Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί περισσότερο χώρες όπως η Ελλάδα

Oxford Economics: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί περισσότερο χώρες όπως η Ελλάδα
H μετάλλαξη Δέλτα απειλεί περισσότερο την ανάκαμψη σε χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό - όπως η Ελλάδα - και καταγράφουν χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού
Σχετικά Άρθρα
H μετάλλαξη Δέλτα απειλεί περισσότερο την ανάκαμψη σε χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό - όπως η Ελλάδα - και καταγράφουν χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, προειδοποιούν οι αναλυτές της Oxford Economics.
«Αναμένουμε ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα θα έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τα προηγούμενα κύματα, αν και κάποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.
Τα εμβόλια έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τις νοσηλείες, μειώνοντας την πιθανότητα νέων lockdown.
Ωστόσο, η εκ νέου επιβολή περιορισμών θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομία», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Πλήγμα στον τουρισμό - Απειλούνται οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει τον πιο άμεσο αντίκτυπο - πράγματι, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα ταξίδια και τη φιλοξενία.
Ενώ οι κορυφαίοι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά καλύτερο από το 2020, μια απότομη αύξηση των νοσηλειών θα επηρέαζε τις αναπτυξιακές μας προβλέψεις, ειδικά στη Νότια Ευρώπη», εξηγούν οι αναλυτές.
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, αλλά και τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
«Εάν η Ευρώπη πληγεί από ένα μεγάλο χειμερινό κύμα, που απαιτεί νέους περιορισμούς για τη διαφύλαξη των συστημάτων υγείας, εκτιμούμε ότι ο αντίκτυπος θα είναι πιο έντονος για τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ ευάλωτων ομάδων», σημειώνει η Oxford Economics. 
«Ενώ οι κορυφαίοι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά καλύτερο από το 2020, μια απότομη αύξηση των νοσοκομείων θα επηρέαζε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, ειδικά στη Νότια Ευρώπη.
Και εάν η Ευρώπη πληγεί από ένα μεγάλο χειμερινό κύμα, που απαιτεί νέους περιορισμούς για τη διαφύλαξη των συστημάτων υγείας, εκτιμούμε ότι ο αντίκτυπος θα ήταν πιο έντονος για τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ ευάλωτων ομάδων», τονίζουν οι αναλυτές.

Ανησυχία για τα δημοσιονομικά

«Αναμένουμε ότι η ανταπόκριση των κυβερνήσεων στην αύξηση των κρουσμάτων θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά και στοχεύει περισσότερο στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας.
Οι κυβερνήσεις εμπιστεύονται τα εμβόλια και η προσοχή στρέφεται τώρα σε ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά»
Συνολικά, θεωρούμε ότι η απειλή από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή του βασικού μας σεναρίου, αλλά ενέχει ρίσκο.
Εάν υλοποιηθεί, θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη», τονίζουν οι αναλυτές.
Πάνω που η ευρωπαϊκή οικονομία φάνηκε να αφήνει πίσω της τα χειρότερα, η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα αποτελεί μια νέα απειλή.
oxford_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης