Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Προβλέπει πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας έως 10% - Στο 8% το δημοσιονομικό έλλειμμα

tags :
Scope: Προβλέπει πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας έως 10% - Στο 8% το δημοσιονομικό έλλειμμα
Boυτιά στο ΑΕΠ της Γαλλίας έως 10% και έλλειμμα 8% προβλέπει η Scope Ratings
Μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ της Γαλλίας έως 10% προβλέπει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, εκτιμώντας παράλληλα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμά της χώρας θα προσεγγίσει την περιοχή του 8%.
Η Scope Ratings είχε προβλέψει συρρίκνωση κατά 6,3% του ΑΕΠ για τη Γαλλία το 2020, βασιζόμενη στην υπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αίρονταν από τα μέσα Απριλίου.
Ωστόσο, η πρόσφατη επέκταση των μέτρων έως τις 11 Μαΐου θα ωθήσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.
Η επέκταση του lockdown μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας έως 10% το 2020.
Η κυβέρνηση έχει εντείνει τα μέτρα ενίσχυσης, αυξάνοντας τη δημοσιονομική στήριξη στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 4,5% επί του ΑΕΠ), από 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η δέσμη μέτρων αφορά την καταπόλεμηση της ανεργίας (περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ), πάνω από 33 δισεκατομμύρια σε αναβαλλόμενους φόρους σε εταιρείες και 7 δισεκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με τον κλάδο της υγείας.
Οι αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης, πέραν των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,4% του ΑΕΠ) σε δάνεια με εγγύηση της κυβέρνησης και άλλα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εμποδίσουν την αθέτηση πληρωμών εκ μέρους δανειολήπτριων εταιρειών, ενισχύοντας τη φερεγγυότητά τους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η απασχόληση και θα αποτραπούν απώλειες σε θέσεις εργασίας, ενώ τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν εισόδημα.
Το πρόγραμμα για τη βραχυπρόθεσμη ανεργία (αναστολή συμβάσεων) έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Σε αυτό έχουν ενταχθεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια εργαζόμενοι (περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων της χώρας) από 732.000 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις.
Το καθεστώς αναστολής συμβάσεων που έχει επιβληθεί θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες ανάλογα με τη διάρκεια του lockdown.
Η εκτίμηση της Scope κάνει λόγο για εννέα εκατομμύρια ωφελούμενους για τρεις μήνες και δημοσιονομικό κόστος 36 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κάθε επιπλέον εβδομάδα θα προσθέτει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο έλλειμμα.
H Scope Ratings προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από 115% το 2020, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και των υψηλότερων δημοσιονομικών δαπανών.
Αυτή η κατάσταση θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τα δημοσιονομικά στοιχεία της Γαλλίας, με το χρέος να παραμένει στο 110% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2024.
H Γαλλία εισήλθε σε ύφεση έχοντας ισχυρότερη οικονομική βάση σε σχέση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η ανεργία σημείωσε πτώση, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει τη δυναμική ανάπτυξής της.
Η οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική στο επιδεινούμενο διεθνές οικονομικό πλαίσιο πριν από το ξέσπασμα του Covid-19.
Ταυτόχρονα, η υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στη Γαλλία να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της με πολύ χαμηλό κόστος.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αξιολόγηση AA της Γαλλίας εάν η κρίση υγείας σταδιακά εκλείψει μέχρι το καλοκαίρι, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει αποτελεσματικά τη φορολογική της πολιτική και αν θέσει σταθερά θεμέλια για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, καταλήγει η Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης