Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι μετοχές έχουν πιάσει «ταβάνι» - Τώρα είναι καλή ευκαιρία για να πουλήσετε

JP Morgan: Οι μετοχές έχουν πιάσει «ταβάνι» - Τώρα είναι καλή ευκαιρία για να πουλήσετε
Μετά την Goldman Sachs, και η JP Morgan σημειώνει ότι τα χρηματιστήρια και οι μετοχές βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα
Έπειτα από τη συμβουλή της Goldman Sachs για πώληση των μετοχών χθες Κυριακή 31 Ιουλίου, σήμερα ήρθε η σειρά της JP Morgan να προτρέψει τους πελάτες της να μην «παρατείνουν την παραμονή τους» σε κυκλικές μετοχές, και γενικά λέγοντας ότι η «μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση για τις μετοχές είναι περιορισμένη και οι μετοχές είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας δεν διστάζουν δε να προσθέσουν ότι «η μακροπρόθεσμη εικόνα δεν είναι πολύ ελκυστική.
Πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει το τρέχον ράλι για να πουλήσει».



Ορίστε και οι λόγοι για τους οποίους η JP Morgan σημειώνει ότι σε αυτά τα επίπεδα η χρηματιστηριακή αγορά έχει πιάσει κορυφή:
Τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ήταν χαμηλά, αλλά οι προβλέψεις για τα κέρδη εμφανίζονται πολύ αισιόδοξες για το δεύτερο μισό του έτους και για το 2017.
Επίσης, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Πιστεύουμε ότι η μεσοπρόθεσμη ανοδική δυνατότητα για τις μετοχές είναι περιορισμένη και οι μετοχές είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

1. Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν προσφέρουν πολλά περιθώρια για λάθη.
Οι παγκόσμιοι πολλαπλασιαστές P/E βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Ο λόγος P/S (τιμή μετοχής προς πωλήσεις) είναι μεγαλύτερος σήμερα από ότι ήταν ανά πάσα στιγμή στην περίοδο 2007-2008.





2. Τα πρότυπα του τραπεζικού δανεισμού στις ΗΠΑ έχουν συσφιχθεί για 3 συνεχόμενα τρίμηνα, οπότε η προσφοράς πίστωσης επιδεινώνεται.
Οι εταιρικοί ισολογισμοί έχουν δεχθεί ανοδική μόχλευση.









3. Τα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ επιδεινώνονται.
Η βελτίωση της κερδοφορίας ήταν μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις του 7ετούς ράλι μετοχών.
Αυτό είναι πιθανό να τελειώνει, καθώς το περιθώριο κέρδους επιδεινώνεται.
Οι επαναγορές βοηθούν τα κέρδη εδώ και καιρό, αλλά είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2007.
Δύσκολα θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.
Μάλιστα, οι επαναγορές είναι μειωμένες κατά 47% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.











4. Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, και την ίδια στιγμή η Fed δεν διοχετεύει ρευστότητα στο σύστημα πια.
Κάθε καλή είδηση από τα στοιχεία για την οικονομία έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της Fed στο ενδεχόμενο για αύξηση επιτοκίων, που φέρνει ισχυρότερο δολάριο, ενεργώντας ως αυτόματος αποσβεστήρας για τις μετοχές.
Από την άλλη, οι ειδήσεις για ασθενή δεδομένα από το μέτωπο της οικονομίας θέτει σε αμφισβήτηση την πορεία των κερδών.
Δεν είναι πολύ καλός συνδυασμός.





5. Οι διαρθρωτικές προκλήσεις της κινεζικής οικονομίας παραμένουν μία ισχυρή πρόκληση, ιδίως από την άποψη του χρέους και των κόκκινων δανείων.









6. Η πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.





Με αυτό τον τρόπο, ακόμη μία τράπεζα προσπαθεί να μιλήσει για το «ταβάνι» της αγοράς για μια σειρά από πολύ σημαντικούς λόγους.
Πάντως, αξίζει μία υπενθύμιση: την τελευταία φορά που οι Goldman Sachs και η JP Morgan ήταν στην ίδια (απαισιόδοξη) πλευρά για τις μετοχές, αυτές εκτινάχθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης