Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Η Ελλάδα από το Grexit του 2015 στο recovery του 2017 – Χρειάζονται ακόμη 5-7 χρόνια θεραπείας και μνημόνια

tags :
Deutsche bank: Η Ελλάδα από το Grexit του 2015 στο recovery του 2017 – Χρειάζονται ακόμη 5-7 χρόνια θεραπείας και μνημόνια
Η πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ της καταστροφικής περιόδου του 2015, το 2017 θα ανατείλει μια χρονιά προοπτικής, η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη περίπου 1,8% αναφέρει η Deutsche bank
Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και από το Grexit του 2015 περνάει στην φάση της ανάκαμψης το 2017 όμως αυτή η μετάβαση είναι αρκετή να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη;
Στο ερώτημα αυτό απαντάει οικονομολόγος της Deutsche bank Γερμανίας που μίλησε στο bankingnews.gr
«Η πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ της καταστροφικής περιόδου του 2015, το 2017 θα ανατείλει μια χρονιά προοπτικής, η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη περίπου 1,8% και θα διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες στην οικονομία.
Το 2017 θα είναι για την Ελλάδα η απαρχή της βελτίωσης της οικονομίας και θα τεθούν οι βάσεις για μια αργή ανάκαμψη.
Μετά από 6 χρόνια βαριάς λιτότητας το πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει και η Γερμανία μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση που συνέβαλλε στην δομή των προγραμμάτων αυτών.
Όμως αυτή η περίοδος ανάκαμψης που ξεκινάει το 2017 είναι αρκετή για να καλύψει τις συνέπειες των μνημονίων 6 ετών;
Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα αρχίζει να βρίσκει τον σωστό προσανατολισμό της αλλά χρειάζεται ακόμη 5-7 χρόνια οικονομικής θεραπείας και διατήρηση των μνημονίων ώστε να εξέλθει από το νοσοκομείο χαίροντας άκρας υγείας.
Για να το θέσουμε απλά.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη 5-7 χρόνια πειθαρχίας και ελέγχων ώστε αυτό που πάει να χτιστεί τώρα, ανάκαμψη και προοπτική να μην καταρρεύσει στην πορεία.
Οι περιπτώσεις χωρών όπως η Πορτογαλία όπου μπορεί να χαθεί ο βηματισμός δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για την οικονομική της ανεξαρτησία.
Τι είναι προτιμότερο μια οικονομικά ανεξάρτητη Ελλάδα αλλά έτοιμη να επιστρέψει στην σκοτεινή περίοδο του Grexit ή μια Ελλάδα όπου οι δανειστές θα παρακολουθούν την ομαλή μετάβαση της στην ομαλότητα;
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Όταν μια επιχείρηση συνάψει ένα δάνειο από μια τράπεζα το collateral παραμένει έως την αποπληρωμή του δανείου.
Οι δανειστές των 250 δισεκ. στην Ελλάδα εύλογα θέλουν να ελέγχουν την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν πάντα ότι παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της.
Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει να υπάρχει ένα νέο μνημόνιο ή οποιαδήποτε όνομα λάβει μετά το 2018 γιατί αυτός θα είναι ο μηχανισμός ασφαλείας της και ο μηχανισμός ασφαλείας των δανειστών.
Η Ελλάδα το 2019 π.χ. θα δανείζεται από τις αγορές.
Με τα 6 χρόνια καταστροφής πιστεύει κανείς ότι οι ξένοι άκριτα θα δανείζουν την Ελλάδα;
Όχι.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα μηχανισμό προστασίας και αυτός ο μηχανισμός προστασίας θα είναι ένα 4ο μνημόνιο ή ένας μηχανισμός εποπτείας ή όπως θα ονομάζεται…
Ένα άλλο στοιχείο που η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογήσει είναι ότι με όρους αγοράς σε ένα περιβάλλον ποσοτικής χαλάρωσης που όμως δεν θα διαρκέσει πολύ η Ελλάδα θα δανείζεται με επιτόκια από 3% έως 5%.
Όταν έχει συνάψει 250 δισεκ. δάνεια με μέσο επιτόκιο περίπου 1,5% ας πούμε θα πρέπει αυτή η μετάβαση από τα φθηνά κρατικά κεφάλαια στα πιο ακριβά ιδιωτικά κεφάλαια να πραγματοποιηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή.
Με βάση ένα λογικό συνειρμό σε 15 χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μειώσει τα 250 δισεκ. δάνεια σε 150 δισεκ. και αυτά τα νέα 100 δισεκ. θα είναι κρατικό χρέος που θα προέρχεται από τους ιδιώτες ομολογιούχους.  
Όλα αυτά όμως για να γίνουν – γιατί θεωρητικά μπορεί να πούμε πολλά – θα πρέπει οι επενδυτές να αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και συνεπής χώρα που δεν θα επαναλάβει την περίοδο 2009 με 2016»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης