Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Εκτίναξη του χρέους στην ευρωζώνη στο 98% του ΑΕΠ από 84%, οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο 18% - Το συνολικό έλλειμμα 890 δισ

Scope: Εκτίναξη του χρέους στην ευρωζώνη στο 98% του ΑΕΠ από 84%, οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο 18% - Το συνολικό έλλειμμα 890 δισ
Διόγκωση του ευρωπαϊκού χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών των χωρών-μελών της ευρωζώνης προβλέπει γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings
Εκτίναξη του χρέους στο 98% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ λόγω των πακέτων στήριξης των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας εκτιμά ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (Gross Financial Needs - GFN) να ανέρχονται στο 18%.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, που εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 18% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια και οι ευνοϊκές λήξεις χρέους επέτρεψαν την παροχή μεγαλύτερων πακέτων στήριξης.
Το 2020, η Scope Ratings αναμένει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα ανέλθουν περίπου στο 18% επί του ΑΕΠ, με βασικό σενάριο τα ελλείμματα να ανέλθουν, κατά μέσο όρο, στο 6% και οι πληρωμές τόκων στο 1,8%.
Συγκριτικά με το 2019, τα GFNs αυξήθηκαν κατά 12%.
Τα GFNs θα ανέλθουν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, ωστόσο αυτήν τη φορά η υφή του προβλήματος είναι διαφορετική, επισημαίνουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης αποτελούν την κύρια αιτία για την αύξηση των GFNs.
Παράλληλα, τα επίπεδα χρέους είναι χαμηλότερα από ό,τι το 2009.
Οι κυβερνήσεις εκδίδουν χρέος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, και όχι για τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων προηγούμενων χρήσεων.
Αυτό μπορεί να στηρίξει μια ταχύτατη οικονομική ανάκαμψη και να ενισχύσει την βιωσιμότητα του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Aπό την άλλη, το σύνολο των GFNs στην ζώνη του ευρώ ενδέχεται να παραμείνει περίπου ίδιο με εκείνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 εάν η οικονομική συρρίκνωση λόγω του Covid-19 παραμείνει κοντά στο βασικό σενάριο της Scope Ratings, δηλαδή στο 6,5% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν διαφορετικά επίπεδα δημοσιονομικού χώρου, με τα προβλεπόμενα GFNs το 2020 να κυμαίνονται από 8% στην περίπτωση της Εσθονίας έως πάνω από το 30% του ΑΕΠ στην περίπτωση της Ιταλίας.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα GFNs της Ιταλίας το 2020 παραμένουν πολύ χαμηλότερα από αυτά των ΗΠΑ (38,5% του ΑΕΠ) ή της Ιαπωνίας (45,6% του ΑΕΠ).
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποτελεί εχέγγυο σταθερότητας, ως δανειστής έσχατης λύσης.
Η Scope Ratings θεωρεί πως η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο για να εξισορροπήσει τα spread των ασφαλίστρων κινδύνου σε όλες τις χώρες-μέλη, ενώ θα απορροφήσει τις όποιες πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορεί να προκύψουν λόγω των υψηλότερων πρωτογενών ελλειμμάτων.
Σε απόλυτους όρους, πιστεύουμε επί του παρόντος ότι το έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ για το 2020 θα κυμανθεί σε περίπου 890 δισεκατομμύρια ευρώ (8%), αναφέρουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Παράλληλα, εκτιμάται πως θα υπάρξει επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς οι αποκλίσεις στα δημοσιονομικά ισοζύγια των κρατών-μελών αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι το 2009.
Αντικυκλική και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική είναι αυτό που πρέπει να κάνουν οι χώρες για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του οικονομικού σοκ.
Βέβαια, αυτό θα οδηγήσει σε διόγκωση του χρέους, με τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ να κυμαίνεται στο 98% το 2020, από 84% το 2019.
Οι κυβερνήσεις θα αντισταθμίσουν αυτή την κατάσταση, επιμηκύνοντας τις αποπληρωμές, βελτιώνοντας τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ικανότητα της ζώνης του ευρώ, με την υποστήριξη του εργαλείου της νομισματικής πολιτικής και προβαίνοντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης