Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Motor Oil κορυφαία επιλογή στην Ευρώπη στον κλάδο της διύλισης πετρελαίου

Goldman Sachs: Η Motor Oil κορυφαία επιλογή στην Ευρώπη στον κλάδο της διύλισης πετρελαίου
Σύσταση Neutral για τη μετοχή της ΕΛΠΕ 
Η Motor Oil είναι η κορυφαία επιλογή στην Ευρώπη, στον κλάδο της διύλισης του πετρελαίου, σύμφωνα με την αμερικανική, επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, σε έκθεση υπό τον τίτλο «Refining trip: Wave of optimism in oversupplied market» (Ταξίδι στα διυλιστήρια: Κύμα αισιοδοξίας σε μία αγορά υπερπροσφοράς), που σας παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, το BankingNews.gr, η Goldman Sachs τονίζει πως κορυφαία επιλογή στον κλάδο της διύλισης του πετρελαίου στην Ευρώπη παραμένει η Motor Oil.
Η Goldman Sachs συστήνει την αγορά (Buy) μετοχών της Motor Oil και τοποθετεί την τιμή στόχο στα 12,5 ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η Motor Oil διαχειρίζεται ένα από τα πλέον περίπλοκα διυλιστήρια της περιοχής και συνεχίζει να έχει ισχυρές επιδόσεις, με το να βελτιστοποιεί με επιτυχία τη σύσταση των προϊόντων της, προσαρμόζοντας το μείγμα του αργού της, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση, που της επιτρέπει να αγοράζει από πολλούς παραγωγούς, και αυξάνοντας τους όγκους των πωλήσεών της.
H Motor Oil διαπραγματεύεται, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, με έκπτωση (discount) έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ αναμένεται να έχει μερισματική απόδοση περίπου 7% το 2016 και απόδοση καθαρών ταμειακών ροών περίπου 20%.
Παράλληλα, η Goldman Sachs δίνει σύσταση Neutral (ουδέτερη) για τις μετοχές της Ελληνικά Πετρέλαιο, ενώ τοποθετεί την τιμή στόχο στα 4,32 ευρώ.

Συνάντηση με τη Motor Oil
- Η διοίκηση της Motor Oil εκτιμά ότι έχει το δεύτερο καλύτερο διυλιστήριο της περιοχής, μετά της Neste, και ότι είναι σε καλή θέση να το χειρίζεται, με βάση τα ισχύοντα περιθώρια διύλισης, αν και αναμένει πως άλλα διυλιστήρια θα κλείσουν ή θα μειώσουν την παραγωγή αν τα περιθώρια διύλισης συνεχίσουν να υποχωρούν.
- Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σχετικά καλά για τη Motor Oil, λόγω της ευεργετικής πρόσβασης της εταιρείας σε διαφορετικούς τύπους αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, που σήμερα διαπραγματεύονται σε ελκυστικές τιμές. Η εταιρεία επιτυγχάνει την αειφόρο βελτίωση των περιθωρίων, μέσω συνεχούς βελτιστοποίησης της σύνθεσης του προϊόντος, προσαρμόζοντας συνεχώς το σχιστολιθικό πετρέλαιο, αλλά και τις πωλήσεις. Η δυναμική των πωλήσεων παραμένει ισχυρή φέτος (2016), σύμφωνα με την εταιρεία.
- Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να παρέχει μια υγιή πριμοδότηση στους κατεστημένους προμηθευτές, χάρη στο πλεονέκτημα της μεταφοράς του κόστους και την υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων.

Συνάντηση με την Ελληνικά Πετρέλαια
- Σύμφωνα με την εταιρεία, η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα παραμένει σχετικά αδύναμη το 2016, έπειτα από την ανάκαμψη που καταγράφηκε το 2015: εδώ και περίπου 8 μήνες η συνολική κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων έχει παραμείνει αμετάβλητη, με την κατανάλωση βενζίνης να έχει ενισχυθεί περίπου 4% και την κατανάλωση γκαζολίνης να έχει υποχωρήσει. Σε σύγκριση με το 2015 τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς τα capital controls είχαν σημαντικές επιπτώσεις πέρσι.
- Με επωφελή πρόσβαση στην παραγωγή αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και μεγάλο εγχώριο μερίδιο αγοράς, περίπου 75%, η Ελληνικά Πετρέλαια πιστεύει ότι είναι σε καλή θέση μεταξύ των ανταγωνιστών της και ότι άλλα διυλιστήρια της περιοχής θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή ή να κλείσουν, σε περίπτωση επιδείνωσης του περιβάλλοντος περιθώριο.
- Η εταιρεία πιστεύει ότι τα ισχύοντα περιθώρια διύλισης παραμένουν θετικά για όλα τα στοιχεία ενεργητικού της Ελληνική Πετρέλαια.
- Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής ανταγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό, με την πιο επιθετική έκπτωση στις τιμές να προσφέρεται από το Ιράκ, και εν συνεχεία το Ιράν, που ακολουθεί τους Ιρανούς ανταγωνιστές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης