Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Iστορικές αυξήσεις στο πετρέλαιο - Πόσο πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή για εξομάλυνση

Goldman Sachs: Iστορικές αυξήσεις στο πετρέλαιο - Πόσο πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή για εξομάλυνση
Αποκλείεται πόλεμος τιμών, στα 75 δολ. το βαρέλι...
Σχετικά Άρθρα

Εξομάλυνση «βλέπει» η Goldman Sachs στον κλάδο της Ενέργειας, παρά τον «πόλεμο» και τη μη συμφωνία στον OPEC+, αλλά υπό μία αίρεση...
Eιδικότερα, όπως είναι γνωστό, η συνάντηση του OPEC+ τον Ιούλιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους με τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να φτάσει σε υψηλό εξαετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs προβλέπει ότι, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι τιμές στον μαύρο χρυσό θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Τούτου λεχθέντος, η τράπεζα προειδοποιεί ότι η μεταβλητότητα πιθανότατα θα αυξηθεί - κάτι που αποτυπώθηκε στο βίαιο ξέσπασμα του αμερικανικού αργού.

Παραγωγή

Αλλά η πιο σημαντική παρατήρηση της Goldman Sachs είναι ότι ο κόσμος θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προβλήματα – εκτός αν η παραγωγή αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2021, καθώς μάλιστα η απειλή ενός νέου πολέμου τιμών επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ενεργειακή αγορά.
«Ο αρνητικός αντίκτυπος στις τιμές θα μετριαστεί εφόσον αρχικά καλυφθεί έλλειμμα 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Ωστόσο, χρειάζονται 5 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθεί τα αποθέματα να πέσουν σε τρομακτικό βαθμό»…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι διαφορές ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα μέρη μπορεί και να ξεπεραστούν, δεδομένου ότι υπάρχει ούτως ή άλλως συμφωνία για αύξηση της παραγωγής στο τέλος του έτους.
Το βασικό σενάριο, λοιπόν, της Goldman είναι ότι η παραγωγή θα ανέβει σταδιακά στο β’ εξάμηνο του 2021 και θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που συζητήθηκε από στον OPEC+ (με μηνιαίο ρυθμό 0,5 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα ).
Ωστόσο, το σημείο κλειδί είναι το εξής:
Δεδομένης της πρόβλεψης της Goldman Sachs για αύξηση της ζήτησης που αντισταθμίζεται από την αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και από τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω υποεπενδύσεων, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι «ένα τέτοιο μονοπάτι θα επέτρεπε στα ΗΑΕ, τη Σαουδική και τη Ρωσία να φέρουν την παραγωγή σε ή σχεδόν τριμηνιαίες μέσες εγγραφές, βοηθώντας να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες».
Άρα, ένας πόλεμος τιμών δεν είναι το πιθανό σενάριο…
Συνοπτικά, η Goldman αναμένει ότι η πρόβλεψή της για υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ + το 2022 (παρόμοια με υψηλότερα βασικά επίπεδα) θα δικαιολογούσε τις τιμές του Brent 75 δολ / βαρέλι.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης