Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι Κυπριακές τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν το αίτημα της λογικής να διερευνηθεί ο κλάδος από την Blackrock – Μπορεί να αποτραπεί η κρατικοποίηση της Cyprus Popular Bank….

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι Κυπριακές τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν το αίτημα της λογικής να διερευνηθεί ο κλάδος από την Blackrock – Μπορεί να αποτραπεί η κρατικοποίηση της Cyprus Popular Bank….
Καθολικό αίτημα τείνει να γίνει η πρόταση να εξεταστεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο όλων των Κυπριακών τραπεζών από την Blackrock.
Ο Α. Βγενόπουλος της MIG εκ των βασικών μετόχων της Cyprus Popular Bank έχει υποβάλλει μια πρόταση η οποία έχει ως στόχο την διαφάνεια.
Μπορεί να εξυπηρετεί και σκοπιμότητες αλλά μετά βεβαιότητας εξυπηρετεί και την διαφάνεια.

Η Blackrock η οποία αξιολόγησε το ελληνικό, ιρλανδικό και πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα να ελέγξει και τις κυπριακές τράπεζες και με βάση τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock να προσδιοριστούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Μετά την όξυνση της κόντρας Βγενόπουλου με Ορφανίδη πρώην αντιπροέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου  και Νεοφύτου αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος λάσπης κατά του Βγενόπουλου.
Αναφέρονται δάνεια που χαρακτηρίζονται μη εξυπηρετούμενα, μετοχοδάνεια τα οποία χαρακτηρίζονται μιγοδάνεια και άλλα.
Ο Βγενόπουλος σε όλα αυτά αντιπροτείνει να έρθει η Blackrock να εξετάσει όλες τις κυπριακές τράπεζες.
Η πρόταση Βγενόπουλου θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από την Ηλιάδη της Κύπρου όσο και από τον Παναγιώτου και Κεραυνό της Ελληνικής τράπεζας.
Πάντως είναι παράδοξο ο Βγενόπουλος να ζητάει την Blackrock ως λύση διαφάνειας στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και ταυτόχρονα να δέχεται επιθέσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το θέμα είναι μόνο η Cyprus Popular Bank έχει προβληματικά δάνεια;
Όταν κάποιος που έχει στοχοποιηθεί καταφεύγει σε μ ια λύση διαφάνειας είναι πολύ εύκολο όλες οι τράπεζες και ο Κεντρικός Τραπεζίτης να αποδείξουν αν όντως ισχύουν οι φήμες για την Cyprus Popular bank ή όχι.
Ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης ο Π Δημητριάδης επίσης έχει κάθε λόγο να αποδεχθεί το αίτημα για να εκπονήσει διαγνωστική μελέτη για τα δάνεια καθώς έτσι θα έχει σαφή εικόνα για το τι παραλαμβάνει.
Η Blackrock είναι λύση διαφάνειας και από ότι φαίνεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα της παρουσίας στην Κύπρο της Blackrock.
Ήρθε η ώρα για όλους να πάρουν θέση αποδέχονται ή όχι μια λύση διαφάνειας που θα ξεκαθαρίσει την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών.

Ο Βγενόπουλος και η τράπεζα

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι θεωρούν ότι ο Βγενόπουλος έχει εγκαταλείψει τα σχέδια επανάκαμψης του στο banking.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Αν ξεκαθαρίσουν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες της Cyprus Popular bank μέσω της Blackrock όπως και των άλλων τραπεζών ο Α. Βγενόπουλος μαζί με άλλους επενδυτές θα μπορούσαν να αναλάβουν ακόμη και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας σε μεγάλο βαθμό.
Η εκδοχή αυτή είναι άκρως σημαντική καθώς είναι προφανές ότι αν ο Βγενόπουλος καταφέρει να βρει κεφάλαια θα αποφύγει την προσφυγή της η Κύπρος ως χώρα σε μνημόνιο.
Η θεμέλιος λίθος για να προχωρήσουν όλα αυτά είναι προφανώς η Blackrock που θα προσδώσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στις κυπριακές τράπεζες.
Η διαφάνεια πρέπει να είναι γνώμονας όλων.
Ήρθε η ώρα να αποδείξουν όλοι ότι δεν φοβούνται τίποτε και υπερασπίζονται την διαφάνεια των κυπριακών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης