Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: O χρησμός της Fed θα καθορίσει την πορεία των αγορών - Οι δύο επιλογές Powell

El Erian: O χρησμός της Fed θα καθορίσει την πορεία των αγορών - Οι δύο επιλογές Powell
Η ευημερία της οικονομίας, η Fed και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ζητούν από τον Powell να ακολουθήσει τον σιωπηλό δρόμο
Σχετικά Άρθρα

O χρησμός της Fed και ειδικότερα η ομιλία του προέδρου της Jay Powell στο Jackson Hole θα καθορίσουν την πορεία των αγορών, υποστηρίζει με άρθρο του ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian.
Όπως αναφέρει, ενίοτε, οι πρόεδροι της Fed προσεγγίζουν την ετήσια συνάντηση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών με δύο τρόπους:
Είτε πετούν κάτω από τα ραντάρ των αγορών είτε δημοσιεύουν κάποια ανακοίνωση η οποία τραβά τα βλέμματα.
Σύμφωνα με τον Mohamed El Erian, δεν θα εξέπληττε αν ο Jay Powell, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αυτή την εβδομάδα, επιλέξει το πρώτο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος, αυτό θα ήταν κάτι δυσάρεστο.
Η ευημερία της οικονομίας, η Fed και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ζητούν από τον Powell να ακολουθήσει τον τελευταίο δρόμο.
Είναι επίσης η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή – ειδικά από τη στιγμή που όλοι θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον κεντρικό τραπεζίτη.
Άλλωστε, ο Powell έχει επανειλημμένως εκφράσει την πεποίθηση ότι μια αργή μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα είναι η πλέον πρόσφορη πρακτική.
Συνάδει δε με μια ακόμη αβέβαιη οικονομική προοπτική, αλλά και με το έλλειμμα θέσεων εργασίας.
Φαίνεται ότι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόκλησης μιας μεγάλης αναταραχής στην αγορά, ειδικά μετά τις εμπειρίες του 2013 και του 2018.

Προκλήσεις

Υπάρχουν επίσης πολλά να ειπωθούν για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του φετινού θέματος: «Μακροοικονομική πολιτική σε μια άνιση οικονομία».
Οι ανισότητες εισοδήματος, πλούτου και ευκαιριών συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Οι απειλές για την κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζονται και υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στις επιδόσεις ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για τους κεντρικούς τραπεζίτες να πουν περισσότερα για τον ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Παρά τη σημασία αυτών των θεμάτων, σημαντικός αριθμός ανθρώπων περιμένει να ακούσει τι μπορεί να προσφέρει ο Powell αλλά και πότε και πώς η Fed θα άρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ (δηλαδή, πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια και πότε θα αρχίσει να μειώνεται το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) – μέτρα που σχετίζονται με τον Covid που θεσπίστηκαν στην αρχή της πανδημίας.
Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα τονίζουν την ανάγκη για σαφήνεια ως προς αυτό, υποστηρίζει ο οικονομολόγος.

Οι στόχοι

Σχετικά με τους δύο στόχους της Fed, την απασχόληση και τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα έχει πλησιάσει πολύ τον ένα, αλλά είναι μακριά από τον άλλο.
Η ανησυχητική προεξοχή του τρίτου και πιο άτυπου στόχου, της σταθερότητας της αγοράς, γίνεται μεγαλύτερη, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο συνεχίζουν να αποσυνδέονται από τα θεμελιώδη, δημιουργώντας νέα ρεκόρ και τροφοδοτώντας φόβους για επικείμενο σκάσιμο φούσκας.
Η πρόσφατη έκθεση για την απασχόληση υποδηλώνει ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας επιταχύνεται.
Το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,4 % τον Ιούλιο.
Ο λόγος απασχόλησης-πληθυσμού και η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν.
Σχεδόν 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 10 εκατομμύρια.
Ωστόσο, η ανησυχία για τον πληθωρισμό δεν έχουν ακόμη διαλυθεί…
Ενώ ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού δεν αυξήθηκε τον Ιούλιο, παραμένει στο 5,4%, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας.
Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που «παρακολουθεί» τις τιμές παραγωγού, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο: στα ανησυχητικά επίπεδα του 7,8 % και του 6,1 %, αντίστοιχα.
Τα δεδομένα για την απασχόληση και τον πληθωρισμό οδήγησαν αρκετά ακόμη μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να ταχθούν ανοιχτά υπέρ μιας μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed, που εν προκειμένω ανέρχονται σε 120 δισεκ. δολ. τον μήνα.
Ο Powell, δεν έχει εκφραστεί, παραμένει σιωπηλός.
Ωστόσο, όσο περισσότερο καθυστερεί να εκφραστεί τόσο μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις για τη διατήρηση της ενότητας της Fed και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κεντρική τράπεζα να εξωθηθεί σε ένα άτακτο χτύπημα της πολιτικής, υποστηρίζει ο El Erian.
Δικαίως, λοιπόν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Jackson Hall…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης