Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι ασφαλείς μετοχές «οδηγούν» την αγορά και σηματοδοτούν ότι επίκειται επιβράδυνση της οικονομίας

CNBC: Οι ασφαλείς μετοχές «οδηγούν» την αγορά και σηματοδοτούν ότι επίκειται επιβράδυνση της οικονομίας
Όταν η ευρύτερη αγορά «σηκώνεται» από τους «αμυντικούς» κλάδους, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια όπου θα μπορέσουν να ξεπεράσουν μία μελλοντική καταιγίδα
Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη σε μια ανοδική αγορά, αλλά οι επενδυτές δεν το αισθάνονται.
Και τουλάχιστον ένας δείκτης υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς μία υποχώρηση, σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο δείκτης S&P 500 καθοδηγείται από κλάδους που παραδοσιακά θεωρούνται ότι είναι ασφαλείς επενδύσεις, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι τηλεπικοινωνίες και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης φλερτάρει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου με τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών, έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά τις 2.132 μονάδες.
Σε γενικές γραμμές, όταν η ευρύτερη αγορά «σηκώνεται» από αυτούς τους «αμυντικούς» κλάδους, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια όπου θα μπορέσουν να ξεπεράσουν μία μελλοντική καταιγίδα.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί τον πρόδρομο για μια οικονομική επιβράδυνση.



Στην πραγματικότητα, μια από τις τελευταίες φορές που είδαμε αμυντικούς κλάδους να ξεπερνούν τους πιο επικίνδυνους ήταν το 2007, λίγο πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Με απλά λόγια, οι επαγγελματίες επενδυτές γυρίζουν τις επενδύσεις τους από τους επικίνδυνους κλάδους, όπως είναι η τεχνολογία, δηλαδή τους κλάδους που είναι γνωστοί και ως κυκλικοί, σε ασφαλέστερες τομείς, όταν αισθάνονται λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομία.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 βρέθηκαν στα υψηλά όλων των εποχών το Μάιο του 2015 και ο Nasdaq τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Αλλαγή στρατηγικής
Ένας λόγος που βλέπουμε αλλαγές στους πρωταγωνιστικούς κλάδους φέτος είναι μια σημαντική αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική.
Οι στρατηγικές δυναμικής που ευνοούσαν τις υψηλής μεταβλητότητας τεχνολογικές μετοχές έδωσαν σημαντικές αποδόσεις το 2015.
Αλλά βλέπουμε φέτος μία αναστροφή αυτής της στρατηγικής, με τα κεφάλαια να εγκαταλείπουν αυτά τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα προς μετοχές όπως εκείνων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης για μετοχές που διαπραγματεύονται στη μεγαλύτερη απόσταση από τα υψηλά 52 εβδομάδων, όπως συμβαίνει για πολλές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας και των υλικών.
Οι δύο αυτές στρατηγικές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετική απόδοση στην παρούσα κατάσταση της αγοράς, σύμφωνα με έναν αναλυτή της εταιρείας ερευνών Markit.
«Μετοχές όπως εκείνες του Facebook, της Amazon, του Netflix και της Google (γνωστές και ως FANGs) κατέγραψαν μία εκτίναξη στις αρχές του έτους, αλλά η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς έχει δει τις μέσες αποδόσεις αυτών των μετοχών-βαρόμετρα να υστερούν ως προς την υπόλοιπη αγορά», σημείωνε ο αναλυτής Simon Colvin της Markit, σε κείμενό του στις 20 Μαΐου.



Πράγματι, οι εταιρείες στον ενεργειακό κλάδο του S&P 500, οι οποίες υπέστησαν απώλειες 23% πέρυσι, έχουν ανακάμψει περισσότερο από 12% μέχρις στιγμής το 2016.
Ομοίως, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχασαν πάνω από 8% πέρυσι, περιλαμβάνονται στους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις, κερδίζοντας πάνω από 20% από τις αρχές του έτους.
Τα υλικά, που πέρυσι κατέγραψαν απώλειες άνω του 10%, κερδίζουν πάνω από 6% τους τελευταίους μήνες.
Αυτό συγκρίνεται με τον τομέα της τεχνολογίας, που πέρυσι κέρδισε 5%, αλλά φέτος παραμένει 1% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.
Οι κακές επιδόσεις δεν περιορίζονται στις μετοχές τεχνολογίας.
Το πιο ασταθές μισό των αμερικανικών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (όπως μετράται από την Markit) έχουν μείνει πίσω από τις λιγότερο πτητικές εταιρείες από την αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης