Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ προς ΕΕ: Ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις για να διασωθούν 15 εκατ. θέσεις εργασίας – SOS για το εταιρικό χρέος

ΔΝΤ προς ΕΕ: Ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις για να διασωθούν 15 εκατ. θέσεις εργασίας – SOS για το εταιρικό χρέος

Προκειμένου να αποφευχθεί έναν κύμα πτωχεύσεων και ανόδου της ανεργίας εξαιτίας της εκτίναξης του εταιρικού χρέους το Ταμείο συστήνει την παροχή στήριξης ίσης έως και με το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα κύμα χρεοκοπίας και ανόδου της ανεργίας που θα μπορούσε να κοστίσει 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με κείμενο εργασίας που αναρτήθηκε στο blog του Ταμείου την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.

Ρευστότητα

Το Ταμείο εκτιμά ότι η μαζική παροχή ρευστότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε στη διάσωση 30 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αλλά το μερίδιο των αφερέγγυων εταιρειών αυξήθηκε έτι περαιτέρω, με τις μικρές επιχειρήσεις να επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Εώς 3% του ΑΕΠ

Για την απομάκρυνση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τον κίνδυνο, ανέφερε ότι απαιτείται συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής στήριξης ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 2% έως 3% της οικονομικής δραστηριότητας.
«Οι πλέον υγιείς εταιρείες θα αποτρέψουν την επιστροφή ενός φαύλου κύκλου αρνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης», επισήμααναν η Laura Papi και ο Alfred Kammer, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
«Το πλέον σημαντικό είναι οι πλέον υγιείς εταιρείες να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας», επισημαίνεται στο κείμενο.
 
Οι παγίδες

Προκειμένου να αποφευχθούν «παγίδες» όπως σπατάλη δημόσιου χρήματος στην προσπάθεια διάσωσης μη βιώσιμων επιχειρήσεων είτε να επιτραπεί σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν υποστήριξη να κάνουν κακοδιαχειρίση των ενισχύσεων που τους παρέχονται, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύνολο κανόνων όσον αφορά την εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού τομέα, οπότε ο ιδιωτικός τομέας θα αποκτήσει ευρεία συμμετοχή στην πορεία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Τα παραδείγματα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι επικαλούνται τα παραδείγματα του προγράμματος συμμετοχικών δανείων στη Γαλλία, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας που διανύουμε, και τις εισφορές ιδιωτικών ιδίων κεφαλαίων στην Ιταλία στις μικρές επιχειρήσεις με κρατική συμμετοχή ή τον μηχανισμό της Ιρλανδίας για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με τη βοήθεια εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται εντός της αγοράς.
Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να ευοδωθούν πρέπει να είναι εξαιρετικά ισορροπημένες και εξ αναγκης θα έχουν σύνθετο χαρακτήρα.

Η εμπλοκή

«Οι μηχανισμοί που στοχεύουν στην ακριβή αποτίμηση της λειτουργίας των εταιρειών είναι πιθανό να είναι πιο περίπλοκοι, μειώνοντας (σ.σ. εξαιτίας της γραφειοκρατίας), την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων ενισχύσεων, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
To xρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα κατά την πανδημία
Euro-pan.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης