Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η ραγδαία μείωση στο margin debt προμηνύει κατάρρευση για τις αγορές

Bank of America: Η ραγδαία μείωση στο margin debt προμηνύει κατάρρευση για τις αγορές

Το margin debt, ένα είδος μόχλευσης της αγοράς, παρουσιάζει μείωση

Σχετικά Άρθρα

Ουκ ολίγοι αναλυτές έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες επί εκατοντάδων αναλύσεων και γραφημάτων που σκιαγραφούν τη… μητέρα όλων των φουσκών, η οποία συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους με ρυθμούς ρεκόρ.
Αν μη τι άλλο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν, πλέον, διαστρεβλώσει τους παραδοσιακούς δείκτες και έχουν «καταντήσει» τα θεμελιώδη απαρχαιωμένα, οδηγώντας ταυτόχρονα τις αγορές σε διάφορες, δυσχερείς ατραπούς.
Σε κάθε περίπτωση, ανέκαθεν, σύμφωνα με την Βank οf America, λυδία λίθος είναι ο δείκτης margin debt.
(Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως margin debt είναι το ποσό που δανείζονται ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές από τους brokers έναντι των χαρτοφυλακίων τους, είναι δηλαδή ένα είδος μόχλευσης για τις χρηματιστηριακές αγορές.)
Στην παρούσα φάση, το margin debt καταγράφει άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ από τα ιστορικά χαμηλά της Wall Street, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, τα σημεία καμπής στις αγορές αναπτύσσονται όταν η μόχλευση αρχίσει να αίρεται, με την BofA να σημειώνει... κατάρρευση για το margin debt τον Ιούλιο του 2021.
«Η αυξανόμενη μόχλευση τείνει να… επιβεβαιώσει τα ράλι των αμερικανικών μετοχών
Συνεπώς, δεν ανησυχούμε για τα νέα υψηλά του margin debt.
Ωστόσο, ανησυχούμε όταν σταματά να αυξάνεται, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει τη διαδικασία της απομόχλευσης», αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Όπως αναφέρει η FINRA, η πρώτη πτώση στο margin debt από την εποχή της κατάρρευσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, τον Μάρτιο του 2020, διαπιστώνεται τον Ιούλιο του 2021.
Σύμφωνα με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, κατρακύλησε 4,3%, στα 844 δισεκατομμύρια δολάρια, από το ρεκόρ των 882 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.
Φυσιολογικά, αυτό το γεγονός έχει επιπτώσεις στον δείκτη S&P 500.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street είχε εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της φούσκας Dot Com και προ της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ειδικά κατά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξαν τρεις περιπτώσεις απομείωσης του margin debt, με διορθώσεις και άμεσες ανακτήσεις σχήματος V στον κύριο δείκτη ιδίων κεφαλαίων.
Τον Ιούνιο το margin debt κορυφώθηκε, με την τάση να αντιστρέφεται τον Ιούλιο, κάτι που προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις.
2021-08-25_10-21-23.png

Ένας τρόπος για να δούμε το margin debt είναι μέσω ενός επιτοκίου 12 μηνών, το οποίο στέλνει σήμα πτώσης για τις μετοχές.

2021-08-25_10-36-20.png

Επίσης, το ελεύθερο πιστωτικό υπόλοιπο που διατίθεται σε λογαριασμούς μετρητών και περιθωρίων πελατών υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι μοχλευμένοι μέχρι τον λαιμό...

2021-08-25_10-43-34.png

Επισημαίνεται ότι, κατά τις προηγούμενες αυξήσεις του margin debt, οι επενδυτές παρασύρθηκαν από τη φάση της ευφορίας που προκάλεσε το εύκολο χρήμα.
Αν μη τι άλλο, η τρέχουσα έξαρση οφείλεται στην τρέλα των «meme stonks» και των μετοχών ESG. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης