Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Λάθος της Ελλάδος να ζητάει πολιτική λύση στις 5/12 – Σωστή η στάση της Γερμανίας για το χρέος

tags :
Deutsche bank: Λάθος της Ελλάδος να ζητάει πολιτική λύση στις 5/12 – Σωστή η στάση της Γερμανίας για το χρέος
Oι δανειστές της Ελλάδος να βοηθήσουν την Ελλάδα με το χρέος αλλά και η Ελλάδα να αποδείξει ότι αξίζει να πάρει αυτή την διευθέτηση στο χρέος
Η στρατηγική της Ελλάδος να ζητάει πολιτική λύση στις 5 Δεκεμβρίου στο τακτικό Eurogroup για την δεύτερη αξιολόγηση είναι λάθος αναφέρει στέλεχος της Deutsche bank που μίλησε στο www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Deutsche bank «η Ελλάδα μετά από 6 χρόνια μνημονίων και διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε συμφωνία πρέπει να διέπεται μεταξύ αμοιβαιότητας των αντισυμβαλλομένων.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση όπου διεκδικεί μέτρα διευθέτησης του χρέους της, οπότε πρέπει η συμφωνία της αξιολόγησης να πληρεί τα ελάχιστα κριτήρια με κυριότερο ότι η Ελλάδα θα έχει συμμορφωθεί στους όρους των δανειστών.
Η πολιτική λύση είναι ένδειξη αδυναμίας, λειτουργεί ως τροχοπέδη γιατί περνάει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με τεχνοκρατικούς όρους και ζητάει… πολιτική συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών να θέτουν όρους για την διευθέτηση του χρέους είναι αυτονόητη.
Η Γερμανία δεν έχει πρακτικά αντίρρηση στην δομή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Είναι λάθος το επιχείρημα ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι άνευ ουσίας…η επιμήκυνση, τα swaps ή τα EFSF ομόλογα θα ξεκλειδώσουν την ΕΚΤ ώστε να εντάξει την Ελλάδα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άρα είναι σημαντικά όχι δευτερεύοντα.
Όμως η Γερμανία θέλει ορισμένες δεσμεύσεις
1)Για το ΔΝΤ πως θα συμμετάσχει με ποιους όρους και με ποιες παραμέτρους στο ελληνικό πρόγραμμα
2)Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα τελικώς τι ισχύει;
Το 3,5% μετά το 2018, κάτι άλλο και με ποιους όρους;
3)Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν το 2018, οπότε οποιαδήποτε δέσμευση τώρα ίσως είναι χαμηλής αξιοπιστίας.
4)Η Ελλάδα έχοντας πιθανότατα βγει στις αγορές μετά την ποσοτική χαλάρωση σε ποιο βαθμό θα τηρεί τις δεσμεύσεις της;
5)Υπάρχει κίνδυνος οι μεταρρυθμίσεις να αθετηθούν και πως οι δανειστές θα διασφαλιστούν;
6)Κάποια στιγμή είχε αναφερθεί η ύπαρξη ενός μηχανισμού διασφάλισης των δανειστών ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδος, κάτι σαν 4ο μνημόνιο.
Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν μια σωστή δικλείδα ασφαλείας για τους δανειστές αλλά και μηχανισμός προστασίας και της Ελλάδος.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνης ελεύθερη στις αγορές όταν έχει τόσο βεβαρημένο παρελθόν.
7)Η συνάντηση των 5 υπουργών Οικονομικών μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος έχει στόχο όχι να μπλοκάρει την διευθέτηση στο ελληνικό χρέος αλλά να θέσει όρους και ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υπάρξει μια συμφωνία.
Το συμπέρασμα είναι το εξής
Η Γερμανία ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδος θέλει τα 3 προγράμματα διάσωσης να οδηγήσουν την χώρα στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων.
Οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και χρειάζεται κάποια επαναξιολόγηση ορισμένων παραμέτρων ώστε οι δανειστές της Ελλάδος να βοηθήσουν την Ελλάδα με το χρέος αλλά και η Ελλάδα να αποδείξει ότι αξίζει να πάρει αυτή την διευθέτηση στο χρέος»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης