Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jerusalem Institute: Ανατολική Ιερουσαλήμ ένα καζάνι που κοχλάζει – Τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει η ειρήνη;

Jerusalem Institute: Ανατολική Ιερουσαλήμ ένα καζάνι που κοχλάζει – Τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει η ειρήνη;
Τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει η ειρήνη στην Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη;
Σχετικά Άρθρα

Οι εντάσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Λωρίδα της Γάζας και ειδικά τα βίαια γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, αναβιώνουν μια έντονη σύγκρουση σε εξέλιξη σχετικά με την κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ.
Σε ανάλυση του το JISS - Jerusalem Institute for Strategy and Security αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ μπορεί να συγκριθεί με ένα καζάνι που βράζει αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα καπάκι, το οποίο κρύβει το χάος που επικρατεί από τα μάτια των πολλών.
Από καιρό σε καιρό, όταν οι θρησκευτικές εντάσεις αυξάνονται, το καζάνι αρχίζει να κοχλάζει και τρομάζει όλες τις πλευρές.
Το επίπεδο των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ ανά πάσα στιγμή είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων.

Θρησκευτικός και πολιτικός αγώνας

Ο πρώτος είναι ο θρησκευτικός και πολιτικός αγώνας για την κυριαρχία στην πόλη.
Οι πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις στην Πύλη της Δαμασκού της Παλιάς Πόλης αποτελούν έκφραση αυτού του πολλαπλού αγώνα. Ενώ το Ισραήλ ελέγχει την Ιερουσαλήμ, μερικοί Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και οι παλαιστινιακές πολιτικές φατρίες προσπαθούν να αποτρέψουν αυτόν τον έλεγχο και να επιδείξουν κάποιο βαθμό «ανεξαρτησίας» από το Ισραήλ, ακόμη και σε μια μικρή περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει επενδύσει σημαντικούς εθνικούς πόρους για την προώθηση της ποιότητας ζωής για τους Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, υποδομής και απασχόλησης.
Ωστόσο, τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας, ειδικά στο όρος Temple και στην περιοχή «Holy Basin», παραμένουν έντονα.

Κοινωνικές αλλαγές

Ο δεύτερος παράγοντας που οδηγεί σε εντάσεις είναι οι σημαντικές κοινωνικές αλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των Αράβων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Υπάρχουν πολλά εθνικιστικά κινήματα που έχουν εμφανιστεί.
Η σχετικά κακή οικονομική κατάσταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία επιδεινώθηκε και λόγω της πανδημίας του κορωνιού, αυξάνει και τις εντάσεις μεταξύ των οικογενειών της ανατολικής Ιερουσαλήμ

Επέμβαση τρίτων

Μια τρίτη αιτία της αυξανόμενης έντασης είναι η επέμβαση σε υποθέσεις της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ξένων αντι-Ισραηλινών παραγόντων, όπως η Παλαιστινιακή Αρχή (PA), η Hamas, η τουρκική κυβέρνηση, τα ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα στο Ισραήλ κ.λπ. επιδιώκουν να υπονομεύσουν τον έλεγχο του Ισραήλ την πόλη διατηρώντας σκόπιμα το καζάνι που βράχει.
Τέλος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα έχουν διαδραματίσει σημαντικό και επικίνδυνο ρόλο στην αντίδραση των Αράβων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατέληξε σε βία.
Πολλοί νέοι Άραβες επηρεάστηκαν πολύ από τα βίντεο του Tik-Tok που δείχνουν «επιτυχημένες» επιθέσεις μεμονωμένου πολίτη σε Εβραίους που περπατούσαν στην Παλιά Πόλη.
Παρά τις παραπάνω προβληματικές τάσεις, οι περισσότεροι Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ εξακολουθούν να επιδιώκουν αποκατάσταση των σχέσεων.
Για το σκοπό αυτό, είναι γενικά πρόθυμοι να συμπεριφέρονται με μετριοπάθεια.
Οι περισσότεροι Άραβες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μελετούν εβραϊκά επειδή συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι κρίσιμο για την επιτυχή απασχόληση.
Οι Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις του ισραηλινού γυμνασίου και στη συνέχεια να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια… αυξάνονται.
Οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί από 7% σε 15% στο ανατολικό τμήμα της πόλης, μέσα σε τρία χρόνια.
Αυτό δημιουργεί ένα καθεστώς ηρεμίας, καθώς κανένας από αυτούς τους νέους δεν θέλει ποινικό ρεκόρ που θα τερματίσει τις πιθανότητές τους να πάνε σε πανεπιστήμιο στο Ισραήλ.
Η σκληρή απάντηση της αστυνομίας του Ισραήλ στα κύματα βίας το 2014-2017 αποδείχθηκε επίσης ευεργετική για τη γενική ησυχία στην πόλη έως πρότινος.

Το Ισραήλ έκανε πολλές συλλήψεις και περιόρισε την κυκλοφορία μετριάζοντας την εγκληματική δράση.
Υπάρχουν επίσης επιχειρηματίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και εκπαιδευτικοί που κατανοούν την αξία των σχέσεων συνεργασίας με τις ισραηλινές αρχές, ειδικά σε επίπεδο δήμων.
Η επέκταση και η εντατικοποίηση αυτών των επαφών θα συμβάλει στην εξασφάλιση ηρεμίας στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θα έπρεπε να κρατήσει το Όρος του Ναού μακριά από την πολιτική διαμάχη, όσο το δυνατόν περισσότερο. Συνοπτικά, η φόρμουλα για ηρεμία στην Ιερουσαλήμ έγκειται στη συνετή διαχείριση της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των θετικών κοινωνικών τάσεων, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της εμπλοκής με τους μετριοπαθείς επιχειρηματικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους στην αραβική κοινότητα της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, η ισραηλινή αστυνομία πρέπει να διαθέτει πρόσθετους πόρους για τη διαχείριση καταστάσεων ασφαλείας έκτακτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης