Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Πως η κρίση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πετρελαίου

MarketWatch: Πως η κρίση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πετρελαίου
Η πιθανότητα χάους στη χώρα είναι το "μόνο αληθινό στοιχείο που θα αλλάξει τη δυναμική για το αργό"
Η συνεχιζόμενη κρίση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που δεν κατάφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών (Ο.Π.Ε.Κ.), -παρά τις περικοπές στην παραγωγή, μία αύξηση δηλαδή στις τιμές πετρελαίου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το MarketWatch, επικαλούμενο και τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Το λατινικό έθνος, με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται εν αναμονή του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την αντιπολίτευση να διαμηνύει πως η ψηφοφορία θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Πρόεδρος Nicolás Maduro θα κερδίσει το δημοψήφισμα.
Η πιθανότητα χάους στη χώρα είναι το "μόνο αληθινό στοιχείο που θα αλλάξει τη δυναμική για το αργό", δήλωσε στο MarketWatch ο κ. Tom Kloza, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην Oil Price Information Service.
Αν το "Vendemonium" (σσ: πανδαιμόνιο στη Βενεζουέλα) λάβει χώρα, θα μπορούσε να ξεκολλήσει τις τιμές του σχιστολιθικού πετρελαίου από το σημερινό εύρος των 42-53 δολαρίων το βαρέλι, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτή τη στιγμή, αργό και το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται περίπου 8% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, παρά τη συμφωνία Ο.Π.Ε.Κ. και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής.
Για το πετρέλαιο, υπάρχει "συνεχής ανησυχία, καθώς η αντιπολίτευση (στη Βενεζουέλα) κερδίζει δύναμη και υπάρχει επίσης πιθανότητα οι Η.Π.Α. να επιταχύνουν την πίεση εμποδίζοντας τις εισαγωγές", δήλωσε στο MarketWatch ο James Williams, οικονομολόγος ενέργειας της WTRG Economics.
Η Βενεζουέλα είναι από τους κορυφαίους προμηθευτές αργού πετρελαίου στις Η.Π.Α., αν και η παραγωγή της έχει μειωθεί από το περασμένο έτος λόγω των πολιτικών αναταραχών αλλά και κινητοποιήσεων εργαζομένων στην κρατική πετρελαϊκή PdVSA.
Επισημαίνεται ότι οι Η.Π.Α. επέβαλαν επιβάλει κυρώσεις την περασμένη Τετάρτη σε 13 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας για φερόμενη διαφθορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Αν ο Maduro εφαρμόσει νέους συνταγματικούς κανόνες, βάζει σε δύσκολο θέση έναν ήδη μπερδεμένο Donald Trump", σημείωσε ο κ. Kloza.
Αν η κυβέρνηση Trump "προσπαθήσει να βάλει οικονομικές χειροπέδες" στην κρατική Petróleos de Venezuela, "μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την αισθητή αύξηση στις τιμές πετρελαίου.
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μεγάλος και για την Citgo".
Η Citgo Petroleum, αμερικανική εταιρεία ραφιναρίσματος που ανήκει στην Βενεζουέλα, απασχολεί χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες και είναι "εργαλείο για την εξασφάλιση επαρκούς τροφοδοσίας βενζίνης, καυσίμου ντίζελ και αεριωθούμενων καυσίμων".
Στη Ρωσία, η ενεργειακή Rosneft, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση της χώρας, "θα μπορούσε εν τέλει να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο ιδιοκτησίας στην Citgo εάν η μητρική της εταιρεία και η χώρα χρεοκοπήσουν", δήλωσε ο αναλυτής.
Η Rosneft έλαβε το 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της PdVSA Citgo στα τέλη του περασμένου έτους, ως εξασφάλιση για δάνειο ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων στην PdVSA.
Το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι η Rosneft βρίσκεται σε συνομιλίες με την PdVSA για μια συμφωνία εφοδιασμού καυσίμων και μερίδια στα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα.
Προς το παρόν, οι έμποροι μπορούν απλώς "να ελπίζουν πως το Trump θα στοχεύει μόνο άτομα, όχι το πετρέλαιο" όταν πρόκειται για κυρώσεις, δήλωσε ο κ. Williams.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης