Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα αζήτητα το Χρηματιστήριο από την HSBC: Μόνο 8 ελληνικές μετοχές θα επιβιώσουν - Όχι στην αναβάθμιση καρμανιόλα της MSCI

Στα αζήτητα το Χρηματιστήριο από την HSBC: Μόνο 8 ελληνικές μετοχές θα επιβιώσουν - Όχι στην αναβάθμιση καρμανιόλα της MSCI
Τυχόν αναβάθμιση της MSCI μέσα στο 2026 θα αποτελέσει αρνητικό καταλύτη για την αγορά
Σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από neutral σε underweight προχώρησε η HSBC στην έκθεση «GEMs Equity 2026 Outlook», την οποία σας παρουσιάζει το Banking News, καθότι εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξαντλήσει τη θετική του δυναμική μετά το ράλι του 2025.
Η τράπεζα επισημαίνει ότι η αγορά πλέον αντιμετωπίζει αυξημένους τεχνικούς και θεσμικούς κινδύνους και απορρίπτει την αναβάθμιση της MSCI, χαρακτηρίζοντάς την, ούτε λίγο ούτε πολύ, «καρμανιόλα».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την HSBC, οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν εξαιρετικές αποδόσεις το 2025, με άνοδο 75%, ωστόσο στο μέλλον οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί… με τις ελληνικές μετοχές.
Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός, όλοι θετικοί καταλύτες, ήτοι οι δομικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της μερισματικής πολιτικής των εισηγμένων εταιρειών, έχουν προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις είτε έχουν εκλείψει.
Επίσης, τυχόν αναβάθμιση της MSCI μέσα στο 2026 θα αποτελέσει τέτοιον αρνητικό καταλύτη για την αγορά, που μόλις 8 εταιρείες θα επιβιώσουν...

Όταν μια αναβάθμιση είναι υποβάθμιση

Στις 8 Οκτωβρίου, η FTSE Russell «προβίβασε» την Ελλάδα σε ανεπτυγμένη αγορά, με ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2026.
Αν και πρόκειται για υψηλού κύρους είδηση, ο αντίκτυπος στην ελληνική αγορά θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η μεταβολή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει παθητικές εκροές σχεδόν 400 εκατ. δολ.
Από τις 30 ελληνικές μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE EM, μόνο οκτώ θα επιβιώσουν πιθανότατα από τη μετάβαση στον FTSE DM (Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, JUMBO, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ).
Οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης DM.
Ωστόσο, σύμφωνα με την HSBC, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι ακολουθεί.
Η απόφαση της FTSE θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε η MSCI να ακολουθήσει το ίδιο το 2026 – μια πολύ πιο κρίσιμη κίνηση, δεδομένου ότι τα περισσότερα ενεργά κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών (EM) έχουν ως δείκτη αναφοράς την MSCI.
Στην ετήσια ανασκόπηση της ταξινόμησης, η MSCI απέφυγε να αναβαθμίσει την Ελλάδα, αλλά ακόμη και η δική τους εξήγηση έδειξε ότι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι αυτή ήταν η σωστή κίνηση:

«Μετά τις βελτιώσεις που εφαρμόστηκαν στις απαιτήσεις Μεγέθους και Ρευστότητας του Πλαισίου Ταξινόμησης Αγορών της MSCI, εισήχθη κανόνας επιμονής που απαιτεί ένα ελάχιστο αριθμό πέντε εταιρειών να πληρούν τα κριτήρια του Δείκτη Ανεπτυγμένης Αγοράς για μια συνεχή περίοδο προκειμένου να γίνει αναβάθμιση.
Η Ελλάδα δεν πληρούσε τα νεοεισαχθέντα κριτήρια επιμονής Μεγέθους και Ρευστότητας κατά τη διάρκεια της ανασκόπησης της MSCI για το 2025.
Ωστόσο, η MSCI αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές χώρες που ταξινομούνται ως Ανεπτυγμένες Αγορές ως μία ενιαία οντότητα για σκοπούς κατασκευής και συντήρησης δεικτών. […]
Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, η MSCI ζητά σχόλια από τους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με το αν ο κανόνας επιμονής υπό τα τυπικά κριτήρια Μεγέθους και Ρευστότητας πρέπει να εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ελλάδα, όταν εξετάζεται η πιθανή αναβάθμισή τους σε καθεστώς Ανεπτυγμένης Αγοράς.»
Capture_369.JPG
888_21.JPG
Με απλά λόγια, λέει η HSBC, «η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια και θεωρούμε ότι η MSCI θα την αναβαθμίσει το επόμενο έτος.
Όμως αυτό πιθανότατα θα πλήξει την αγορά της.
Τα παθητικά κεφάλαια θα εξέλθουν, ενώ οι ενεργοί διαχειριστές θα χάσουν το ενδιαφέρον τους.
Ορισμένα κεφάλαια GEM θα αναγκαστούν να μειώσουν την έκθεσή τους μόλις η Ελλάδα παύσει να θεωρείται αναδυόμενη αγορά.
Βάσει της βάσης δεδομένων μας για τη θέση των GEM funds, πιστεύουμε ότι περίπου 10-20% των κεφαλαίων απαγορεύεται να διατηρούν θέσεις σε χώρες εκτός δείκτη αναφοράς.
Ο κίνδυνος είναι ότι τα περισσότερα παγκόσμια και DM funds θα παραβλέψουν την Ελλάδα λόγω του μικρού της μεγέθους.
Για παράδειγμα, το 60% των GEM funds επενδύει στην Ελλάδα, σε σύγκριση με μόλις 7% των παγκόσμιων κεφαλαίων.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί από μια ζωντανή ιστορία των αναδυόμενων αγορών σε μια απομονωμένη, μη ρευστή γωνιά του κόσμου των ανεπτυγμένων αγορών».

Τράπεζες – ώρα για ένα διάλειμμα

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η HSBC αναφέρει: Οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στο 2026 με ισχυρή βάση.
Οι καθαρότεροι ισολογισμοί, η υψηλότερη κερδοφορία και η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση της αγοράς έχουν υποστηρίξει μια σημαντική ανατίμηση.
Παρόλο που η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένη, η Ελλάδα αναμένεται να υπεραποδώσει και πάλι, κυρίως χάρη στα εταιρικά δάνεια συνδεδεμένα με τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των έργων που συνδέονται με το RRF.
Αυτός ο «σωλήνας» παραμένει ενεργός, διατηρώντας την ανάπτυξη δανείων πιο υγιή από τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά συστήματα.
Τα NIMs (καθαρά επιτοκιακά περιθώρια) θα παραμείνουν επίσης ανθεκτικά, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η πλειονότητα της χαλάρωσης της ΕΚΤ βρίσκεται πίσω μας.
Η ικανότητα καταβολής μερισμάτων βελτιώνεται επίσης.
Μετά την έγκριση επανέναρξης μερισμάτων το 2024, οι τράπεζες στοχεύουν σε ποσοστό καταβολής 50% για το οικονομικό έτος 2026, με την πλειονότητα των αναλυτών να βλέπει απόδοση μερίσματος κοντά στο 5,3%.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις έχουν κινηθεί πιο κοντά σε επίπεδα ανεπτυγμένων αγορών μετά από περίπου 78% άνοδο το 2025, μπροστά από την αύξηση του δείκτη SX7P περίπου 65%.
Πολλοί από τους υποστηρικτικούς καταλύτες έχουν ήδη ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις, από τα βελτιωμένα μερίσματα και τις αναβαθμίσεις έως τις μικρής κλίμακας συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι υπεραγορασμένες, οπότε παρουσιάζουν περιορισμένο περιθώριο για νέες εισροές στις τρέχουσες τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης