Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, Goldman: Εάν αντιμετωπιστεί η νέα επιθετική μετάλλαξη, ο κορωνοιός θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες

BofA, Goldman: Εάν αντιμετωπιστεί η νέα επιθετική μετάλλαξη, ο κορωνοιός θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες
Η βασική ανησυχία είναι ότι πολύ πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοιού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αρχίζουν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά Άρθρα

«Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να θέσουν υπό έλεγχο τον κορωνοιό στις επόμενες λίγες εβδομάδες» είχε προβλέψει η Goldman Sachs η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζοντας ότι η ταχεία διάθεση εμβολίων και εμβολιασμών σε χώρους μακροχρόνιας περίθαλψης θα οδηγούσε σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ και σε βάθος ενός μήνα θα μπορούσε να μηδενίσει τις νοσηλείες.
Με βάση το Covid Tracking Project, οι αριθμοί νοσηλείας των ΗΠΑ μειώνονται τώρα σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα τόσο στα βορειοανατολικά όσο και στα μεσοδυτικά.

Τι αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch

Μια ανάλυση από το BofA επιβεβαιώνει αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής.
Σύμφωνα με την BofA, είδαμε μείωση του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ με το Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, την πρώτη μείωση από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020.
Μετά το υψηλό εισαγωγής στα νοσοκομεία 7.167 ατόμων έκτοτε ο αριθμός μειώνεται σταδιακά….
Ενώ η μείωση βασίζεται σε ευρεία βάση (31 από τις 51 πολιτείες), η μείωση της εβδομαδιαίας αλλαγής φυσικά κυριαρχείται από Πολιτείες όπως Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, Νέας Υόρκης, Τέξας,
Όλα αυτά συμβαίνουν, ξαφνικά, λίγο πριν την ορκωμοσία του Προέδρου Biden…τι εκπληκτική σύμπτωση!
Goldman_1.jpg

Κατά την Bank of America Merill Lynch η νέα μετάλλαξη εάν δεν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τον ιό τις επόμενες εβδομάδες.
Φυσικά, αυτή είναι μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση, δεδομένου ότι το CDC το κέντρο λοιμωδών μόλις προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη του Covid-19 που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκάλεσε ανησυχίες για ταχύτερη εξάπλωση θα μπορούσε να εμφανιστεί στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2021.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιδρούν στην μετάδοση του ιού;

Λάβετε υπόψη ότι ο ρυθμός μετάδοσης - κάθε μολυσμένο άτομο μολύνει ένα άλλο άτομο - σημαίνει σταθερά κρούσματα και ρυθμούς οπότε η τάση εύλογα θα είναι μειούμενη.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού (Rt) σε μια δεδομένη χώρα ή περιοχή μπορεί να υπολογιστεί ως το αποτέλεσμα τριών πραγμάτων:
Ο "φυσικός" ρυθμός μετάδοσης (R0) δεν περιέχει μέτρα περιορισμού.
Ο αντίκτυπος της κοινωνικής απόστασης (D).
Το μερίδιο του πληθυσμού που δεν είναι άνοσο στον ιό (1-S).
Ο τεχνικός όρος για το "S" είναι ο ρυθμός επιθετικότητας.

Πώς επηρεάζουν οι εμβολιασμοί τον ρυθμό μετάδοσης;

Η BofA αναμένει ότι ο ρυθμός εμβολιασμού στις ΗΠΑ θα αυξηθεί σύντομα σε 1 εκατομμύριο την ημέρα, ή 2,1% του πληθυσμού την εβδομάδα.
Όχι όλες οι δόσεις δεν θα δημιουργήσουν επιπλέον ανοσία στον πληθυσμό, επειδή η πρώτη δόση αναμένεται να έχει περίπου 80% αποτελεσματικότητα σύμφωνα με το Pfizer και ορισμένες δόσεις δίδονται σε άτομα που έχουν ήδη ανοσία.
Στη συνέχεια, η τράπεζα υπολογίζει ότι με δόσεις 1 εκατομμυρίου ημερησίως, περίπου το 1,4% του πληθυσμού θα αποκτάει ανοσία κάθε εβδομάδα.
Σημειώστε ότι αυτός ο αριθμός θα μειωθεί σημαντικά όταν ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων που χορηγούνται περάσει στην δεύτερη φάση, καθώς η δεύτερη δόση εκτιμάται ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα μόνο κατά περίπου 15%, από 80% σε 95%. Με το 1,4% του πληθυσμού να αποκτά ανοσία κάθε εβδομάδα, ο ρυθμός μετάδοσης Rt θα πρέπει να μειώνεται κατά 1,9% (= 1,36 Χ 1,4%) κάθε εβδομάδα.
Επικουρικά με την κοινωνική απόσταση θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Pinakas_3.jpg

Είμαστε σχεδόν έξω από το δάσος;

Η BofA ρωτά ρητορικά ... αν και η απάντηση εξαρτάται από τις μεταλλάξεις… κάτι που πιθανότατα θα επιτρέψει στους πολιτικούς να χορηγήσουν περισσότερα τρισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά κίνητρα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η BofA πιστεύει ότι "η καλύτερη ελπίδα μπορεί να είναι ο γρήγορος εμβολιασμός των ευάλωτων ατόμων και η αποδοχή υψηλότερων κρουσμάτων μεταξύ των υγιών.
Έτσι, ενώ ο κορωνοιός ή Covid 19 μπορεί να είναι μια μακρινή ανάμνηση σε λίγους μήνες - εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος covid αποτύχει να επανέλθει στο προσκήνιο –
Pinakas_5.jpg

Ποιο είναι όμως το χειρότερο σενάριο;

Η βασική ανησυχία είναι ότι πολύ πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αρχίζουν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.
Τα στελέχη του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 50% πιο μεταδοτικά.
Μια αύξηση κατά 50% του υποκείμενου ρυθμού μετάδοσης θα οδηγούσε σε μια τεράστια νέα αύξηση, παρά την προσπάθεια εμβολιασμού.
Για να αντισταθμιστεί αυτός ο κίνδυνος, θα πρέπει να εμβολιαστεί επιπλέον 33% του πληθυσμού.
Αυτό θα διαρκέσει πάνω από έξι μήνες με ρυθμό 1 εκατομμυρίου ανά ημέρα και η οικονομική ζημιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ήταν τεράστια.
Με άλλα λόγια, η μοίρα της προοπτικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσουν τα πιο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού και πόσο αυξάνεται πραγματικά ο ρυθμός μετάδοσης.
Ένας βάσιμος λόγος ελπίδας είναι ότι οι ΗΠΑ είναι μια πολύ μεγάλη και σχετικά αραιοκατοικημένη χώρα.
Μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να κυριαρχήσει το νέο στέλεχος από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως με την πτώση των μετακινήσεων.
Αυτό θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο ώστε οι εμβολιασμοί να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.
Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χορηγήσουν πρώτες δόσεις σε άλλα 40 εκατομμύρια άτομα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αυξάνοντας την ανοσία σε όλο τον πληθυσμό κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό είναι μόνο το ένα τέταρτο αυτού που απαιτείται για να αντισταθμιστεί ο πλήρης εκτιμώμενος αντίκτυπος του νέου μεταλλασσόμενου κορωνοιού.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, οι εμβολιασμοί τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν με υψηλό ρυθμό στους πιο ευάλωτους ανθρώπους.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό άνω των 65 θα έχει εμβολιαστεί.
Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων και, συνεπώς, την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Εν ολίγοις, υπάρχει μια ξεχωριστή πιθανότητα ο covid 10 να είναι σύντομα μια μακρινή ανάμνηση… την ώρα που ο Biden θα ορκίζεται μπροστά από 21.000 βαριά οπλισμένους εθνικούς φρουρούς….
Pinakas_7.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης