Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Β. Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία οι μεγάλοι χαμένοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε περίπτωση ενός Brexit

Bruegel: Β. Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία οι μεγάλοι χαμένοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε περίπτωση ενός Brexit
Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2000, αλλά τα κεφάλαια κυρίως πηγαίνουν σε αγροτικές και λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές
Η Βόρειος Ιρλανδία θα μπορούσε να χάσει σημαντικούς πόρους από την Ε.Ε., εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου, πέραν της πολιτικής αβεβαιότητας και των ενδεχόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών που μπορεί να αντιμετωπίσει, επισημαίνει στην τελευταία του ανάλυση το ευρωπαϊκό think tank Bruegel.
Σε σχετικό διάγραμμα που παρουσιάζει το Bruegel φαίνεται το χρονοδιάγραμμα των τριών πιο σχετικών κονδυλίων της Ε.Ε. για την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, ως ποσοστό των αντίστοιχων περιφερειακών ΑΕΠ τους.
Αυτά τα ταμεία της Ε.Ε. στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και την ενίσχυση της εδαφικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), παρέχουν υποστήριξη για την καινοτομία και την έρευνα, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ΜΜΕ σε μεταβατικό στάδιο και τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), και να βελτιώσουν την κινητικότητα και τις ευκαιρίες απασχόλησης των εργαζομένων στην ενιαία αγορά (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Η Βόρειος Ιρλανδία έλαβε επίσης κονδύλια για τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.
Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό της έχει αυξηθεί από 9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2000-2006 σε σχεδόν 16 δισ. ευρώ το 2014-2020.
Από το 2000 έως το 2014, η Βόρειος Ιρλανδία έλαβε 153 εκατ. από αυτά τα ταμεία της Ε.Ε. κάθε χρόνο, ενώ η Ουαλία έλαβε 291 εκατ. ευρώ και η Σκωτία 160 εκατ. ετησίως.
Η Αγγλία έλαβε 850 εκατ. ετησίως.
Παρά το γεγονός ότι η Αγγλία δέχεται περισσότερα κεφάλαια σε απόλυτους όρους, παίρνει μακράν το μικρότερο ποσό κατά τη διόρθωση για το μέγεθος της οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, τα κονδύλια της Ε.Ε. συγκεντρώνονται σε αγροτικές και λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι πόροι διατίθενται προκειμένου να ενθαρρύνουν τη σύγκλιση μεταξύ των περιφερειών.
Συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών προγραμμάτων, η Βόρειος Ιρλανδία λαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ως ποσοστό του περιφερειακού ΑΕΠ, πίσω από τη Σκωτία.

Η κατανομή των κονδυλίων της Ε.Ε. ανά περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ως ποσοστό του περιφερειακού ΑΕΠ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης