Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Aκόμη ευάλωτες οι ιταλικές τράπεζες

Scope: Aκόμη ευάλωτες οι ιταλικές τράπεζες
Τα αποτελέσματα χρήσης τους το 2020 εξισορροπούνται από τη βελτιωμένη φερεγγυότητα και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στα NPEs, αναφέρει η Scope Ratings

Τα αποτελέσματα του 2020 επιβεβαιώνουν ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν διαφύγει τον… κίνδυνο, αλλά παραμένουν ευάλωτες, αναφέρει με ανάλυσή της η Scope Ratings
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών δεν ήταν ιδιαίτερα υποσχόμενη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα χρήσης τους το 2020 εξισορροπούνται από τη βελτιωμένη φερεγγυότητα και τη συνεχιζόμενη πρόοδο σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Οι κεφαλαιακοί δείκτες των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφτασαν σε νέα υψηλά το 2020, καθώς αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 130 μονάδες βάσης – πολύ πάνω από τα όρια που ορίζει η βασική δραστηριότητα ονομάζεται διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP).
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις αποτελούν άλλη μία ζώνη προστασίας απέναντι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σημειώνεται πως οι ιταλικές τράπεζες πούλησαν 38 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων παλαιού τύπου το 2020, ενώ οι νέες χρεώσεις παραμένουν πολύ χαμηλές.
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, οι εγγυήσεις που παρέχει ο δημόσιος τομέας, τα μορατόρια πληρωμών και η ρεαλιστική εποπτική προσέγγιση στις ταξινομήσεις δανείων έχουν συμβάλει στην ύπαρξη ηρεμίας σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια τραπεζικών πιστώσεων.
Μείζον ζήτημα αποτελούν οι συγχωνεύσεις τραπεζών, οι οποίες προωθούνται από την παροχή κινήτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης