Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η γαλλική οικονομία μετά από 4 χρόνια - Ανάσα για την κυβέρνηση Hollande

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η γαλλική οικονομία μετά από 4 χρόνια - Ανάσα για την κυβέρνηση Hollande
Οι προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές για το 2016 καθώς προβλέπουν ανάπτυξη πάνω από 1,5%, ένα χρόνο πριν απο τις εκλογές του 2017
Σημάδια ανάκαμψης δείχνει ο βιομηχανικός τομέας στη Γαλλία μετά από 4 δραματικά χρόνια με το γάλο πρόεδρο Hollande να παίρνει ανάσα και να δηλώνει ότι κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα.
Η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης καθώς οι προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές για το 2016 και προβλέπουν ανάπτυξη πάνω από 1,5%.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το προπύργιο της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας στη Γαλλία έχει αποδεκατιστεί με χαρακτηριστικό παράδειγμα την φίρμα παιδικών ενδυμάτων Petit Bateau η οποία αναγκάστηκε να απολύσει τους προηγούμενους μήνες 1000 εργαζομένους παρότι η παραγωγή της δεν μειώθηκε.
Το εργοστάσιο παράγει περίπου 35 τόνους παιδικών ενδυμάτων κάθε εβδομάδα τα οποία γίνονται ανάρπαστα στις διεθνείς αγορές λόγω της καλής ποιότητας των υφασμάτων τους ωστόσο ήταν μία ακόμη εταιρείας που πρόσθεσε εκατοντάδες ανέργους.
Ο Απρίλιος ωστόσο έδειξε τα πρώτα του καλά σημάδια για τη γαλλική οικονομία.



Ο αριθμός των Γάλλων ανέργων μειώθηκε το Μάρτιο και τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά την εκλογή Hollande το 2012.
Κι αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για τους Σοσιαλιστές του Hollande οι οποίοι κινδυνεύουν με εκλογική πανωλεθρία στις Προεδρικές εκλογές του 2017 με τον γάλλο πρόεδρο να έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για το 2017, εάν δεν μειωθεί η ανεργία.



Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι δεν έχει πείσει ακόμη τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Cevipof αυτή την εβδομάδα, μόνο το 5% των Γάλλων δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τις πολιτικές του μεταρρυθμίσεις πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί να εισαγάγει μια δόση ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Το συντριπτικό 95% τάσσεται ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στηρίζει τις συνεχιζόμενες απεργίες.
Η αύξηση της φορολογίας τα τελευταία χρόνια, από την οποία η κυβέρνηση Hollande περίμενε έσοδα 40 δις ευρώ έχει περιορίσει το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων οι οποίες με τη σειρά τους προχωρούν σε απολύσεις κι άλλα τέτοια μέτρα.
Παρά τα πρώτα καλά σημάδια ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να απειληθεί από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ή τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο έτος, γεγονός που θα έβαζε ένα τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης