Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lacalle: Καταστροφικά τα lockdown για την εργασία και την οικονομία - Να μην γίνουν οι ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισπανία ή Γαλλία

Lacalle: Καταστροφικά τα lockdown για την εργασία και την οικονομία - Να μην γίνουν οι ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισπανία ή Γαλλία
Τα lockdown απλώς καταστρέφουν τον επιχειρηματικό ιστό, επιβραδύνουν την ανάπτυξη και ανεβάζουν την ανεργία υποστηρίζει ο επιφανής οικονομολόγος Daniel Lacalle
Οι αιτήσεις ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί ξανά μετά τις εκλογές και το δεύτερο κύμα κορωνοϊού επιβράδυνε περισσότερο την οικονομική ανάκαμψη.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις φορολογικές αυξήσεις και τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, αυξάνει τον φόβο των νέων lockdown, καθώς οι εργοδότες βλέπουν την καταστροφική επίδραση αυτών των lockdown στην ευρωπαϊκή απασχόληση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να ανακάμψουν γρήγορα και να μειώσουν την ανεργία στο 6,8%, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,3% προτού εξετάσουμε το μεγάλο ποσοστό των επεκτεινόμενων θέσεων εργασίας που παραμένουν αδρανείς.
Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη έχει δει νέα lockdown που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις και ο αντίκτυπος στην οικονομία είναι ήδη σοβαρός
Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου υποθέτουν μια διπλή ύφεση διπλής και μια άλλη αύξηση της ανεργίας.
Τα εσφαλμένα lockdown έχουν δημιουργήσει βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία και μια δραματική κοινωνική κρίση, αποδεικνύοντας και πάλι ότι η αντίδραση στην πανδημία έπρεπε να ήταν παρόμοια με εκείνη των ασιατικών χωρών, που έχουν διατηρήσει επιτυχώς την υγεία και την οικονομία.
 
Ο επερχόμενος Biden και οι φόβοι των επιχειρηματιών

Οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι μια διοίκηση του Joe Biden θα επιβάλει lockdown ακολουθώντας το παράδειγμα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας έτσι μια νέα πτώση στην οικονομία και ένα κύμα πτώχευσης και απώλειας θέσεων εργασίας.
Αντί να παρέχουν απλά και αποτελεσματικά πρωτόκολλα για τις επιχειρήσεις να αντέξουν την κρίση, ορισμένες κυβερνήσεις των οποίων τα μέλη είναι πλήρως αποσυνδεδεμένα από τα καθημερινά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και των εργοδοτών, καταφεύγουν στο δραστικό και αναποτελεσματικό μέτρο lockdown, επειδή δίνει περισσότερη δύναμη στις κυβερνήσεις και σίγουρα οι μεγάλες εταιρείες δεν αισθάνονται τον αντίκτυπο όσο οι μικρές επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις αρέσκονται στην πολιτική αυτή των lockdown γιατί δίνει την εντύπωση στους λαούς ότι λαμβάνουν δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας όταν, στην πραγματικότητα, τα lockdown απλώς καταστρέφουν τον επιχειρηματικό ιστό και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αναποτελεσματικά στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας ή νοσηλείας.
Οι ανησυχίες σχετικά με το lockdown που επιβάλλεται από το Biden σε εθνικό επίπεδο δεν είναι υπερβολικές.
Ο Δρ Michael Osterholm, σύμβουλος του κορωνοϊού για τον Joe Biden, δήλωσε ότι ένα εθνικό lockdown 4 έως 6 εβδομάδων θα βοηθήσει τον έλεγχο του ιού στις ΗΠΑ και θα αναζωογονήσει την οικονομία.
Λυπάμαι που λέω αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι δεν συμβαίνει κανένα από αυτά τα δύο πράγματα.
Ο μαζικός αποκλεισμός δεν βοήθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να ελέγξουν τον ιό, αντίθετα, κατέστρεψαν τις οικονομίες τους με μακροχρόνιες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τις πτωχεύσεις και τους μισθούς.
Εν τω μεταξύ, χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει lockdown και έχουν παράσχει απλά και αποτελεσματικά πρωτόκολλα έχουν επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία και την οικονομία.

Όχι στην ακαμψία στην αγορά εργασίας και στην αύξηση των φόρων

Πολλοί πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναρωτιούνται εάν η χώρα θα ανακάμψει το επίπεδο ρεκόρ της απασχόλησης και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας 3,5% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2020 πριν από την πανδημία.
Ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, οι οποίες θα καθυστερούσαν την ανάκτηση θέσεων εργασίας για τουλάχιστον άλλους 18 μήνες, υπάρχει σοβαρή ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής περισσότερων κανονισμών, ελέγχου των συνδικάτων και υψηλότερων φόρων που θα καταστήσουν πιο ακριβό να προσλάβει προσωπικό και πιο επαχθές τόσο όσον αφορά την πρόσληψη όσο και τη μείωση της μισθοδοσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ένα παράδειγμα δημιουργίας θέσεων εργασίας κατά την περίοδο ανάπτυξης, αλλά το πιο σημαντικό, στην ταχεία ανάκαμψη θέσεων εργασίας σε μια περίπλοκη κρίση όπως αυτή του Covid-19.
Η ακαμψία στην αγορά εργασίας και η αύξηση των φόρων θα αποδειχθούν καταστροφικές για τις μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι δημιουργοί θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι τόσο απλό.

Άλλο ΗΠΑ, άλλο Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να έχουν την αύξηση των μισθών και τη χαμηλή ανεργία που τους αξίζει αντιγράφοντας τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, της Ισπανίας ή της Γαλλίας, χώρες με εξαιρετικά άκαμπτες αγορές εργασίας και υψηλή παρέμβαση στις ενώσεις… και ιστορικά υψηλή ανεργία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε το ίδιο ποσοστό ανεργίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα μαζικά αντικίνητρα, μια λανθασμένη υπέρβαση της ρύθμισης και οι βαριοί φόροι έχουν δημιουργήσει μια απόκλιση από την οποία η ανεργία στην Ευρώπη ανέρχεται σχεδόν στο διπλάσιο του ποσοστού από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πλάνη της «προστασίας των εργαζομένων» με υψηλούς φόρους στους εργοδότες και βαριά παρέμβαση στην αγορά εργασίας προστατεύει μόνο τις κυβερνήσεις.
Η ανεργία είναι υψηλότερη, η αύξηση των μισθών είναι ασθενέστερη και η απώλεια ευελιξίας σημαίνει χαμηλότερες ευκαιρίες για απασχόληση των νέων.
Η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απλώς απαράδεκτα υψηλή ακόμη και σε περιόδους ανάπτυξης και οφείλεται στα εμπόδια στην απασχόληση που δημιουργούνται μέσω της επιθετικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας και στον κυβερνητικό έλεγχο.
Τα κίνητρα για πρόσληψη είναι φτωχά, ενώ τα αντικίνητρα για εργασία είναι υψηλά.
Εάν κάτι έχει αποδειχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είναι ότι περισσότερος κυβερνητικός παρεμβατισμός, υψηλότεροι φόροι και συνδικαλιστική παρέμβαση δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, διαιωνίζουν την ανεργία, μειώνουν την αύξηση των μισθών και τις ευκαιρίες.
Lockdown συν υψηλότεροι φόροι, συν ακαμψία στη αγορά εργασίας θα αποδειχθεί καταστροφικό για την ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη εάν επιβληθούν τα βάρη που έχουν επιβάλει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο παρεμβατισμός στην αγορά εργασίας δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, ενδυναμώνει τους πολιτικούς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης