Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Γιατί οι αγορές δεν «διορθώνουν» - Προ των πυλών γιγαντιαίο short squeeze και νέα ρεκόρ

Goldman Sachs: Γιατί οι αγορές δεν «διορθώνουν» - Προ των πυλών γιγαντιαίο short squeeze και νέα ρεκόρ
Σήμα για γιγαντιαίο short squeeze δίνει δείκτης της Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Στην τελευταία της έρευνα, που επιγράφεται «Tactical Fund Flow», η Goldman Sachs αναφέρει ότι το νούμερο ένα ερώτημα είναι το εξής: «τι θα συμβεί αν οι επενδυτές επιστρέψουν στις εστίες από τις καλοκαιρινές διακοπές και τα πάντα, δηλαδή όλα τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν λάβει την ανιούσα, αντί για κατάρρευση...».
Και γιατί, άραγε, ένα τέτοιο ερώτημα να απασχολεί τόσο πολύ τους επενδυτές της Goldman Sachs;
Προφανώς, γιατί οι θέσεις που έχουν λάβει είναι, ως επί το πλείστον, bearish, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της αμερικανικής τράπεζας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 63 εβδομάδων, κάτι το οποίο προμηνύει ότι τόσο τα hedge funds όσο και οι θεσμικοί θα «πονέσουν» ακόμα περισσότερο, εξαναγκαζόμενοι, κακήν κακώς, σε άλλο ένα short squeeze.
Τα παρακάτω γραφήματα εξηγούν γιατί το αδυσώπητο ανοδικό ράλι στις αγορές τρομοκρατεί τα funds, τα οποία ήταν σίγουρα ότι θα υπάρξει διόρθωση - τουλάχιστον.

Οι παράγοντες

α) Ο δείκτης επενδυτικής ψυχολογίας της Goldmans Sachs βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 63 εβδομάδων, δηλαδή πάνω από χρόνο. Ένα ράλι προς νέα υψηλά δεν είναι καλοδεχούμενο και ενδέχεται να οδηγήσει γρήγορα σε προσπάθειες αντιστάθμισης.
1_47.jpg
β) Ο δείκτης επενδυτικής ψυχολογίας της GS έφθασε στις -0,2 μονάδες την Παρασκευή 27 Αυγούστου. Αυτό επηρεάζει 9 διαφορετικούς δείκτες τοποθέτησης και συναισθημάτων, σε ευρεία βάση.
2_67.jpg
γ) Αυτή είναι η χαμηλότερη «ανάγνωση» από τις 22 Μαΐου 2020. Επίσης, αυτό ήταν το χαμηλότερο σημείο για τον κύκλο.
Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από 63 εβδομάδες.
δ) Η τρέχουσα κατάταξη στον δείκτη επενδυτικής ψυχολογίας της GS από το 2009 βρίσκεται στο 34ο εκατοστημόριο.
Αυτό είναι κάτω 98,2% σε σχέση με την κατάταξη της 15ης Μαρτίου.
Το συναίσθημα, λοιπόν, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι ανεπιθύμητη, ωστόσο μια ανάποδη κίνηση από το σημείο όπου βρισκόμαστε θα ήταν ακόμα πιο οδυνηρή.
3_52.jpg
ε) Σύμφωνα με την ανάγνωση του Prime Brokerage της Goldman Sachs:
i) Την περασμένη εβδομάδα, στο βιβλίο Prime της τράπεζας ενεγράφησαν οι περισσότερες και μεγαλύτερες πωλήσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών (-1,9SD) λόγω των short πωλήσεων, που ήταν δεκαπλάσιες από τις long αγορές.
Τόσο συγκεκριμένες μετοχές όσο και Macro Products (δείκτες και ETF) πουλήθηκαν, που αποτελούν το 70% και το 30% των καθαρών πωλήσεων, αντίστοιχα.
ii) Η ακαθάριστη μόχλευση μειώθηκε -1,5 μονάδα, κατά 238,4%, ενώ η καθαρή μόχλευση μειώθηκε -1,7 μονάδες, στο 84,5%.
iii) Η θεμελιώδης Α/Α Ακαθάριστη μόχλευση μειώθηκε -1,1 μονάδες, στο 172,9%, ενώ η θεμελιώδης καθαρή μόχλευση μειώθηκε -2,2 μονάδες, ούσα η μεγαλύτερη μείωση τους τελευταίους τρεις μήνες.

στ) Τα παραπάνω ευρήματα συμφωνούν με τον δείκτη Fear and Greed, που βρίσκεται στις 22 μονάδες και σημαίνει… ακραίος φόβος.
Σημειώνεται πως το αρνητικό γάμμα έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα.
4_43.jpg
ζ) Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τα τελευταία 25 χρόνια ο Αύγουστος είναι ιστορικά ο μήνας κατά τον οποίο διαπιστώνονται οι μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων.
Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν διαπιστώνει εκροές και αγοράζει στα… χαμηλά.
Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν εισροές ιδίων κεφαλαίων αξίας +24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξανόμενες από τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια την προπροηγούμενη εβδομάδα.
5_27.jpg
Συνήθως τον Αύγουστο, ο όγκος συναλλαγών στα δικαιώματα προαίρεσης (options) αντιστοιχεί στο 120% του όγκου συναλλαγών στις μετοχές.
Ενώ όμως ο όγκος συναλλαγών στις θεσμικές μετοχές έχει μειωθεί, ο όγκος των δικαιωμάτων προαίρεσης δεν έχει μειωθεί.
Τέλος, το 75% των δικαιωμάτων προαίρεσης που διαπραγματεύονται έχουν χρονικό όριο δύο εβδομάδων ή λιγότερο.
6_10.jpg
Δεδομένου του υψηλού γάμμα, του χαμηλού όγκου των μετοχών, το λιανικό εμπόριο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε συνδυασμό με τις παθητικές εισροές.

Συμπέρασμα: Η τάση απομόχλευσης θα αντιστραφεί και οι επενδυτές θα αλλάξουν τη θέση τους από bearish σε neutral.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης