Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Πόσο μακροχρόνιος μπορεί να είναι ο νέος οικονομικός κύκλος στις ΗΠΑ;

tags :
HellasFin: Πόσο μακροχρόνιος μπορεί να είναι ο νέος οικονομικός κύκλος στις ΗΠΑ;
H NBER τυπικά ορίζει σαν ύφεση την υποχώρηση του ΑΕΠ επί 2 συνεχόμενα τρίμηνα
Σχετικά Άρθρα

Είναι επίσημο πλέον η ύφεση του 2020 στις ΗΠΑ ήταν η συντομότερη της ιστορίας.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχή ορισμού των υφέσεων, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER), η Covid-19 πανδημία οδήγησε το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε 2μηνη συστολή της τάξης του 31,4% από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Οι μετοχικές αγορές στο διάστημα αυτό υπέστησαν και αυτές μία αστραπιαία καθίζηση μεγέθους 33%. Εξαιρουμένου του χρόνου οι συνθήκες της υποχώρησης ήταν εντός του ιστορικού πλαισίου/προτύπου.
Να υπενθυμίσουμε ότι η NBER τυπικά ορίζει σαν ύφεση την υποχώρηση του ΑΕΠ επί 2 συνεχόμενα τρίμηνα.
Παρά την ασυμφωνία με τον τυπικό ορισμό (τουλάχιστον 3μηνη διάρκεια ύφεσης), η NBER προχώρησε στον χαρακτηρισμό της 2μηνης περιόδου σαν ύφεση.
Επιπρόσθετα η επιτροπή αποφάσισε ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική υφεσιακή υποχώρηση θα συνιστά μια νέα ύφεση και όχι μία συνέχιση αυτής η οποία ορίζει σαν πρόσφατη κορυφή της οικονομικής δραστηριότητας αυτήν του Φεβρουαρίου του 2020.
Βρισκόμαστε λοιπόν στον 15ο μήνα ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου της αμερικανικής οικονομίας και κατά συνέπεια του κόσμου. Το πρόσθετο στοιχείο αυτού του νέου κύκλου είναι εκτός από την πάγια πια διεγερτική πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, η εφαρμογή από τις κυβερνήσεις επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το ερώτημα που εγείρεται πλέον είναι σε ποιο βαθμό οι ακολουθούμενες επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να χάσουν τον έκτακτο χαρακτήρα τους και να μετατραπούν σε μόνιμες.
Σε μία τέτοια συνθήκη οπωσδήποτε θα πρέπει κάποιος να αναμένει οι ήδη μετα το 1980 μακρόβιοι κύκλοι οικονομικής επέκτασης (73-128 μήνες), να καταστούν ακόμη μακροβιότεροι με την συνδρομή των παγιωμένων πλέον νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών χαλαρότητας.
Να σκεφτούμε λοιπόν αν θα μπορούσε ο τρέχων ήδη 15μηνος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης να εξελιχθεί σε έναν νέο μακροχρόνιο και τις ενδεχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από αυτόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης