης
Ο μεγαλοεπενδυτής Bill Gross δεν πιστεύει ότι το μέλλον θα μοιάζει με το παρελθόν.
Στιες τελευταίες του επενδυτικές προβλέψεις, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ο Gross γράφει ότι πιστεύει πως οι «αστρικές» αποδόσεις που βιώνουν οι επενδυτές ομολόγων και μετοχών κατά τα τελευταία 40 χρόνια είναι μια ανωμαλία που δεν θα επαναληφθεί.
Ο Gross εξετάζει δύο απλά διαγράμματα: το δείκτη ομολόγων της Barclays US Aggregate και του S&P 500, και λέει ότι η σταθερά ανοδική πορεία των τιμών των ομολόγων και η με αναταράξεις, αλλά ακόμα αποδοτική άνοδος των τιμών των μετοχών δεν μπορεί να συμβεί ξανά.
Ορίστε τι λέει:
Από την έναρξη λειτουργίας του δείκτη Barclays Capital US Aggregate ή το δείκτη Lehman Bond Index το 1976, οι αγορές ομολόγων επενδυτικής αξιολόγησης έδωσαν στους συντηρητικούς επενδυτές μία μέση απόδοση 7,47% με εξαιρετικά μικρή μεταβλητότητα.
Ένας παρατηρητής του γραφήματος θα εκπλαγεί, όπως και εγώ, όσον αφορά τη σταθερή άνοδο του πλούτου, ακόμα και κατά τη διάρκεια σημαντικών bear market, όταν οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων έφτασε στο 15% στις αρχές της δεκαετίας του '80 και τους έμεινε η ονομασία «πιστοποιητικά δήμευσης».
Η γραφική παράσταση αποδεικνύει το αντίθετο, επειδή οι τιμές των ομολόγων πήγαιναν προς τα κάτω, οι όλο και υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις εξομάλυναν τη ζημιά και οδήγησαν ακόμη και σε θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια των κορυφαίων περιόδων πτωτικής αγοράς, την περίοδο 1979-1984, ή πιο πρόσφατα στο «κωνικό ξέσπασμα» του 2013.
Αρκετά αξιόλογο, έτσι δεν είναι;
Κάποιος που ενδιαφέρεται να ανασκευάσει αυτή τη θέση, θα βρει λίγες περιόδους 12 μηνών όπου η αγορά ομολόγων επενδυτικής αξιολόγησης παρήγαγε αρνητικές αποδόσεις.

Screen Shot 2016 06 02 at 8.30.07 AM

Η πορεία των μετοχών δεν ήταν τόσο ομαλή, αλλά οι ετήσιες αποδόσεις (με τα μερίσματα) έχουν κινηθεί υψηλότερα κατά 3% από τα ομόλογα, όπως δείχνει το Διάγραμμα 2.
Αυτό είναι το πώς θα πρέπει να είναι: οι μετοχές εμφανίζουν υψηλότερη ιστορική μεταβλητότητα, αλλά μεγαλύτερη απόδοση.
Αλλά από αυτές τις παρατηρήσεις βλέπω ότι αυτή η περίοδος 40 ετών ήταν αρκετά αξιόλογη, ένας «γκρίζος», εάν όχι «μαύρος κύκνος» που δεν μπορεί να επαναληφθεί.
Με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και τώρα αρνητικά σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, οι σχεδόν διψήφιες ετήσιες αποδόσεις για τις μετοχές και το 7%+ για τα ομόλογα προσεγγίζει ένα γεγονός Sigma 5 ή 6, όπως οι τεχνοκράτες της αγοράς θα μπορούσαν να το περιγράψουν.
Έχετε καλύτερη πιθανότητα να δείτε μία ακόμη εποχή όπως τα προηγούμενα 40 έτη στον πλανήτη Άρη παρά επί Γης.

Screen Shot 2016 06 02 at 8.30.51 AM

Όπως τείνει να συμβαίνει με όλες σχεδόν τις αναφορές σε «μαύρους κύκνους», είναι ασαφές αν αυτή η περίπτωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στα κριτήρια ενός «μαύρου κύκνου», το οποίο είναι ένας κίνδυνος ή ένα αρνητικό γεγονός που συμβαίνει έξω από τη σφαίρα αυτού που είχε κάποτε θεωρηθεί δυνατόν, αλλά τώρα πλέον χρησιμοποιείται για να περιγράψει «άσχημα πράγματα που σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαν να συμβούν».
Σε αυτή την περίπτωση, ο Gross θέλει απλά να χρησιμοποιήσει το «μαύρος κύκνος» ως έναν τρόπο για να περιγράψει την απόδοση των επενδύσεων σε περισσότερες από μία κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που ήταν καλύτερα από ό,τι τα μαθηματικά θα είχαν προβλέψει.
Το πραγματικό επενδυτικό τμήμα της προοπτικής που δίνει ο Gross σημαίνει, ουσιαστικά, ότι αν θέλετε καλές επενδυτικές αποδόσεις θα πρέπει να πάτε στο διάστημα.
Ή κάτι τέτοιο.
Και όπως έχει συμβεί στις αρκετές τελευταίες προβλέψεις του Gross, ο ίδιος λέει ότι έρχονται πιο δύσκολες εποχές για τους επενδυτές, με αυξημένη μεταβλητότητα και χαμηλότερες αποδόσεις, το οποίο είναι, φυσικά, το ακριβώς αντίθετο από το πώς λειτουργεί η οικονομική ανάληψη κινδύνων.
Θεωρητικά.

(Πρώτη Ενημέρωση: 17:31, Πέμπτη 2 Ιουνίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης