Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Διατηρεί σταθερό το outlook για το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας

Moody's: Διατηρεί σταθερό το outlook για το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας
Το outlook αντανακλά το ότι οι γαλλικές τράπεζες ενίσχυσαν την ποιότητα του ενεργητικού, της ρευστότητας και των κεφαλαίων τους, παρά τις προκλήσεις στην κερδοφορία τους
Σταθερό διατήρησε η Moody's Investors Service το outlook για το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η απόφαση για το outlook αντικατοπτρίζει τη σταθερή απόδοση των δανείων των γαλλικών τραπεζών και τα ενισχυμένα κεφάλαια και ρευστότητα.
Η προοπτική εκφράζει επίσης το πως αναμένει η Moody's ότι θα εξελιχθεί η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών στη Γαλλία κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Moody's με τίτλο «Outlook Τραπεζικού Συστήματος Γαλλίας», σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Αναμένουμε ότι οι δείκτες των γαλλικών τραπεζών θα σταθεροποιηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα το 2016 και το 2017, εν μέσω ενός βελτιωμένου, αν και ακόμα πιεσμένου, λειτουργικού περιβάλλοντος», λέει ο Laurent Le Mouel, ανώτερος αναλυτής της Moody's.
«Το outlook αντανακλά επίσης ότι οι γαλλικές τράπεζες ενίσχυσαν την ποιότητα του ενεργητικού, της ρευστότητας και των κεφαλαίων τους, παρά τις προκλήσεις στην κερδοφορία τους».
Οι κύριες προκλήσεις για τις Γαλλικές τράπεζες είναι ο ακόμη μέτριος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Γαλλία και την Ευρώπη, τα χαμηλά επιτόκια, που πιέζουν όλο και περισσότερο τις τράπεζες, τα έσοδα και οι αυξημένοι κανονιστικοί περιορισμοί.
Οι προβλέψεις της Moody's για την ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ είναι 1,3% για το 2016 και 1,2% για το 2017.
Ωστόσο, η περίοδος αβεβαιότητας που προκάλεσε το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου και η νίκη του Brexit αντιπροσωπεύει καθοδικούς κινδύνους για τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Moody's αναμένει ότι οι άμεσες επιπτώσεις στη γαλλική οικονομία από το βρετανικό δημοψήφισμα θα είναι συγκρατημένες, καθώς η Γαλλία εκτίθεται μόνο σε περιορισμένο βαθμό σε μια βραδύτερη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόλ' αυτά, οι πλήρεις συνέπειες θα χρειαστεί χρόνος για να αναδυθούν.
Από τη θετική πλευρά, ωστόσο, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η μείωση του κόστους της ενέργειας έχουν υποστηρίξει μια μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης, τόσο στη Γαλλία όσο και στην ευρύτερη ΕΕ.
Αυτό επέτρεψε τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, τη μείωση των προβλέψεων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δανείων.
Ενώ η Moody's αναμένει ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των γαλλικών τραπεζών θα σταθεροποιηθεί το 2016, μια πιθανή αύξηση του κόστους πίστωσης σε ορισμένα ανοίγματα σε πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες (εμπορεύματα) ή γεωγραφικές περιοχές (αναδυόμενες αγορές) θα ξεπεραστούν από το υψηλό επίπεδο προβλέψεων και κεφαλαίων των τραπεζών.
Επιπλέον, τα αποθεματικά τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω των πιέσεων από το κανονιστικό πλαίσιο.
Ακόμη, η ρευστότητα και η χρηματοδότηση των γαλλικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και η Moody's αναμένει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η χρονική διάρθρωση της δομικά μεγάλης χονδρικής χρηματοδότησης θα συνεχίσει να επιμηκύνεται, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μελλοντική εφαρμογή των απαιτήσεων της Βασιλείας, τον Ιανουάριο του 2018.
Ενώ οι γαλλικές τράπεζες ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, χάρις στο χαμηλό κόστος δανεισμού και χρηματοδότησης, οι εκτιμήσεις της Moody's είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν τους επόμενους 12 με 18 μήνες στο πλαίσιο των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Τέλος, ο οίκος εκτιμά μια μέτρια πιθανότητα κρατικής στήριξης σε περίπτωση ανάγκης για την πλειοψηφία των τραπεζών, οι οποίες είναι συστημικά σημαντικές για το γαλλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης