Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Τι σχεδιάζει ο Erdogan στο Αφγανιστάν; - Η Κίνα, η Ρωσία και ο ρόλος των τρομοκρατών

Gatestone Institute: Τι σχεδιάζει ο Erdogan στο Αφγανιστάν; - Η Κίνα, η Ρωσία και ο ρόλος των τρομοκρατών

Τεράστιο το πλήγμα στο προφίλ του Erdogan όταν αυτός γιόρτασε την ιδεολογική του σχέση με τους τρομοκράτες του Αφγανιστάν

Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν πρέπει να προσπεράσουν την ψεύτικη φιλοδυτική στάση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan (όπως όταν προσφέρθηκε να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή) ή τον ψεύτικο αντι-ριζοσπαστισμό του (όπως όταν κριτικάρει τους Αφγανούς τρομοκράτες).

Η στρατηγική του Recep Tayyip Erdogan είναι σαφώς να ενισχύσει τα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας για το μέλλον του Αφγανιστάν, αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το Gatestone Institute.

Ο ρόλος των τούρκων ισλαμιστών

Όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979 με στόχο την υποστήριξη της κομμουνιστικής αφγανικής κυβέρνησης, τότε σε σύγκρουση με ριζοσπαστικούς μουσουλμάνους μαχητές, η Τουρκία είχε τον δικό της εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών παρατάξεων.
Τον Σεπτέμβριο του 1980, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα και απαγόρευσε όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστικών.
Οι Τούρκοι Ισλαμιστές δημιούργησαν το Κόμμα Πρόνοιας, το οποίο επίσης αργότερα θα απαγορευτεί.
Το 1985, στα μισά της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, ο Erdogan ήταν ο δυναμικός, 31χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης του Κόμματος Πρόνοιας.
Σε μια εκδήλωση κατά των ΗΠΑ, κατά της Δύσης, ο Erdogan κάλεσε έναν τρομοκράτη, τον Gulbuddin Hekmatyar, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Hekmatyar είναι πρώην μουτζαχεντίν και ηγέτης του πολιτικού κόμματος Hezb-e-Islami Gulbuddin.
Οι απλοί Αφγανοί πολίτες τον γνώριζαν ως τον «Χασάπη της Καμπούλ» επειδή βομβάρδισε την πόλη επανειλημμένα χωρίς κάποιον προφανή λόγο.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη φωτογραφία που εμφανίστηκε ξανά και ξανά για να στοιχειώσει τον Τούρκο ηγέτη: Μια φωτογραφία του Erdogan που κάθεται στα πόδια του Hekmatyar, ο οποίος κάποτε χαρακτηρίστηκε επίσημα ως τρομοκράτης από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ.
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία ο Erdogan φιλοξένησε τον Hekmatyar στην Κωνσταντινούπολη το 1985.

Η τωρινή στάση του Erdogan

Πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, ο Erdogan άλλαξε άλλη μια φορά στάση και γιόρτασε την ιδεολογική του σχέση με τους τρομοκράτες του Αφγανιστάν.
«Η κατανόηση (ή η ερμηνεία) των Ταλιμπάν για το Ισλάμ δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας», είπε, συγκλονίζοντας εκατομμύρια κοσμικούς Τούρκους.
"Η αντίληψη του Ισλάμ για τους Ταλιμπάν δεν έρχεται πραγματικά σε αντίθεση με τη δική μας;
Αυτή η κατανόηση αφορά τον ομαδικό βιασμό, τη δολοφονία γυναικών, τον κλείσιμο στα σπίτια τους, την πώληση κοριτσιών ως σκλάβων, την απαγόρευση σχολείων για κορίτσια.
Πότε η δική μας θεώρηση ταυτίζεται με αυτήν", αναρωτήθηκε ο Gamze Taşçıer, βουλευτής της αντιπολίτευσης.
"Πότε η Τουρκία έγινε κράτος σαρία;" δεκάδες άλλοι διανοούμενοι ρώτησαν τον Erdogan.
Οι προσπάθειες του Erdogan προς τους Ταλιμπάν, επιπλέον, δεν περιορίστηκαν μόνο στην ανάδειξη της ανοχής του στη σαρία.
"Τα σχετικά θεσμικά μας όργανα", είπε ο ίδιος, "εργάζονται πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, και ενδέχεται επίσης να δεχτώ τον αρχηγό των Ταλιμπάν".

Τα σχέδια της Τουρκίας

Υπάρχουν δύο πιο σημαντικές επιπτώσεις της προόδου των Ταλιμπάν και της επακόλουθης επιείκειας της Τουρκίας, σύμφωνα με το Gatestone Institute.
Πρώτον, η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν κατέστρεψε το τουρκικό σχέδιο για τα στρατεύματα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, ένα έργο γεμάτο κινδύνους για το οποίο κανένα άλλο έθνος δεν είχε προσφερθεί εθελοντικά.
Ο Erdogan προσπαθεί να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα δυτικά έθνη, κυρίως τις ΗΠΑ.
Με αυτό, πιθανότατα ήλπιζε να έχει περισσότερη δύναμη στη διοίκηση του Biden, όταν η Τουρκία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονταν τις πιο δύσκολες διαφορές τους, μεταξύ των οποίων πιθανές νέες κυρώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Εν ολίγοις, ο Erdogan πιθανότατα ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να αποκαταστήσει τους βαθιά προβληματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, βάζοντας τις διμερείς σχέσεις σε ένα πλαίσιο συναλλαγής.
Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος δυτικός σύμμαχος.

Ο ρόλος του Ιράν

Το Ιράν, από την πλευρά του, φαίνεται να ελπίζει να χτυπήσει δύο πουλιά με μια πέτρα: διευκολύνοντας συστηματικά το ταξίδι των παράνομων Αφγανών στην Τουρκία και προς την Ελλάδα, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τόσο την Τουρκία όσο και την Ευρώπη.
Οι μουλάδες στο Ιράν θα ήταν προφανώς πολύ χαρούμενοι να μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς στα δύσκολα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία.
Τα υπόλοιπα θα ήταν τότε το πρόβλημα των Σουνιτών Τούρκων και της Δύσης.
Όπως έγραψε ο μελετητής της Μέσης Ανατολής και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Michael Rubin, ο Erdogan επίσης πιθανώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία του με τον Hekmatyar για να διαμορφώσει τη μεταπολεμική πολιτική τάξη του Αφγανιστάν.
"Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να το επιτρέψουν αυτό", έγραψε ο Rubin.
«Η εμμονή της σχέσης του Erdogan με τον Hekmatyar αποδεικνύει ότι ήταν απλά μια ελπίδα να πιστέψουμε ότι ο Erdogan ήταν κάτι παραπάνω από τζιχαντιστής με επαγγελματικό κοστούμι, ανεξάρτητα από το πόσοι διπλωμάτες πρόβαλαν τις ελπίδες τους για αλλαγή σε αυτόν», ανέφερε ο Rubin.

Ο Hekmatyar βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με τον Erdogan για το μέλλον του Αφγανιστάν, ενώ ο Erdogan βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και πιθανότατα προσπαθεί να καταλάβει που να κινηθεί στη συνέχεια.
Από την άλλη ο τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τις ΗΠΑ φυλάσσοντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά αυτό το σχέδιο κατέρρευσε αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.
Επομένως, ο Erdogan έχασε μια διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές του σχέσεις με τον Biden και τις ΗΠΑ.
Τώρα, λόγω της μακροπρόθεσμης αντιδυτικής ιδεολογίας του, πιθανότατα θα μπει στον πειρασμό να αναζητήσει συμμαχία με όποια ομάδα (ες) υπέρ της σαρίας κυβερνήσει στο εγγύς μέλλον στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης