Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ανακάμπτουν οι ιταλικές τράπεζες - Ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας

DBRS: Ανακάμπτουν οι ιταλικές τράπεζες - Ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας
DBRS: Ανακάμπτουν οι ιταλικές τράπεζες

Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Banca MPS και BPER) ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2021, από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2020 (γράφημα 1).
Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2021 έκλεισε με καθαρό κέρδος 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 594 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 που ενσωμάτωσε τις συνέπειες της πανδημίας, το κόστος αναδιάρθρωσης καιαπομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS η ανάκαμψη των εσόδων, που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, πήρε δυναμική με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πρόοδο της διάθεσης εμβολιασμού για τον COVID-19 σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης.
Η ανάκαμψη των εσόδων επέτρεψε στις τράπεζες να βελτιώσουν τη λειτουργική τους απόδοση, η οποία παραμένει, κατά την άποψή μας, βασική για τη στήριξη της μελλοντικής ισχύος των κερδών, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοες συνέπειες από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τον υψηλότερο ανταγωνισμό που προκύπτει από την εξυγίανση τους.
Με τη βελτίωση του μακροοικονομικού σεναρίου, οι προβλέψεις για ζημίες δανείων για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (LLP) μειώθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση (ετήσια χρήση) και από την κορυφή το 4ο τρίμηνο του 2020, αλλά αυξήθηκαν τριμηνιαία (QoQ), ως τράπεζες διατήρησε μια συνετή προσέγγιση για τους μελλοντικούς κινδύνους ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Με το ετήσιο κόστος κινδύνου να αρχίζει να συγκλίνει σε επίπεδα πριν από την πανδημία το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι περισσότερες τράπεζες αναθεώρησαν προς τα κάτω το κόστος τους καθοδήγηση κινδύνου για το οικονομικό έτος 2021 σε περίπου 60-70 μονάδες βάσης.
ιταλια_1.JPG
Τα έσοδα αποκτούν ορμή καθώς η οικονομία ανακάμπτει

Το 2ο τρίμηνο του 2021, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση (γράφημα 2), λόγω των καθαρών τελών και των χρηματοοικονομικών πράξεων, οι οποίες ωστόσο επηρεάστηκαν σημαντικά από το πρώτο κλείδωμα το 2ο τρίμηνο του 2020.
Η ανάκαμψη της δημιουργίας εσόδων έχει αποκτήσει δυναμική με τη βελτίωση του μακροοικονομικού σεναρίου, αλλά και από τις συναλλαγές M&A που αφορούν την Intesa (εξαγορά UBI) και BPER.
Τα συνολικά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ τα βασικά έσοδα (NII και καθαρές αμοιβές) αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση.
ιταλια_2.JPG
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν κατά 3% ετησίως και 2% QoQ, υποστηριζόμενα κυρίως από υψηλότερους όγκους δανείων από τη συνεχιζόμενη παροχή δανείων εγγυημένων από το κράτος και τη συνεισφορά TLTRO III.
Επιπλέον, η NII έχει αρχίσει να ενσωματώνει μια σταδιακή ανάκαμψη στο συνηθισμένο δανεισμό καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Τα χαμηλά επιτόκια, ο υψηλότερος ανταγωνισμός από την ενοποίηση του τομέα και ο μη κίνδυνος επηρέασαν αρνητικά το NII και θα παραμείνουν οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν το εξάμηνο του 2021.
Ωστόσο, το NII αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση το Η1 του 2021.
Το 2ο τρίμηνο, τα καθαρά τέλη αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση και κατά 1% στο QoQ, λόγω της καλής δυναμικής στις επενδύσεις, τη διαχείριση και τις συμβουλευτικές δραστηριότητες, καθώς και τις κάρτες και τις υπηρεσίες πληρωμών που επωφελούνται από τη χαλάρωση στους περιορισμούς.
Η μετατόπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας στις καταθέσεις λιανικής προς τη διαχείριση πλούτου και τα ασφαλιστικά προϊόντα φαίνεται να παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των διοικήσεων των τραπεζών για τα επόμενα τρίμηνα.
Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 10% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο, αν και αυτό συνδέθηκε κυρίως με το υψηλότερο κόστος κόστους που προέκυψε από συναλλαγές M&A.
Σε παρόμοια βάση, το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε ελαφρώς κατά 1% στο QoQ 2ο τρίμηνο 2021
Ο μέσος λόγος κόστους/εισοδήματος βελτιώθηκε κατά 3pp σε περίπου 59% το Α ’εξάμηνο του 2021, λόγω της ανάκαμψης των εσόδων.
Ενώ η μείωση του κόστους θα παραμείνει βασική στα επόμενα χρόνια, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επενδύουν στον τομέα της πληροφορικής για να ανοίξει ο δρόμος για αυξημένη ψηφιοποίηση.

Η ομαλοποίηση του LLP σε προ-πανδημικά επίπεδα οδηγεί σε καλύτερο κόστος προσδοκιών

Το 2ο τρίμηνο του 2021, καθώς το μακροοικονομικό σενάριο βελτιωνόταν σταδιακά, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια (LLP) μειώθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση (-51%) και μειώθηκαν από την κορύφωση το 4ο τρίμηνο του 2020, όταν οι τράπεζες ενσωμάτωσαν σημαντικές προσαρμογές για τον COVID-19, χωρίς κίνδυνο, καθώς και λόγω εποχικότητας και των επιπτώσεων από τον νέο ορισμό της προεπιλογής (DoD) (γράφημα 3).
Ωστόσο, το 2ο τρίμηνο του 2021 τα LLP αυξήθηκαν κατά 14% στο QoQ, αντανακλώντας μια ακίνητη κατάσταση
συνετή προσέγγιση στη μελλοντική επιδείνωση της ποιότητας των δανείων καθώς και τον αντίκτυπο από τη διάθεση παλαιών NPEs.
Τα LLP μειώθηκαν κατά περίπου 48% ετησίως το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος κινδύνου ήταν 69 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (γράφημα 4).
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη που καταχωρήθηκε στο
Το 2020 και τη βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών προοπτικών, οι περισσότερες τράπεζες αναθεώρησαν το κόστος καθοδήγησης κινδύνου για το οικονομικό έτος 2021 σε περίπου 60-70 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο από το αρχικό επίπεδο των 80-90 μονάδων βάσης.
Τα συνολικά LLP απορρόφησαν περίπου το 23% του συνολικού εισοδήματος πριν από προβλέψεις και φόρους (IBPT) το Α 'εξάμηνο του 2021, σημαντικά χαμηλότερα από περίπου 54% το Α' εξάμηνο 2020 (γράφημα 5).
ιταλι_3.JPG

Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού εμφανίζεται πιο διαχειρίσιμη μετά τη μείωση των δανείων στο πλαίσιο των μορατόριων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, το ποσό των δανείων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ του χρέους ανήλθε σε περίπου 83 δισεκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά μειωμένο από το ανώτατο όριο των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αρχή της πανδημίας.
Περίπου το 70% των μορατόριουμ στις μεγάλες τράπεζες έληξε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021, με σχετικά χαμηλό ποσοστό αθέτησης χρέωσης περίπου 1,5%, κατά μέσο όρο.
Ως αποτέλεσμα, τα εκκρεμή μορατόρια αντιπροσώπευαν το 3,2% των ακαθάριστων δανείων στο τέλος Ιουνίου 2021, από 9,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020 (γράφημα 6).
Τα υπόλοιπα μορατόρια θα λήξουν στα τέλη του 2021, μετά την παράταση που χορηγήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2021.
Ο κίνδυνος για αυτό το τμήμα των δανείων παραμένει υψηλός και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα προεπιλεγμένα ποσοστά.
Ωστόσο, ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων φαίνεται σε αυτό το στάδιο λιγότερο σοβαρός από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.
Με στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες συνεχίζουν να σχεδιάζουν περαιτέρω διαθέσεις παλαιών NPEs.
Η προσπάθεια μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν σημαντική στις μεγάλες τράπεζες, με το απόθεμα των ακαθάριστων NPEs να μειώνεται κατά 33% από το τέλος του 2019, με μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021
τριμηνιαία αύξηση των ακαθάριστων NPEs κυρίως λόγω της πρώτης εφαρμογής του νέου ορισμού της αθέτησης.
Ως αποτέλεσμα, οι μέσες ακαθάριστες και καθαρές αναλογίες NPEs ήταν 5% και 2,6% αντίστοιχα το 2ο τρίμηνο του 2021, από 9% και 4,6% αντίστοιχα στο τέλος του 2019 (γράφημα 7).
ιταλια_4.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης