Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αγορά ομολόγων δίνει το μήνυμα στην ΕΚΤ – Παίρνει θέσεις για τη μείωση του PEPP, τι θα σημάνει για την Ελλάδα

Η αγορά ομολόγων δίνει το μήνυμα στην ΕΚΤ – Παίρνει θέσεις για τη μείωση του PEPP, τι θα σημάνει για την Ελλάδα

Πιθανή αλλαγή των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα αντιπροσωπεύσει ένα πρώιμο τεστ για τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα
Τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης δείχνουν σημάδια ότι οι επενδυτές πλέον πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει τον τερματισμό του προγράμματος έκτακτης ανάγκης (PEPP) μόλις αυτόν τον μήνα.

Αυτό διαπιστώνει νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία υπενθυμίζει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, στις 9 Σεπτεμβρίου, υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Η πληθωριστική έκρηξη ώθησε ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες να υπονοήσουν ότι οι αγορές τίτλων από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να μειωθούν νωρίτερα από ό,τι πίστευε η αγορά.
«Βλέπουμε τους επενδυτές να τιμολογούν κάποιο κίνδυνο να μειωθεί ο ρυθμός αγοράς τίτλων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Mohammed Kazmi, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Union Bancaire Privée.
«Μέχρι τώρα η αγορά πίστευε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι το τέλος του έτους».

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, η οποία χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για το χρέος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε στο -0,36%, το υψηλότερο του τελευταίου μήνα από -0,5% πριν από δύο εβδομάδες, αντανακλώντας την πτώση στις τιμές.
Η κίνηση ήρθε παράλληλα με την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αν και η αναταραχή της ευρωζώνης ήταν ταχύτερη τις τελευταίες ημέρες.
Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP) ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων της περιοχής από τα πρώτα στάδια της κρίσης του Covid-19, συμβάλλοντας στην μείωση των αποδόσεων κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις εξέδωσαν σημαντικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η «μείωση» στην ευρωζώνη δεν αναμένεται να θέσει την ΕΚΤ σε πορεία για να σταματήσει εντελώς τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Αντ 'αυτού, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα παρουσιάσει τα σχέδια τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχίζουν μετά το PEPP.
«Νομίζω ότι θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση ότι η δέσμευση για πιο αργούς ρυθμούς στο PEPP δεν συνεπάγεται αυστηρότητα, θα σηματοδοτήσει ότι διατηρεί την ευελιξία να αυξήσει τον ρυθμό εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης το απαιτήσουν και ότι αυτή η πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα ευνοϊκή μετά το τέλος του PEPP το επόμενο έτος», εκτίμησε η Katharina Utermöhl, οικονομολόγος στην Allianz.
h

Διγλωσσία από την ΕΚΤ

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΚΤ θα επισημάνει την αλλαγή των αποδόσεων των ομολόγων από την κορύφωσή τους τον Μάιο του 2020, λέγοντας ότι αυτή η μείωση του εθνικού κόστους δανεισμού της επιτρέπει να μειώσει τις αγορές μέσω PEPP από τα 80 δισ. ευρώ το μήνα που διατηρούσε από τον Μάρτιο.
Ορισμένοι τραπεζίτες της ΕΚΤ, άλλωστε, σηματοδοτούν μια τέτοια κίνηση την τελευταία εβδομάδα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane έκανε λόγο για πιθανή «τοπική προσαρμογή» στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι η χαμηλότερη έκδοση κρατικών χρεών από το επόμενο έτος θα μπορούσε να μειώσει το ποσό που χρειάζεται να αγοράσει η ΕΚΤ.
Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos είπε ότι «τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν» καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να συνεχίσει να αγοράζει ολόκληρη την προσφορά νέου δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022, όπως έκανε από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον Rohan Khanna, στρατηγικό αναλυτή στην UBS.
«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό το κύμα της ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης μειώνεται», είπε.

Ανακάμπτει η κατανάλωση

Ωστόσο, η Lagarde και οι συνάδελφοί της παραμένουν ευαίσθητοι σε οποιοδήποτε σημάδι ότι η αύξηση των αποδόσεων επιταχύνεται ή ότι αυξάνει ταχύτερα το κόστος δανεισμού για τα ασθενέστερα κράτη μέλη του μπλοκ, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα.
Τον Μάιο, το sell off των ομολόγων της ζώνης του ευρώ δημιούργησε έντονη αναταραχή στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, συμβάλλοντας στην αποφυγή κάθε μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αυξανόμενης πίεσης σε πιο χρεωμένα έθνη.
Το στενό περιθώριο μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και του γερμανικού κόστους δανεισμού έχει διευρυνθεί ελαφρώς στις 1,08 ποσοστιαίες μονάδες, από 1,01 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Αυγούστου.
"Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω αλλαγές στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας", δήλωσε ο Kazmi της UBP.
«Βλέπουμε μια σταθερή άνοδο στις αποδόσεις παρά μια πιο ασταθή κίνηση που θα επεκταθεί στα spreads.
Αυτό είναι που θα προκαλούσε πραγματικά ανησυχία στην ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Εν αναμονή των προβλέψεων

Πιθανή αλλαγή των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα αντιπροσωπεύσει ένα πρώιμο τεστ για τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ, την οποία παρουσίασε τον Ιούλιο.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον στόχο πληθωρισμού ελαφρώς στο 2% και δήλωσε έτοιμη να ανεχτεί κάθε μέτρια και παροδική υπέρβαση της αύξησης των τιμών, ενώ υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει μια “ισχυρή και επίμονη” πολιτική για την επίτευξη του στόχου της.
Παρόλο που η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει τις οικονομικές της προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να διατηρήσει την πρόβλεψή της για πληθωρισμό που θα είναι χαμηλότερη από τον στόχο πληθωρισμού του 2% το 2022 και το 2023, δικαιολογώντας ένα συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο νομισματικών κινήτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης