Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Moody's: Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Επιστροφή στην κερδοφορία για τις κυπριακές τράπεζες το 2016 αναμένει ο οίκος Moody's
Σε αναβάθμιση του outlook για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σε θετικό από ουδέτερο προηγουμένως, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 1 Αυγούστου, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Moody’s.
Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα αποκαταστήσει την τραπεζική κερδοφορία και θα βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Η προοπτική εκφράζει την προσδοκία της Moody’s ότι η πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών τραπεζών θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, η βοηθός αντιπροέδρου του οίκου, Melina Skouridou, επισημαίνει:
«Έπειτα από πέντε χρόνια ζημιών αναμένουμε ότι οι τράπεζες στην Κύπρο θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2016, με μια μέτρια απόδοση 0,3% με 0,5% του ενεργητικού.
Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου, ωθείται από μια αναβίωση του τουρισμού, την ενίσχυση του τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και αναμένεται να στηρίξει τη θετική ορμή τω τραπεζών, που παρατηρείται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και στη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων για τις τράπεζες».
Η Moody’s προβλέπει βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω συνθηκών, με την αναλογία των προβληματικών δανείων ως προς το σύνολο του χαρτοφυλακίου να συνεχίσει να μειώνεται στο 43% με 45% στο τέλος του έτους, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο, αλλά υποχωρώντας από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015 (55%).
Όπως σημειώνει ο οίκος, η διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών θα είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας, δεδομένης της μακράς περιόδου διόρθωσης των αναδιαρθρωμένων δανείων πριν καταχωρηθούν ως εξυπηρετούμενα, των μεγάλων ακόμα ποσών προβληματικών χρεών που πρέπει να αντιμετωπίσουν και του σχετικά περιορισμένου όγκου συναλλαγών ακινήτων.
Η Moody’s τονίζει πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1 - CET1) των κυπριακών τραπεζών στο 14,03% είναι επαρκής να στηρίξει το βασικό σενάριο του οίκου, επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 141% των προβλέψεων εγχώριων τραπεζών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015.
Τέλος, η Moody’s αναμένει πως οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες θα βελτιώσουν. Οι εγχώριες καταθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντανακλώντας τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες. Η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ενισχυθεί τα τελευταία τρίμηνα, επιτρέποντας στην Τράπεζα της Κύπρου, τη μόνη τράπεζα που βασίζεται σε έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) από την κεντρική τράπεζα, να μειώσει τη χρήση του ELA σε 2,0 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016, ενώ ο ELA είχε αγγίξει και τα 9,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013
«Αναμένουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA κατά τη διάρκεια του 2017», ανέφερε η Skouridou.
Παρ 'όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη στη φερεγγυότητα των τραπεζών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης